Mångkulturell mat

SÖDERMANLAND. I torsdags kom korvvagnen till vår lilla stad som den gör var fjortonde dag och de är inte dumma smålänningarna, de parkerar vagnen strategiskt utanför bolaget för att kränga sina produkter från charkfabriken i det mörka Småland.

-Pettersson som av en tillfällighet hade vägarna förbi, tänkte som så att närproducerat i all ära men man ska inte vara fanatiker så det kan inte vara fel att prova något långt bortifrån ibland, så det inhandlades några småländska isterband.

Isterband är en korv som förekommer, främst i södra Sverige i olika varianter. Det är en lättrökt, ”grovkornig” korv, lätt syrlig som innehåller fläskkött, korngryn, potatis och lite annat. Kötthalten är låg, endast 25-35 % så man kan anta att den en gång i tiden kom till i de mindre bemedlade köken.

De småländska isterbanden stektes på vedspisen och serverades med dillstuvad potatis och inlagda rödbetor, den oäkta hustrun verkade nöjd – ibland går det bra med mångkultur även om den blev lite bränd…

2014-05-09_1916

…för övrigt är den oäkta hustrun väldigt stolt över sina egenhändigt odlade rädisor och en sallad med något konstigt namn…

2014-05-09_1917

 

12 thoughts on “Mångkulturell mat

  1. Detta är ju en klassisk svensk husmanskost och en otroligt god maträtt.

    Ser att den oäkta fruns hemkokta rödbetor var slut. Fast hon är ju en hejare på det mesta, så hennes trädgårdsland förbereds väl för en ny omgång av rödbetor ? Vilket säkert kommer att gå bra, bara Pettersson håller sig därifrån.

    Har fått rapport från den oäkta frun att du sköter dina träningsrundor, än så länge la hon till, för att gardera sig av tidigare erfarenhet.

    God mat och naturmotion är ingen dålig kombination. Det passar de flesta.

    Ha det gott på torpet i det fina sörmländska landskapet.

  2. Ett härligt inlägg med härliga kommentarer. Smaklig Måltid Pettersson !

    • Hade du lagt denna kommentaren tidigare hade jag inte behövt fråga Pettersson,kring korvens utseende.Nu inser jag att det var en av de s.k.utrikiska korvarna enl. Arnstbergs bok…. 🙂

  3. @Lars
    Näe.. De har bara ”kogta” inte den kremerade Niggerianska varianten.
    Trevlig helg på dig!

    • @Ruben
      Är det den sortens korv,som man saluför i din korvaluda för 5:-/st ?

Kommentera