Gävle första fristad för bildkonstnärer – Moderater överklagar, för dyrt.


GÄVLE. I februari biföll Kommunfullmäktige i Gävle en miljöpartistisk motion om att göra Gävle till fristad för en bildkonstnär. Endast moderaterna och sverigedemokraterna reserverade sig.

Nu överklagas beslutet till förvaltningsdomstolen av Gävlemoderaterna.  De kommuner som bestämt att bli fristäder ger uppehälle till förföljda författare under två års tid. I dag finns åtta fristadskommuner i Sverige och i Gävle hade man bestämt att som första kommun bli fristad åt en konstnär.

Men nu motsätter sig moderaterna i Gävle och vill överklaga beslutet i förvaltningsdomstolen. Det skriver tre moderata ledamöter från Gävle

”Kommuner får inte ge stöd till enskilda. Det strider mot kommunallagen.”

Det finns donationsmedel avsatta för ändamålet, men Gävlemoderaternas Niclas Bornegrim säger till SVT Kulturnyheterna att en fristadskonstnär skulle belasta Gävles ekonomi i form av kringkostnader som vård och skola. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth säger till Kulturnyheterna att hon beklagar beslutet.

Kulturnytt

Nedan brevet som moderaterna sände till kulturredationen på Ex pressen som de tydligen inte gillar…

Till Karin Olsson Expressen

Tydligen så saknar du Karin förståelse hur en demokratisk församling, som Kommunfullmäktige, fungerar. Till skillnad mot dig så tycker vi att det är fullkomligt uppenbart att alla ledamöter får rösta som de vill i ett parlament, det är de som kallas demokrati. För att vi röstar lika i vissa frågor betyder det inte att varken vi eller annat parti samarbetar med Sverige Demokraterna. Den kopplingen föreligger inte alls. Du gör dessa kopplingar för att driva dina egna syften och dina frågor. Är det så att du hänvisar till demokratin eller till journalisternas oberoende? Intressant hur du vinklar och drar i det du skriver för att nå ditt mål.

När vi Moderater vill avslå motionen om en fristadskonstnär i Gävle Kommun så är det av skäl som du som journalist i Stockholms pulserande stadsliv tydligen har svårt att sätta dig in i. Det regnar inte manna från himlen i Gävle vi har stora tunga frågor och utmaningar. Sveriges högsta ungdomsarbetslöshet, ett mycket högt skattetryck. Det är inte lätt att lyfta blicken från denna verklighet och försöka vara behjälplig till hela världen med stort hjärta, när vi inte klarar av våra uppgifter, fastställda i kommunallagen, vad vi är ålagda att göra.

Det som Karin påpekar som småttigheter blir då helt plötsligt stora frågor som förtur i bostadskön när inga lediga lägenheter finns och kön är mycket lång. Det ska även tillsättas en tjänst på 25 % som ska serva denna konstnär. Bildkonstnären ska få ett bidrag/stipendium på 300 000 kr per år, dessutom ett medlemskap till ICORN 20 000 kr per år och resa 1 gång per år till London med omkostnader, övriga omkostnader är säkert också att räkna med.

Vilka socioekonomiska kostnader finns det för övrigt skola, vård etc? Vilket ansvar tar du Karin? Kan detta stipendium betraktas som ett rent understöd? Kommuner får inte ge stöd till enskilda. Det strider mot kommunallagen.

Beslutet som är fattat i Kommunfullmäktige i Gävle kommer att överklagas för att prövas mot kommunallagen.

Nu kommer detta upp i Förvaltningsrätten med anledning av den arbetsbeskrivning som en kommun är ålagd att göra och inte göra inom det kommunala uppdraget. Vi följer med stort intresse att följa frågan.

Gävle 2014-03-10

Niclas Bornegrim M

Birgittha Bjerkén M

Inger KällgrenSawela M


One response to “Gävle första fristad för bildkonstnärer – Moderater överklagar, för dyrt.

  • Pica pica

    Lyssnade med ett halvt öra på detta om en skyddad ”fristad” i Gävle för en bildkonstnär. Först trodde jag att nu har de hotat Lars Wilks igen…. men snart fick jag klart för mig att det återigen inte handlar om skydd och pengar till en svensk. Moderaten talade nämligen om att det kunde röra sig om en större familj som krävde skolor och annan omsorg.

    Har vi inte nog med utomeuropeiska ”kulturpersoner” som fått en gräddfil in på alla möjliga media och kulturinstitutioner? Inte alltid p g a egna kvalifikationer tycker jag. Måste man öka på takten i akt och mening att radera ut allt svenskt?

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: