Mentala problem bland politiker


Hans kropp skakar våldsamt, Sofyan skriker högt medan en traditionell ”trollkarl”  försöker att lugna den Indonesiska politikerkandidaten, han är en av ett växande antal politiker som söker behandling för psykiska problem efter valet i förra veckan.

”Ta inte bort mina röster . Jag har spenderat så mycket pengar,” ropade han, samtidigt som ”trollkarlen” sjunger mjukt och häller vatten blandat med blommor över hans kropp.

Trad indo trollkarl

Sofyan under ”psykisk behandling”

Många av de cirka 230.000 som kandiderat för platser i lokala och nationella lagstiftande församlingar runt om i världens största önation har spenderat enorma mängder av sina egna pengar för att finansiera kampanjen.

En del blir stressade eller deprimerade vid tanken på att förlora,  medan andra verkar ha drabbats hårdare, till exempel en som enligt uppgift stal sina grannars  sandaler innan han klättrade upp i en kokospalm. Tusentals kandidater behandlades för stressrelaterade sjukdomar efter parlamentsvalet 2009, och rapporter under de senaste dagarna tyder på att situationen kommer att vara densamma efter årets val.

Även om många av dem som blir sjuka är förlorarna, är det inte alltid fallet,  kostnaden för att driva en kampanjer kan vara mycket stora, oavsett det slutliga resultatet. ”De har förlorat sina pengar, mark, hus, och en kandidat förlorade även sin fru till en annan man för att han var för upptagen med  kampanjen”, säger Muhammad Muzakkin, från ett ”traditionellt healing center”  på huvudön Java, han har behandlat 51 kandidater för stress under den senaste veckan.

Många är villiga att ta risken att driva en kampanj eftersom belöningen från att få ett politiskt mandat  i Indonesien kan vara enorma – en affärsman kommer att finna att det är lättare för hans företag att vinna kontrakt om han också är politiker, och det finns stora möjligheter att bli rik genom att acceptera mutor i ett land med en notoriskt korrupt politisk kultur.

Kampanjandet  finansieras inte av partierna utan kandidaterna får finansiera sina egna kampanjer, vilket  innebär att människor som vill försöka sig på  att komma åt ”smörbyttorna” måste använda egna pengar, ett åtagande som många underskattar innan de startar sin politiska karriärer.

Sofyan, som liksom många indoneser har ett ett namn, sålde två motorcyklar och tog ut lån för att öka mer än 300 miljoner rupier ($ 26.000) för att finansiera sin kampanj för ett lokalt parlament med säte i Cirebonddistriktet i provinsen Västra Java . Detta täckte kostnaden för affischer och även kontant ”utbetalning” till väljarna – något som är mycket vanligt i Indonesien, även om det officiellt är olagligt.

Officiella resultat från valet släpps inte förrän i maj. Han oroas av att något går fel och att utsikterna att förlora en så stor summa pengar har sänt honom in  i en avgrund av depression. ”Jag vet inte vad jag ska göra om jag förlorar,” säger han.

Andra kandidater förlorar humöret när de tror att de har förlorat,  några har stormat in i vallokaler och försökt att stjäla valurnorna, en ilsken politikeraspirant krävde att en lokal moské återlämnande de pengar han donerat till dem.

Psykiatriska enheter på sjukhusen säger att de är redo att behandla deprimerade kandidater, men många söker hjälp från ”traditionella healers” . Problemet bekymrar regeringen till en sådan grad att den vill ändra lagstiftningen så att de sökande måste genomgå en mental hälsokontroll innan de kan ställa upp i val.

Indonesien är världens folkrikaste muslimska land, av de 293 miljoner invånarna är ca 90% muslimer.

LÄNK

Eder FjärranÖsternRapportör anser: Att förslaget att kandidater till statliga och kommunala förtroendeposter  skall genomgå en ”mental hälsokontroll” är alldeles utmärkt och det borde i utvidgad form omgående införas i Svea rike. Förslagsvis borde man införa något liknande ”högskoleprovet”  och resultatet presenteras efter kandidatens namn på valsedeln.


12 responses to “Mentala problem bland politiker

 • Ed Crane

  Många människor skulle säkert må bra av lite psykiatrisk behandling. Men de flesta av oss mår alldeles utmärkt.
  Jag tror mer på att en god empatisk uppfostran och ett arbete hjälper de flesta.

  Gilla

  • Lena

   Ed : Du skriver empatisk uppfostran, har du följt en familj med islam som ”husgud” , deras uppfostran av barnen kan jag berätta skiljer sig långt från västerländsk uppfostran. ”Arbete” var och med vad, statliga och kommunala ”konstgjord andning” bluff bekostad av svenska skattebetalare, nej du där går gränsen det som sker i landet idag är galet !

   Gilla

 • Erik

  En enkel paragraf 7 undersökning skulle ändra sammansättningen av både riksdag och regering i Sverige.

  Gilla

 • TheMinimizer

  Sharia har en billig och effektiv metod mot huvudvärk vars bieffekt även löser mentala problem.

  Gilla

 • aos

  Mycket bra ide skulle gissa att loppcirkusarvingen/stridshingsen får IG
  Eller vadfan det heter i vår nya tid av ”ickebetyg”
  Det är tydligen fult att bedöma elever
  Dumfan skulle behöva ett bad i brännässlor blandat med kaktusar

  Gilla

  • Bengt Lundström

   För aos o.a. med insikt.
   Har sedan flera år tillbaka ansett, att man i stället för de relativa skolbetygen som kan vara missvisande av olika skäl, borde i stället resultatet av Högskoleprovet jämte anlags & kognitiva tester avgöra vilka som kan anses vara lämpliga att få studera olika utbildningar vid olika högskolor. Anser också att liknande tester borde gälla för att få en framskjuten anställning inom statliga & kommunala tjänster och inte den ”svågerpolitik” som tyvärr råder i alltför många fall. Vad som gäller för de ovanstående borde också gälla för dem som skall styra landet. Ett lands ledare borde ha kunskaper i Nationalekonomi och Statskunskap och inte vara springpojke för hemliga sällskap. Och för att erhålla en viss ministerpost inom en regering borde en doktorsgrad inom området kunna krävas, om inte annat så för att kunna minska det politikerförakt som sprider sig.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: