Krimborna har gjort sitt val


RYSSLAND/UKRAINA. Nästan 96% av Krimborna har röstat för republikens anslutning till Ryssland. uppger chefen för folkomröstningskommissionen vid Krims Högsta råd Michail Malysjev. 3,2 % av människor har enligt preliminära uppgifter röstat nej. Drygt 1 % av röstsedlarna är ogiltiga. Officiella resultat kommer att presenteras om ett par dagar. Vladimir Putin har i ett telefonsamtal med Barack Obama lagt märke till att folkomröstningen hölls i full överensstämmelse med internationella rättsliga normer och FN:s stadga med tanke på Kosovoprejudikatet.

2014-03-17_2004

Under folkomröstningen fick man svara på två frågor:

 1. Är du för en återförening med Ryssland som dess federationssubjekt?
 2. Är du för ett återupprättande av konstitutionen från 1992 som en del av Ukraina?

Ukraina och Krim tillhörde till 1991 Sovjetunionen och innan dess Ryssland sedan drygt 200 år.

Deltagandet i omröstningen var klockan 20:00 lokal tid nästan 81,5 %, säger Michail Malysjev. Det är ett rekord. Fler än 1 250 000 människor har uttryckt sin åsikt. Siffran är ännu större om man räknar in Sevastopol: 1 724 000 personer, det vill säga över 82 %. Resultatet kommer knappast att förändras radikalt, är Michail Malysjev säker: Varken lokala eller regionala omröstningskommissioner har fått några klagomål i samband med folkomröstningens förlopp. Jag skulle vilja förkunna att folkomröstningen i Krim är avslutad.

Internationella observatörer i Krim har också sagt att det inte fanns några lagöverträdelser. Observatörerna påpekar att deltagandet även var högt i krimtatariska områden. Krimtatarernas deltagande i omröstningen är mycket viktigt, säger Mateusz Piskorski från den polska sejmen. Krimborna har enligt honom rätt till självbestämmandet: Ukraina har misslyckats som stat, det är oförmöget att garantera sina medborgares rättigheter. Därför har det behövts en folkomröstning för att medborgarna själva kunde avgöra sin framtid. Man måste ta hänsyn till deras åsikt. Och jag tror att folkomröstningen kommer att ha vissa rättsliga konsekvenser.

Folkomröstningen i Krim har hållits i full överensstämmelse med internationella rättsliga normer, säger Vladimir Putin. Man har kommit ihåg Kosovoprejudikatet. Halvöns invånare har fått chans att direkt uttrycka sin vilja.

Oleg Obuchov, Rysslands röst

Pettersson tycker att ryssarna har gjort fel men EU, USA och Sveriges utrikesminister Carl Bildt har stor del i den uppkomna situationen. De uppmuntrade avsättandet av en demokratiskt vald president, visserligen en korrupt och oduglig sådan men president Viktor Janukovytj valdes i ett något så när rättvist val 2010 och i Ukraina väljs presidenter på fem år. Bildt & co borde ha lugnat ned sig ett år så hade det sett annorlunda ut idag.

Carl Bildt borde ha insett han man inte bygger demokratier genom att avsätta valda presidenter. Dessutom har västmakterna föregått med ett dåligt exempel: Då Kosovo år 2008 ensidigt utlyste sin suveränitet och bröt sig loss från Serbien trots protester från serberna lät det annorlunda, då ansåg de flesta europeiska länderna inkl. Sverige och USA att det var rätt och riktig.

Det kallas dubbelmoral, och det är inte dubbelt så bra trots att många politiker tror det.

När Kosovo förklarade sig självständigt så erkändes det nya landet av 108 av 193 FN-medlemmar. Serbien vände sig till FN:s internationella domstol som godkände Kosovos frånskiljande från Serbien.

Detta gjordes eftersom en nations rätt till självbestämmande är överlägsen principen om territoriell integritet. Med hänsyn taget till detta är det mycket konstigt att påstå att Krims avsikt att skilja sig ifrån Ukraina strider mot den internationella rätten.

Utrikesminister Carl Bildt borde dessutom förklara på vilket sätt det gynnar Sveriges intresse att ställa till oreda i Europas största (Ryssland) och näst största (Ukraina) land. Att destabilisera Ukraina för att få landet att gå i västlig riktning visade sig få den ryska björnen att morra. Tänkte du inte på det Carl?


9 responses to “Krimborna har gjort sitt val

 • Laoku

  Personligen tycker jag det är bra att Krim kommer att tillhöra Ryssland, Hoppas de ta ½ eller för den delen hela Ukraina med. Eller hela för den delen. Ha varit 2 gånger i Ukraina det räcker. Man blev redan vid inresan i Ukrainas passkontrollen påtvingad en värdelös sjukförsäkring. Jag tro det va US $30. Att man hade rese/sjukförsäkring spelade ingen roll.
  Vi i EU måste betala nog ändå för all dessa bankrutta Östländerna, Låt Ryssland ha det, I lagom tid lär Krim Ryssarna fatta vilket skit de ha dragit över sig och bittert ångra sitt beslut. Tänk om Ryssarna kunde ta Rumänien, Bulgarien och Albanien i sin famn och deportera Zigenare till Sibirien. Inget mer Romer problem, de skulle bryta bly i de Sibiriska
  blygruvorna. Arbetsträning på Ryska.

  Gilla

  • Laoku

   P.s Romarna (Zigenare) säger ju de söker arbete, vilket som helst.
   Jag är säkert på att Farbror Putin ha bostäder i anslutning till Blygruvan, Tyskarna som levde där ha nog åkt hem de som klarade sin arbetsinsats där med livet i behåll efter efter WWII.

   Gilla

  • Kalasbetalaren

   Hade du med dig ett intyg?

   Gilla

 • As real as it gets

  Ja vissa omröstningar för självständighet är fel och vissa är rätt. Det är ingen idé att försöka hitta någon objektiv logik i vilka som är rätt eller fel i USAs eller Carl Bildts ögon.
  Att Jugoslavien ska splittras var bra. Att Sydsudan fick rösta om självständighet var tydligen också bra (vilken slump att 75% av oljetillgångarna fanns i Sydsudan). Däremot att Krim får rösta är tydligen dåligt och till och med olagligt (hör och häpna).
  Logiken hittar man när man ser vilka det gynnar.
  Gynnar det globalisterna, USA, EU och de internationella bankirerna då är det bra och helt lagligt. Annars är det dåligt och till och med olagligt.

  Samma logik går att applicera på vilka AL-Qaidastyrkor som är terrorister och vilka som är ”frihetskämpar/folkligt uppror”. När de slåss i Libyen eller i Syrien så är de frihetskämpar.
  När de slåss i Mali eller i Afghanistan är de terrorister.

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  Pettersson:
  Ett mycket bra och riktigt brett inlägg,kring spelet om Ukraina.
  Vill enbart tillägga,att många är de självutnämnda talesmännen/kvinnorna i EU,som är orsaken till det hela borde genast avgå ! Bland dem,en av de största skrikhalsarna,och provokatörerna Carl Bildt…en skam för landet Sverige.

  Gilla

 • svenskinfo

  När det gällde Kosovo, så gällde det ju muslimer. Därför blev de så snabbt erkända. För dom är ju de väststyrandes gullegrisar.
  Dessutom går man efter mörkyprincipen, när det gäller värderingen av folk. Ju mer sydländsk hy, desto mer rätt , enligt västs styrandemakter. Och detta, helt oberoende av allt. Kosovobor är mörkare än Serber. Och Ukrainabor än Ryssar. Och därför ”bättre” än ”de andra”, som man jämförs med, och har ljusare hy.
  Det är så västs styren, värderar människor. Muslim och kolsvart, bäst. Kritvit och kristen, sämst. Ja, så tycker mångkulturdestruktivisterna. Därför ser det ut som det gör i den här sjuka diskrimineringsvärlden av oss som man misskrediterar och trycker ner.

  Gilla

 • allemand

  Putin kan. Det värsta Obama kan göra emot Putin är att ta bort sina likes till Putin från Facebook.

  Gilla

 • svenskinfo

  Leve Putin, och det fria ryska folket. 🙂

  Helt rätt som det har blivit. Putin värnar folkrättsprincipen. Väststyrena, värnar mångkulturdestruktivismen. Åtminstone när det gäller oss vita. Därför är de emot vita folkfrihetssträvanden och Putin. Men nazisterna i Kiev, känner de sig besläktade med. Och Carl Bildt förnekar deras nazism förståss. Och vilka har inte gjort det genom tiderna.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: