Tyresö-elever fick inte rösta på SD i skolval


Den 21 maj fick eleverna vid högstadiet på Kunskapsskolan Tyresö genomföra ett EU-skolval. Efter detta val har vi blivit kontaktade av elever på skolan som berättat om hur skolan valde att lägga upp arbetet inför detta val. Eleverna fick chans att ta del av material från sju av åtta riksdagspartier samt Piratpartiet, Junilistan och Feministiskt initiativ. Ett partis material saknades, nämligen Sverigedemokraternas.

SD_Logo

Eftersom varken Junilistan eller Feministiskt initiativ sitter i Europaparlamentet, riksdagen eller ens kommunfullmäktige i Tyresö är det en skandal att skolan valde att inte ha med information från Sverigedemokraterna medan man samtidigt gav utrymme åt dessa partier.

När elever ifrågasatte varför det inte fanns material från SD fick de till svar från lärare att ”bara demokratiska partiers material fanns utlagda”. När det sen blev dags att lämna sin röst var det bara möjligt att välja mellan de partier som redan sitter i EU-parlamentet. Elever som ville lägga sin röst på SD trots detta blev då tillsagda att de fick rösta på ”Annat parti”. Eleverna som vi talat med har uttryckt sin besvikelse över att valet kändes oinspirerat då man från lärarhåll så tydligt valt att markera mot just SD. Tyvärr kommer detta inte som någon överraskning för dessa elever då delar av lärarkåren på skolan även vid flera andra tillfällen uttryckt sina negativa åsikter om Sverigedemokraterna.

Även om man möjligen kan hitta försvar för urvalet av röstalternativ (till exempel endast partier representerade i EU i dagsläget) är det ur demokratisk synvinkel helt oacceptabelt hur lärare väljer att under skoltid propagera mot och ljuga om vad SD står för och därigenom försöka skrämma sina elever. I Skolverkets publikation från 2012 ”Politisk information i skolan” står det bland annat: ”Olika åsikter och värderingar ska få komma till uttryck då skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram” samt ” Undervisningen ska vara saklig och allsidig”.

Det verkar som om stora delar av lärarkåren och ledningen på Kunskapsskolan valt att glömma bort detta.

Sergiusz Lach och Henrik Mellström

SD Tyresö   SD Kuriren  


9 responses to “Tyresö-elever fick inte rösta på SD i skolval

 • jgarn

  Pk slödder som avskyr demokrati skall inte undervisa våra barn.

  Gilla

 • Undrande...

  Kina börjar mer och mer kännas som en demokrati, i jämförelse med Sverige…

  Gilla

 • Tony

  Man förstår mer och mer över att DDR arkiven hålls
  hemliga, för där gömmer sig många herrar och damer
  med landsförrädiska åsikter!

  Gilla

  • Lena

   Tony :
   Jag har kanske missuppfattat …………..jag trodde de förstördes för all framtid förra året, kanske någon som vet?

   Gilla

 • angelicaplacet

  Det var ju rådiga elever som berättade att något var fel – då deras lärare inte förstod det.

  En del elever kunde faktiskt bara ha inrättat sig och varit tysta.

  Gilla

 • ossie

  I DDR fick man ju också rösta på några kandidater som kommunistpartiet godkänt.

  Gilla

 • Kurt

  Vad förvänta ni är av lärarkåren alla som inte duga till andra akademiska linjer välja att bli lärare då det ha den lägsta intagnings poäng. Och i dessa grupper är vänstern stark representerad med andra ord alla retards där hissen inte nå översta våningen tro på V. smörjan, kommunismen

  Gilla

 • Robert Gustafsson

  nu skäms jag över lärarna

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: