Sverige straffar Thyssen Krupp för dess ”ryska böjelse”


Ekot av den ukrainska krisen har på något förunderligt vis letat sig ända upp till Sverige. Specialgrupper från svensk säkerhetstjänst ska i dagarna ha genomfört en räd mot företaget Kockums forskningscenter i Malmö. Kockums är ledande när det gäller utrustning för ubåtar och ägs av den tyska industrijätten ThyssenKrupp.2014-04-18_1552

Militärerna ska ha beslagtagit hemlig dokumentation, ritningar, mjukvara och till och med utrustning. Företrädare för Thyssen Krupp informerades om att beslagen av den topphemliga materielen gjordes av hänsyn till rikets säkerhet.

Handlandet mot ThyssenKrupp var ingen tillfällighet. Denna tyska industrijätte har en mängd dotterbolag och verksamheter i Ryssland. Koncernen levererar tung utrustning, metalldelar och maskiner till Ryssland. Dessutom installerar ThyssenKrupp hissar och tillhandahåller ryska företag service. ThyssenKrupp har samarbetsavtal med forskningscentra vid ryska universitet. Svensk säkerhetstjänst anspelar på att ThyssenKrupp skulle kunna läcka svenska teknikhemligheter till det ”aggressiva Ryssland”.

Men i själva verket finns det helt andra orsaker till razzian i Malmö. För det första är räden på Kockums, det mest primitiva sätt att beslagta hemlig dokumentation på. Sedan länge anklagar svenskarna den tyska koncernen för att ha ödelagt Kockums, som dess huvudkonkurrent inom ubåtstillverkningen. Nu har SAAB-koncernen redan kommit överens om ett uppköp av Kockums. Ritningar och datorer beslagtogs för att tyskarna inte skulle kunna ta med sig dem ut ur landet.

Det andra skälet till den återupplivade rysskräcken går något djupare.

Tidningen Svenska Dagbladet citerar analytikern Vilhelm Unge på SÄPO:s enhet för kontraspionage.

”Vi kan se en ökad rysk underrättelseverksamhet i samband med händelseutveckling på Krim och i Ukraina. En del av dem ser vi som förberedelser för krig eller militära hot mot Sverige”

Med andra ord övar Ryssland, i Ukraina och på Krim, olika strategier för strid mot Sverige.

Alla de senaste turerna runt Kockums och Thyssen Krupp, diskussioner om ”det ryska hotet” bör ses i ett större sammanhang, anser analytikern Viktor Mjasnikov vid den militärhistoriska tidskriften Nezavisimoe voennoe obozrenie. Svensk militär och en betydande del av landets politiker försöker nu styra in Sverige i Nato, och då är en yttre fiende den bästa PR-hjälpen, säger Viktor Mjasnikov.

Rysslands röst 


12 responses to “Sverige straffar Thyssen Krupp för dess ”ryska böjelse”

 • Varg i Veum

  Jag ska tillämpa min ”kulturrasism” på frågan om ryssland.

  Jag anser att det inte är fel med ryssofobi, lika lite som det är fel med ”islamofobi” med tanke på hur Putin format landet så är det sunt. Det är en osund, närmast muhammedofilisk personkult kring karln. Personer som förhärligar sig själva så som han gör bör alltid väcka omvärldens misstänksamhet.
  Ryssland, med tanke på den sovjetiska kulturen som under en generation format människorna som har makten, men även stora delar av befolkningen, har inte befriat sig från idérna ur vars spillror dagens ryssland uppstod. Det visar inte minst det faktum att en sån som Putin blivit omvald trots att man mycket väl visste vad han gick för.

  Jag anser att det är bäst att hålla samma skeptiska sinnelag mot Putins maktapparat som USAs presidenters. Även om den sistnämnda inte har det lika enkelt då det finns folk och grupper som inte tystas så lätt där.

  Gilla

  • Stenbock

   Dina slutord Vargen,ger förklaringen till såväl Rysslands som USAs styrelseskick.Om de sedan är bättre eller sämre än Sveriges,får andra betygsätta.För att hålla oss till Ryssland är ju detta styresätt framvuxet sedan åtskilliga århundrande.Tsarväldet med folkets underdånighet har ju överlevt i öster,beroende på de enorma landområde som ingår.Olika befolkningsgrupper med olika kulturer, har och kommer att alltid prägla sådana mastodontstater.Ett liknande problem växer just nu fram för Kina,där olika regioner och religioner nu söker separera sig från centralmakten.

   Gilla

 • Argus

  Om man tittar på familjen och koncernen Krupp historia är det ingen vacker läsning. Arndt Krupp gjorde sig en förmögenhet genom att förvärva människor som flytt från en pandemis egendom. Gustav Krupp von Bohlen und Halbach och Alfried Krupp von Bohlen und Halbach samarbetade med Hitler och rustade Wehrmacht åt nazisterna och fick som tack för det slavarbetare att utnyttja.

  Gilla

  • Lars Å Månsson

   Du har forskat i gamla historieböcker Argus…Efter WW2 finns inte det Krupp kvar,som du skriver om.
   Krupp ombildades till en Stiftelse,och koopererades senare med en av deras ursprungliga konkurrenter Thyssen…I dag har koncernen ingen som helst koppling till sitt ursprung,inte ens gamla Villa Hügel i Essen,som var ”familjen sitz” finns i deras ägo.Om jag inte minns fel,användes denna i dag för kulturella ändamål.

   Gilla

   • Argus

    Jag avslutade avsiktligt min historieskrivning vid andra världskriget då Tyskland blev satt under förmyndare vid kapitulationen och de gamla maktstrukturerna förändrades.

    Koncernen Krupp hade en vinglig väg efter nederlaget och den ryska plundringen men landade slutligen i Fried. Krupp GmbH innan man slutligen fusionerades med Thyssen.

    ThyssenKrupp har diversifierat det senaste halvseklet men stålframställning tillhör fortfarande kärnverksamheten fastän i blygsammare skala.

    Gilla

 • Lars Å Månsson

  Janne:
  Detta är ju ge och giva när det gäller sådan multikoncerner som Thyssen/Krupp.
  Sen skall vi inte glömma bort att denna koncern har största ägarkretsen utanför Tyskland.Företaget har i åratal förlorat miljarder på olika satsningar i bl.a Brasilien och USA.Detta är på intet sätt något försvar från min sida,för deras handlande…Snarare ett bevis på hur Kina alltmer börjar behärska världsmarknaden,när det gäller stålindustrin
  Vidare får vi inte glömma att det var Fälldinregeringen som i slutet av 70-talet skrotade vår varvsnäring.Kockums i Malmö var ett av de varv som lades ner,och där man sökte med ljus och lykta,efter något företag som ville köpa delar av varvet.Detta för att till del säkra vårt marina försvar.
  I dag finns ju inte längre någon nämnvärd marin kvar i Absurdistan ! En handfull småfartyg skall säkra vår 100-tals mil långa sjögräns.

  Gilla

 • Lasse

  Skälet till att svensk säkerhetstjänst ingrep är att konstruktionen och alla imateriella rättigheter till U-båten A-26 tillhör svenska staten och dess medborgare. De är vi som har betalat all forskning och utveckling av den planerade U-båten och det står klart i avtalet att alla rättigheter kring denna konstruktion tillhör oss.

  Gilla

 • Janne

  Sen när är Pettersson en megafon för ryska militäranalytiker? Ni börjar låta som Fria Tider.

  Gilla

  • Stenbock

   Men du måste tillstå att det är synnerligen troligt,att det förhåller sig som Mjasnikov förmodar !
   Tror att de svenska dårar som styr landet,gärna skulle vilja smycka sig i NATO-uniformer,liksom sketstroppen Rasmussen fick göra till han nu i veckan fick sparken !
   NATO är USA`s europeiska lakejer,som har att se till att Vapenindustrin blomstrar…för USA !

   Gilla

   • Janne

    Har du följt turerna kring hur den svenska (världsledande) ubåtsindustrin behandlats av ägaren Thyssen Krupp? Det har varit en följetong i NyTeknik under ett antal veckor nu. För att uttrycka sig försiktigt kan man säga att ägaren inte tillvaratar Kockums eller Sveriges intressen. Kan rekommendera läsningen.

    Gilla

  • Pettersson

   Jag hoppas läsarna kan tänka själva. Källan anges och jag tycker det är intressant att se hur olika saker och ting rapporteras av olika nyhetsmedier. Rysslands röst är den ryska regeringens radiokanal.

   Gilla

   • Lars Å Månsson

    Pettersson:
    Den ryska version delas av ledande politiker i Tyskland.
    I veckan satt jag och tittade på ett program som skulle klarlägga hur allvarligt läget är i Ukraina. Deltagande var bl.a.tyske CDU-ordf. vad gäller NATO-frågor,tillsammans med utrikesministern och EU-toppen från Luxemburg.
    Båda menade att NATO,mer eller mindre pensionerat sig själv.
    Att sedan pressen och olika medier fantiserar och eldar på situationen,ger en (felaktig) bild av läget sett med västliga ögon.Vidare framkom ju som tidigare nämnts här på bloggen att det var olika EU-ledamöter som ursprungligen enskilt, orsakat den kris som idag råder.EU har m.a.o. fört in USA/Ryssland,i en kris som ingen av dem velat ha…

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: