24 April Armeniska Martyrernas Dag.

Mellan 1915 och 1917, samtidigt som första världskriget pågick (1914–1918). utfördes i Ottomanska riket (nuvarande Turkiet)  ett folkmord på den kristna Armeniska befolkningen. De personer som var huvudansvariga för folkmordet kom från den så kallade ungturkiska rörelsen.

Det uppskattas att cirka 1,3 miljoner människor mördades, ofta på mycket grymma och bestialiska sätt av de Turkiska representanterna för den ”fredliga och humana” .

Läs mer på Wikipedia

Alma Johansson en Svensk missionär berättade om massakrerna i en bok ” Ett folk i landsflykt” som kom ut 1930:  

Hon lämnade uppgifter om hur alla barnen på hemmet begärts överlämnade till en hög officer, och hur de sedan tagits till en byggnad utanför staden och mördats”.

Aldrig kan jag glömma den synen. Och ingenting kunde man göra för dem”.

”Armenierna och grekerna, bliva nu systematiskt utrotade, dödade eller jagade från sina hem för att spridas i mindre grupper till långt avlägsna turkiska trakter, där det gives dem att välja mellan att övergå till islam eller dö för svärd eller av svält”.

Bilder från folkmordet på nästa sida:

Mer bilder finns HÄR

1 thoughts on “24 April Armeniska Martyrernas Dag.

  1. Vi skall inte heller glömma grekerna i detta som har kommit i skuggan av armenierna verkar det som.
    Förövarna är ättlingar till osmaner som invaderade Turkiet och fördrev och mördade den kristna ursprungsbefolkningen bysantinerna. Här har vi dessutom den verkliga orsaken till korstågen då bysantinerna hade vädjat om hjälp mot osmanernas allt mer omfattande erövringskrig via Anatolien. Grekerna hade i århundraden bott i landet och fördrevs av de vi numera tror är de riktiga turkarna.

KommenteraAvbryt svar