I Svedala är det för dyrt att flagga

SVERIGE. Bara blev utan flaggning i kommunal regi på nationaldagen. Att hissa på ob-tid blev för dyrt. Flaggning i bantad omfattning blir nu framtidens melodi i hela Svedala när 137 000 kronor ska sparas.

De kommunala flaggstängerna gapade tomma på nationaldagen den 6 juni i Bara. På pingstdagen likaså. I resten av Svedala skedde flaggningen på sparlåga.

Svedala kommun har sparat in på flaggningen. Eftersom flaggorna ofta hissas och halas på tider utanför ordinarie arbetstid blir kostnaden hög. 2012 lade kommunanställd personal 236 timmar på uppgiften. Den samlade kostnaden för all kommunal flaggning landade på 158 828 kronor.

”För dyrt”, tyckte de ledande politikerna och tjänstemännen i kommunhuset.

Därför infördes nya riktlinjer för kommunal flaggning från årsskiftet. De innebär att man bara flaggar utanför kommunhuset. Äldreboenden, skolor, sporthallar och andra anläggningar med flaggstänger får flagga om de vill. Men då måste varje enhet själv sköta upp- och nedtagandet eller betala en särskild avgift till den centrala kommunkassan för att få arbetet utfört.

Efter förändringen beräknas årets flaggningskostnad i Svedala minska till 21 563 kronor.

– Flaggstängerna är många och våra resurser räcker inte för att skicka ut vaktmästare till alla flaggstänger. Vi var tvungna att prioritera, säger Svedala.

-Pettersson noterar att Svedala inte funderar på att spara in på…ja ni fattar, de går ju med vinst…Svedala har 20 000 invånare och en budget på drygt 900 miljoner kronor.

Sydsvenskan

FLAGGDAGAR I ÅR

  • 1 januari Nyårsdagen
  • 28 januari Konungens namnsdag
  • 12 mars Kronprinsessans namnsdag
  • 20 april Påskdagen
  • 30 april Konungens födelsedag
  • 1 maj Arbetarrörelsens dag
  • 6 juni Sveriges nationaldag
  • 8 juni Pingstdagen
  • 21 juni Midsommardagen
  • 14 juli Kronprinsessans födelsedag
  • 8 augusti Drottningens namnsdag
  • 14 september Dag för val till riksdagen
  • 24 oktober FN-dagen
  • 6 november Gustav Adolfsdagen
  • 10 december Nobeldagen
  • 23 december Drottningens födelsedag
  • 25 december Juldagen

13 thoughts on “I Svedala är det för dyrt att flagga

  1. Det är vidrigt att se och höra politiker som av ren feghet vrider sig som maskar för att bortförklara sitt jävla fjäsk för andra kulturer.
    Deras förklaringar för dessa besparingar är så löjliga, så att
    dom själva borde begripa hur löjligt det låter. Dessa pengar
    är bara en bråkdel av vad det kostar när dom sitter på sina
    feta arslen och smörjer kråset och sköljer ner det med
    årgångsviner!

  2. Lika dant i min kommun. Då vill jag inte se några zigenar, bög eller liknande flaggor i de kommunala flaggstängerna, men då finns det säkert pengar.

    • Och det är inte Svedala eller Strömsund? Kanske Pettersson-läsarna kan hjälpa till och rapportera alla kommuner som ”inte flaggat”. Om det är en ”trend” så är den naturligtvis skapad antingen generellt eller så i kommuner som har ”ont om pengar” dvs de ”berikade”….

  3. När kommunerna inte ger oss service för våra inbetalda skattemedel, så ”tar vi saken i egna händer” i allt från säkerheten i samhället till underhåll av stadens parker, sedan kan kommunerna ”titta i stjärnorna efter svåra skattepengar. Vårt samhälle påminner alltmer ofta om det amerikanska , så låt oss då inspireras av den konkursade staden Detroit, där absolut inget fungerar. Nu bildas det grupper med frivilliga som försöker att rätta till, hur det går ………….vi får se.

  4. Undras om detta inte är lokalt beslutat utan kommer från etablissemanget?
    Det är nämligen fler kommuner som ställt in flaggandet och med samma argument….en del i förberedelser av något kanske????

  5. En ung amerikansk tjejs förvånade reaktion:
    ”This week, Sweden celebrated their National Day. I was expecting a huge celebration; fireworks, parties, Swedish patriotism. XX and I wore blue dresses with yellow cardigans to celebrate the big day. When we stepped outside of our apartment, I realized that my expectations of this holiday were very different than the reality. First, there weren’t any people wearing clothing of the Swedish colors or flags. I actually saw many people wearing stars and stripes, but that is just typical Swedish fashion. A friend invited us to come to a celebration on an island close to our apartment. There, Swedish songs were sung and typical dances were danced. A cannon was fired. But there wasn’t a huge party that I was expecting! Later, I talked to some Swedes who told me that National Day isn’t celebrated very much here in Sweden. It is looked forward to mostly because some stores are closed and people don’t have to work.”

    Alltså, till och med amerikanska tjejer som är tillfälligt i landet, försökte fira!

    Till exempel gubben och jag skulle gärna fira nationaldagen om den ordnades i patriotisk anda som i alla andra länder. Men det är bara hyllande av multikulti och ”våra nya medborgare” överallt. Så man har ingen lust att fira offentligt. Det måste vara jättemånga som gör som vi: drar oss undan och firar med några vänner, det syns ju inte alls i gatubilden förstås.

  6. Det verkar i alla fall finnas pengar till flaggning när det är vecka för sexuella perversioner. Då vajar regnbågs-flaggor på alla håll i min kommun. Till och med fordonen i kollektivtrafiken utrustas med dessa flaggor.

  7. De där kommunpolitikerna kan lägga upp ett schema och fara runt och hissa flaggorna själva. Det är inte fler flaggdagar per år så det blir inte så betungande.

  8. Det är inte enbart Svedala här i söder,som inte längre har råd att hissa flaggan…Fattigdomen breder ut sig likt Digerdöden på sin tid,över stora delar av landet !

  9. Har svenska politiker aldrig hört talas om vad New Yorks förre borgmästare lyckades med…………………han KRÄVDE att alla med socialbidrag skulle arbeta i kommunen för att få ut sitt bidrag. Det gjorde en stor skillnad, tyvärr är det annorlunda där nu med en ”stockdemokrat”.

  10. Trist att vi inte ens har råd att flagga men det är ännu mer trist att se vilket jag gjorde idag att en gång vackra svenska städer som tex Båstad har blivit en skymf. Skräpigt , ogräs överallt, avflagad färg på en gång vackra byggnader, de fina affärerna som bageriet helt miserabelt sedan en turk kört det i botten, ( i folkmun heter det tvättning av pengar) andra tomma affärslokaler ett en gång fint hotell nu med ”borded” fönster men för två tennisveckor så kanske det sker en städning, tur att inte äga något där. Gatubilden ”kryddades”, av ”ensamkommande män” !

Kommentera