Bundet bistånd

BISTÅND. Svenska företag och affärsintressen gynnas av regeringens biståndspolitik i strid mot gällande internationella överenskommelser. Det visar en granskningsrapport som beställts av Svenska kyrkan och Diakonia och som presenteras i dag.

Kritiken riktas mot att så kallat bundet bistånd på sammanlagt cirka sju procent av biståndet, eller omkring två miljarder per år, satsas på svenska företag.

Det saknas möjlighet till insyn och utvärdering av detta bistånd, enligt Kenneth G Forslund som är socialdemokraternas biståndspolitiska talesperson.

Det här är en total sammanklappning för den borgerliga regeringen vad det gäller biståndet. Här har stridsropet i drygt sju års tid varit ordning och reda, resultat och uppföljning. Här klarar man i princip inget av det, säger han.

Det bundna svenska biståndet har ökat under senare år. Enligt regeringen är det nu sju procent av biståndet, cirka två miljarder kronor per år.

-Fruktansvärt tycker Pettersson – hela sju %, två miljarder gynnar Sverige!!! – naturligtvis ska ingenting, någonsin gynna oss…

SR 

1 thoughts on “Bundet bistånd

  1. Det enda biståndet som gör dubbel nytta är bundet bistånd. Mottagarlandet får svensk kvalitet, svenska företag får producera och svenska arbetare anställning. Ska mottagarländerna själva välja leverantörer är det bara provisionen i egna fickor som räknas ingen bryr sig om vad de får.
    Varför jag vet, jo jag har över 25 års erfarenhet utav Afrika, Near and Middle East!

Kommentera