En mörk dag för Europa


Av utrikesminister Carl Bildt från hans blogg ”Alla dessa dagar”

STOCKHOLM: innan jag i dag läste upp regeringens utrikespolitiska deklaration i riksdagen bad jag om talmannens tillstånd att med anledningen av nattens händelser säga detta: Det är en mörk dag i Europa. På gatorna i en av våra huvudstäder dödas människor.

Deras krav var enkla och självklara: demokrati, reformer och europeiskt samarbete. Deras önskan var länge den önskan som uttrycktes av hela den ukrainska nationen.

Och det var därför vi i den Europeiska Unionen, genom det Östliga Partnerskapet, öppnade dörren för samarbete, handel, reformer och integration.

Vi gjorde det därför att också vi var övertygade om att detta inte bara var i Ukrainas, utan också i hela Europas intresse.

Men låt oss vara tydliga på vad som hände. Från förra sommaren inleddes från rysk sida en målmedveten offensiv av påtryckningar för att förmå Ukraina att vika av från den kurs man valt. Brutala handelshinder blandades med öppna hot.

Och en vacklande ledning i Ukraina gav vika.

Men när man gav vika sågs detta som ett svek av alla dem som hoppats på en bättre framtid.

På Maidan vajade den europeiska flaggan som symbolen för önskan om en bättre framtid. Man ville framåt tillsammans med det övriga Europa. Inte bakåt mot det man kände alltför väl.

Utan hoten från Moskva och vacklan i Kiev kunde Ukraina i dag tydligt ha varit på väg mot en bättre framtid.

Internationella Valutafonden med stöd av oss alla var redo till ett ekonomiskt hjälp- och reformprogram. Och dörren till det europeiska ekonomiska samarbetet, med den också politiska solidaritet som detta innebär, hade nu öppnats.

Alla problem hade inte löst. Men Ukraina hade tydligt och klart, och med brett europeiskt och internationellt stöd, varit på väg mot en bättre framtid.

Men det var denna framtid i europeiskt samarbete som starka krafter inte ville se. Och det är där som ansvaret för dödandet på gatorna i Kiev tydligt och ytterst ligger.

I dag har President Yanukovich blod på sina händer.

Och jag fruktar att den väg han nu slagit in på kommer att leda till än mer av lidande och våld.

Han var den ende som nu kunde ha förhindrat dödandet. Genom att sträcka ut en hand av genuint samarbete med den demokratiska oppositionen.

I stället blev det en knytnäve. Människor sköts ihjäl med skarp ammunition. Fredliga demonstranter. Men i det våld som utbröt också poliser och andra.

Jag fruktar att Ukraina nu går mot mörka dagar. Krisen för landet kommer att fördjupas och förlängas. Jag känner djup oro.

Men vad våldet må skapa är vanskligt och kort. Det dör som en stormvind på stäppen bort.

Det som hänt och händer i Ukraina visar också styrkan i den europeiska drömmen. Ett Europa i fred och frihet och samarbete.

Och förr eller senare kommer den att segra även där.

Carl Bildt, utrikesminister

-Pettersson anser att Carl Bildt snackar skit. President Yanukovich är en tyrann, han är säkert inte mycket för demokratiska 2014-02-19_1906reformer men han blev vald 2012 för att sitta till 2015. Även om valet inte var 100 % rättvist så var det ändå ett val.

Att då påstå att presidenten var den enda som kunde har förhindrat dödandet är ynkligt, likaså att kalla oppositionen demokratisk när de försöker störta en vald president.

Carl Bildt borde i stället ha bett oppositionen att avbryta sina demonstrationer och sagt åt dem att vänta till nästa val och sedan bett Ryssland och EU garantera att det valet blir rättvist.

För övrigt måste jag gratulera Carl Bildt till tredjeplatsen på WordPress topplista…imponerande.


7 responses to “En mörk dag för Europa

 • Peter

  Den Ukrainska oppositionen kämpar för att få den frihet som lämnat över till EU. EU och USA har en förmåga att skapa mera kaos när de ska tvinga på länder en typ av demokrati som inte passar. Afghanistan, Irak och Libyen är länder som EU tillsammans med USA har helt enkelt förstört. Under ledning av en stark diktator så levde folket i någon form av fred. Men nu är det kaos. Islamister håller på att ta över. Men C Bildt är väl hoppfull.

  Gilla

 • Stenbock

  EU`s demokrati är likvärdig med vår i Absurdistan eller ännu ett steg värre….När Schweiz enl.verkliga demokratiska regler låter folket avgöra, genom direkt omröstning protesterar alla högdjuren i Europa ! Man t.o.m. hotar detta fristående land för stränga konsekvenser !
  Slutligen är det min bestämda uppfattning,att det är EU som skvätter bensin på elden i Kiew.

  Gilla

  • Ed Crane

   Stenbock
   Vilka skvätter i Sverige?

   Gilla

  • Christer

   Skandal att Bildt får hållas. Om vänstern börjar jihadda i Sverige på riktigt, ska Bildts kompisar i andra länder då ropa glada tillrop till ”revolutionärerna”?

   Svenska etablissemanget, från vänster till höger, från journalister till politiker, tycks gå i baklås så fort någon odemokratisk pöbel börjar käfta och demonstrera.

   Vi har sett resultat flera gånger den senaste åren och det är absolut inte självklart att situationen har blivit bättre i Tunisien, Libyen, Egypten och Syrien. Erdogans swipeout av generalerna i Ankara applåderades kraftigt, fast de var en av få stabiliserande krafter kvar mot de religiösa fundamentalisterna.

   Jag är trött på den svenska ryggmärgsvänstern som stödjer varenda rörelse som motarbetar etablerade makthavare. De må inte vara guds bästa barn, men i länder som dessa funkar inte dialogpoliserna. Det blir ofta ur askan i elden. Iran är ett annat exempel, där vänstern stödde Khomeini och sedan fick dingla i lyktstolparna.

   Hur vore det med att ta av stånd från upprorsmakarna och be dem vänta med maktövertagandet till nästa allmänna val? Gärna under överseende av neutrala internationella valövervakare.

   När ska vi få ett äkta konservativt alternativ i svensk politik?

   Gilla

 • Christer

  Har Bildt fått Palme-sjukan?

  Gilla

 • Tony

  Javisst, vi har ju själva en idiot till högsta höns, som förstör
  landet från alla, håll och kanter som är nedlåtande och
  hånfull mot det egna folket, men skitstöveln är ju demokratiskt
  vald, så vi får ju plågas av honom några månader till, sen har
  vi ju chansen att rösta bort skadedjuret!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: