Arabers kvinnosyn

Vad händer när en tjej går genom Kairos universitetsområde?

En video som visar en egyptisk kvinnlig universitetsstudent som går på universitetsområdet i Kairo medan manliga studenter visslar och skriker svordomar åt henne har orsakat internationell uppståndelse mot sexuella trakasserier i Egypten.

En saudisk TV-kanal rapporterar om en grupp män som också försökte slita av henne kläderna, neb det synd inte i klippet. Universitetets vakter tvingades eskortera henne tills hon var i säkerhet utanför campus.

Den administrativa chefen på universitetet, Gaber Nassar, beskriver studentens kläder som ”lite okonventionellt” och menar underförstått att hon var ansvarig för de trakasserier som det orsakade. Nasser hävdade senare han var felciterad och motiverat sitt svar på Twitter.

”Jag försäkra att detta inte är sant och jag ber om ursäkt för missförståndet och jag upprepar att de som trakasserat flickan kommer att straffas hårt,” skrev Nassar.

-Pettersson undrar om detta sker på ett universitetsområde där man får anta ett männen ändå har en viss bildning hur är det då…ja ni fattar.

Titta här på bilder från utvecklingen i Kvinnornas Egypten      JP

15 thoughts on “Arabers kvinnosyn

 1. Ja vi förstår att du vill svärta ner människor som inte har med saken att göra.
  Vi fattar att du inte har socialpsykologiska kunskaper eller inte vill använda dej av dom.
  Vi förstår också att i Egypten trakasseras kvinnor, men vi förstår också att det finn andra metoder att stoppa det.

  • Berätta Tranan Ed. Om de andra metoderna som du sitter inne med. Som humanist och trogen ateist är jag väldigt intresserad.

   • Pettersson jag försvarar inte de Arabiska ländernas system. Pengar i överflöd till en liten klass kan vara förödande.
    Olika länder har drabbats av vanstyre och olyckor utan att man kan säga att det varit fel på folket. Ta ex. Ryssland som har drabbats av så mycket svält och krig, är ryssarna sämre människor än vi?
    Ta tyskarna som startat två världskrig och är skyldiga till milijontals oskyldigas död, är de sämre människor än vad vi är?
    Och ta våldtäkter, serberna begick många våldtäkter under balkankrigen, är de mer våldtäktsbenägna än vad svenskar är, nej det beror på omständigheterna hur vi handlar.
    Sen tror jag att det olyckligt och fel att beslöja kvinnor, det kan säkert skapa konstiga värderingar hos en del.

   • Peter
    Hur visar sig din humanism?
    Metoder: Genom lagar och uppföljning av lagar, jämför sprit och bilkörning där attityderna hos de flesta svenskar har ändrats.

  • Det finns 22 arabiska länder. Dessa länder tillhör världens rikaste med enorma oljeresurser och inkomster, trots det har den arabiska regionen världens högsta arbetslöshet. Den ekonomiska tillväxten är så långsam att det tar 140 år att fördubbla inkomsten för invånarna mot 10 år på andra ställen på jorden.

   De arabiska länderna ligger långt efter andra delar av världen när det gäller vetenskap och forskning. I regionen finns endast 371 forskare på 1 miljon invånare medan snittet i världen ligger på 979.

   Både utbud, efterfrågan och spridning av vetenskap är präglad av ineffektivitet och brist på innovation. I de arabiska områdena bor c:a 5 % av världens befolkning men bara 1 % av världens böcker produceras här. När det gäller patent och uppfinningar är de arabiska länderna så gott som helt frånvarande. Det finns inte fria medier eller oberoende domstolar.

   I den arabiska regionen drömmer hälften av alla unga om att emigrera. Anledningen är brist på möjligheter.

   De arabiska länderna rankas sist när det gäller medborgerliga fri- och rättigheter, särskilt för kvinnor är situationen svår men även minoriteter och oliktänkande förföljs.

   Allt detta enligt UNDP:s Arab Human Development.

   • Metoder: Genom lagar och uppföljning av lagar, svarar du.

    Att med full demokrati för invånarna i ett land , kunna skapa lagar och därefter följa upp dessa är naturligtvis en mycket viktig grund för alla samhällen. Där delar jag din åsikt Tranan Ed.

    Fast nu pratade vi ju inte om Sverige. Utan nu var ju frågan om hur det ska gå till i länder som inte låter demokrati gå före religion ?

    Min humanism är mycket bred och omfattande. Då vet du Tranan Ed.

 2. Pissruskorna i FI har ingenting emot detta beteende, men fan ta den svenske mannen om han fäller en komplimang till en vacker kvinna. Är väl det som är pissruskornas största problem att ingen normalt funtad karl kan hitta någon att ge en komplimang i dessa kretsar…

 3. Minns en Fransk tjej som filmade när hon gick helt normalt klädd i någon Fransk stad
  Där satt (lika som här) gubbarna på cafe eller gled runt på gatorna
  Visslingar raggningsförsök och grova tillmälen efter avvisande
  Ska se om jag hittar den som jag minns det var det bara en trailer till en dokumentär

 4. Jag säger bara det – kvinnoskräck. Dessa handjur klarar inte av en riktigt kvinna. Hon skrämmer skiten ur dem och då går de till anfall.

  Klädseln har inget att göra med detta. Även ”korrekt” klädda kvinnor och tjejer i Kairo blir dagligen antastade. Det är ynkligt att dessa odjur måste trakassera och förnedra kvinnor för att känna sig som ”män”.

  Den muslimska världen måste sluta med könssegregationen och lära sig umgås naturligt.

 5. Kanske förklarar,varför jag nämner många araber likt en viss djurart.
  Vilken får ni själva gissa !
  Har man suttit på plats i deras hemländer och observerat deras beteende,finns i deras frånvarande värld inget mer suspekt,man kan lyfta ögonen för…

 6. Ja vi vet ju exakt vad vi kan hänföra det till. Varför dessa vidriga svin skall få bete sig som grottmänniskor.

 7. Många våta kalsonger (ifall de ha dom på sig.) det gå väl för dessa genetisk felkopplade livsformer.

Kommentera