Elitidrottare: Rasism att inte utlänningar får tävla i SM *uppdaterat


En av Sveriges bästa kvinnliga orienterare kallar det rasism att inte utlänningar får tävla i de svenska mästerskapen.

Helena Jansson drar sitt strå till stacken i den alltmer urvattnade debatten om rasism.

Hon skäms över att vara en del av svensk orientering och detta efter att Orienteringsförbundet bestämt att utländska löpare inte får tävla i SM. Jansson känner att hon får magknip av beslutet som hon anser går hand i hand med de främlingsfientliga strömningar och rasism som enligt henne blir allt mer närvarande.

Jag som sportfantast, idrottsälskare och själv delaktig i flera sporter har alltid trott att ett svenskt mästerskap är till för svenska medborgare, precis som andra länders mästerskap är till för de ländernas medborgare. Jag frågar mig om Helena Jansson någon gång varit inbjuden till andra orienteringsnationers mästerskap?

Källa: Helena Janssons blogg

*Uppdaterat 22:30

Länken till Helena Janssons blogg fungerar inte längre och förmodligen blev frågorna för många så man valde att stänga hennes blogg…åtminstone för stunden.


14 responses to “Elitidrottare: Rasism att inte utlänningar får tävla i SM *uppdaterat

 • pappasvenpappasven

  Jag tror att damen ifråga ville ha ”gästarbetare” i klubblagen främst då i lagtävlingarna på SM…..för rörande andra tävlingar så har det sedan länge gått att som icke svensk medborgare delta i en viss klubb men då måste du naturligtvis gå med i den klubben….men SM är ju både individuellt och i lag något annat……..men om man inte formulerar sig precist så kan man få ”pisk” se bara på Björn Schaerström han sägs ha blivit utesluten från M alldeles nyligen och det enda han kritiserat är invandringspolitiken…..så snarstucket minsann…..MEN varför inte göra avbön i stället?

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Hennes dröm är väl att löpa gatlopp på vägen hem. Försöka orientera sig förbi talibanpoliser, utländska gäng som jagar i flock efter våldtäktsoffer, rånare, upplopp, krypskyttar och liknande!

  Gilla

 • Blodsven

  Det är väl för mycket begärt att en PK-fjolla skulle begripa att ett SM i såfall plötsligt blir ett VM. Bara att lägga ner DM, SM, EM så har vi en helvetes massa VM istället…

  Gilla

 • Laoku

  Hon säger att hon få magknip den stackaren, jag ger henne ett gott råd Ta laxermedel ” det kommer hjälpa när man är så full av skit och lätta trycket i hjärnan.

  Gilla

 • Eva A A

  Det hon har, har hon tydligen i benen, inte bakom pannbenet i alla fall.

  Gilla

 • Lars P

  Helena Janssons våta dröm är förmodligen ett mångkulturellt SM rent geografiskt.
  Hon behöver inte lära sig att gå vilse för det är hon redan ” i pannkakan ”

  Gilla

 • ossie

  Hon får väl gå över till nåt musse lands orienteringsförbund. Vem faaan bryr sig..

  Gilla

 • Stefan i Std

  Nästa VM borde det undersökas om det är några utomjordingar som vill delta.

  Om inte detta görs visar orienteringsvärlden åter hur trångsynt, rasistisk, exkluderande och nazistisk den är.

  Gilla

 • Varg i Veum

  Jag kommer inte på något annat land där denna typen av människor finns. Ibland skäms jag å svenskars vägnar….

  Gilla

 • Falköga

  Förklaringen till hennes utbrott torde vara enkel: Hon studerar till läkare i Umeå.

  Gilla

 • Christer Dysholm

  Någon tycks tappat bort kompassen………

  Gilla

  • Stenbock

   Det allvarliga är att det tycks vara allt fler som tappat kompassen..Kanske ännu fler,än de som förlorat sina pass…över 200.000 !

   Gilla

 • pappasvenpappasven

  Det finns ju vissa regler för tävlingar . . t.ex. ishockey där män tävlar mot män och kvinnor mot kvinnor. Varför skulle det vara konstigt om man har regler för orientering också. Om man tycker det är rasistiskt att följa regler är man förmodligen vilse. Däremot om en regel/lag eller dylikt är rasistisk skall man naturligtvis ändra på regeln. Samtidigt bör man då också driva denna typ av regeländringar internationellt för naturligtvis skall det vara lika för alla. Men riktigt bra initiativ faktiskt alla orienterare åker runt i olika länder och tävlar i SM, norska- finska danska- tyska osv mästerskapen….trodde faktiskt att man hade sådana tävlingar också t. ex. tiomila, fem-dagars osv…..

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: