Det brinner oftast i Botkyrka

STOCKHOLM. Risken för att råka ut för en brand beror på var du bor skriver tidningen Hem & Hyra. I Salem och Danderyd brinner det nästan aldrig. I Botkyrka brinner det mest i länet. Risken för att råka ut för en brand beror på var du bor visar Hem & Hyras granskning.

Det är måndag kväll och brandutbildningen i Hyresgästföreningens lokal i Tuna har avslutats. Brandmännen från Södertörns Brandförsvar som hållit i kursen har just lämnat rummet. Ensio Korkeasalo är en av tolv hyresgäster som fått lära sig vad man ska göra när det brinner.

– Det var bra och tydligt även om jag tycker vi borde få information oftare. Sedan tycker jag  Botkyrkabyggen kan bli bättre på att ta bort brandfarliga saker i trappuppgången, säger han.

Att brandutbildningen har en viktig uppgift att fylla visar Hem & Hyras statistik. I snitt har det brunnit i 704 lägenheter varje år i länet. Flest bränder sker i Botkyrka, en av 500 lägenheter varje år. Det är fem gånger fler bränder än i Salem och Danderyd.

Marcus Qvennerstedt, säkerhetschef på Botkyrka kommun, är förvånad över de höga siffrorna.

– Jättetråkigt, det är alldeles för många bränder. Vi samarbetar med polis och räddningstjänst men siffrorna visar att vi måste fokusera ännu mer på bränder för att öka säkerheten i hemmet, säger han.

-Pettersson är lite förvånad. Brandutbildning är viktig påstås det – innebär det att hyresgäster i Danderyd får brandutbildning oftare än de i Botkyrka?

Dessutom borde Botkyrkabyggen bli bättre på att ta bort brandfarliga saker i trappuppgångarna – innebär det att hyresvärdarna i Danderyd är bättre på att ta bort brandfarliga saker i trappuppgångarna.

Varför inte säga som det är, det är skillnad på folk i Danderyd och Botkyrka och när det är konstaterat kan man ta reda på vad man ska göra åt det…förresten tror jag att det grillas mer bilar i Botkyrka än i Danderyd också så vi kanske ska utbilda…

2014-05-10_1621

Hem & Hyra är Hyresgästföreningens medlemstidning.

2 thoughts on “Det brinner oftast i Botkyrka

  1. Skillnaden i befolkning är rätt stor. I Botkyrka är 40 % av invånarna utrikes födda och i Salem 15 %. Om det har något med saken att göra vet jag inte.

    I Salem finns mest villor och tvåvåningshus. Salem har en stabil borgerlig majoritet.

    Botkyrka har röd majoritet och mängder med höghus.

  2. Att två grannförorter skiljer sig åt så som Salem och Botkyrka. Varför brinner det knappt i Salem? Är det så stor skillnad på invånare i dessa förorter?

KommenteraAvbryt svar