Polisen fotograferade demonstranter – anmäls

MALMÖ. De hade visat legitimation och visiteringen visade att de inte bar vapen. Ändå tvingades de ställa sig mot en vägg för att bli fotograferade. Nu anmäler antirasisterna Malmöpolisen – som i sin tur lyfter sitt eget agerande till åklagare.

Hundratals demonstrerade mot Sverigedemokraterna på Gustav Adolfs torg i lördags. Ett fåtal bestämde sig för att även manifestera på Almgården, när de fick veta att SD skulle fortsätta dit.

Men vid Derbyvägen stoppades gruppen på ett tiotal personer av polisen. – Polisen säger ”vi vet var ni är på väg”, och att vi inte får röra oss förrän vi blivit kroppsvisiterade. Vi är fyra tjejer som ber om en kvinnlig polis, men det finns det inte tid för säger de, berättar Ayaah Hourani, 22.

Gruppen fick vänta i över 30 minuter medan visitering och identifiering skedde. – Att vi fick visa ID-handlingar tycker jag är helt okej. Men när de ville tvångsfotografera oss sa jag nej, berättar Johanna, 23. – ”Då får du följa med till stationen” svarade polisen. Det skulle vara ännu mer förnedrande för mig. Det är liksom inte jag. Så Johanna gick med på fotograferingen, men ångrar sig idag.

Nu har Johanna anmält polisen för tjänstefel. Flera av de andra överväger samma sak. Händelserna på Almgården ska utredas av Riksenheten mot polismål. Inom Malmöpolisen är man inte överens om patrullen handlat rätt.

– Det råder delade meningar inom myndigheten om vad som krävs för fotografering, säger John Jörgensen, jurist och polisinspektör.

Efter polisanmälan från Johanna, samtal med tidningen och ett öppet brev från Ung Vänster i Malmö där polisen krävs på svar för sitt agerande, har Malmöpolisen beslutat att själva anmäla händelsen.

– En åklagare kommer att titta på ärendet, för att få klarhet i vad som hände på platsen, vilka beslut som fattades och om allt gick rätt till, säger informatör Linda Pleym.

John Jörgensen, polisinspektör och jurist vid Malmöpolisen, vill inte kommentera den specifika händelsen, men säger att polisen bara får porträttfotografera i brottsförebyggande syfte eller då en person är misstänkt för brott. Om polisen visar sig göra fel ska fotona förstöras.

-Pettersson undrar mest över varför Sydsvenskan kallar vänsterns antidemokrater för antirasister när de är ute för att störa Sverigedemokraternas lagliga valkampanj…

Kommentera