90 miljarder

EKONOMI och POLITIK. De fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – redovisar en sammanlagd vinst för 2013 på 90 miljarder. Det är inte kattpiss, det är 250 miljoner om dagen, drygt 9 000 per svensk – gammal som ung, det är 40 % av storföretagens samlade vinster.

Socialdemokraten som försvarar enorma vinster och jättelika utdelningar.
Socialdemokraten som försvarar enorma vinster och jättelika utdelningar.

Det är snuskigt mycket pengar och med risk för att låta som en kommunist äckligt mycket, det är på gränsen till rån av Sveriges invånare och företag. Det är ungefär den sammanlagda kostnaden för Sveriges grundskola eller löner för 250 000 undersköterskor…

Nåväl, det är ingenting mot att i Rapport se förre näringsministern och ekonomiske talesmannen för socialdemokraterna Thomas Östros mitt i storfinansens lejonkula som vd för Bankföreningen och försvara dessa vinster och aktieutdelningar.

Det får mig att…ja, ja vi ska inte vara otrevliga.

Men Östros är långt ifrån ensam bland höga socialdemokrater som gått till finansvärlden. Förre S-finansministrarna Erik Åsbrink är numera rådgivare åt USA:s största investmentbank Goldman Sachs och Pär Nuder är rådgivare åt riskkapitalbolaget EQT!!!

Förre statssekretaren Jens Henriksson (S) var chef för Stockholmsbörsen och är numera VD på Folksam där han efterträdde förre näringsministern Anders Sundström (S) som har blivit ordförande i Swedbank. Laila Freivalds som var justitieminister och senare utrikesminister och inblandad när Sverigedemokraterna tvingades stänga sina websidor. Numera är Laila Freivalds styrelseledamot i det skandalomsusade investmentbolaget Öresund. Förre statsministern Göran Pe…ja, ja det räcker nu.

Socialdemokraterna är äckligare än storbankerna som inte döljer att de är kapitalister…

SR 

10 thoughts on “90 miljarder

  1. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    Dem bank som inte har miljardvinster varje kvartal styrs av inkompetenta människor. Hur kan en bank INTE ha vinst med tanke på att de kan skapa låtsaspengar på varje lån de ger, och därtill tar ut ränta på pengarna de lånar ut?

  2. En liten detalj bara mitt i all glädjeyra: Så sent som 2009 petade aktieägarna i SEB in SEK 15 000 000 000 i banken. I år får de tillbaka SEK 8 800 000 000 i utdelning, förra året 6 000 000 000 och 2009-2011 SEK 9 300 000 000, så på fem år efter emissionen har man fått tillbaka SEK 24 100 000 000, dvs netto SEK 9 100 000 000 eller 4,15 kr/aktie på fem år. Först i år ligger man på plus igen. Så beroende på hur man ser på saken..

    • Kan man ju fundera på hur lämplig styrelsen är om aktieägarna tvingas peta in 15 miljarder i en verksamhet som tillverkar pengar ur luft till en kostnad av ränta.

      Det torde en blind höna kunna bedriva på ett vinstgivande sätt.

  3. 90 miljarder är mycket pengar, nästan lika mycket är LSS som kostade 66 miljarder för 2012. Försvaret och rättsväsendet ligger stax över i kostnad. LSS infördes 1995 till en kostnad av EN miljard, nu närmar den sig 70 mindre än 20 år senare! Min fråga är hur många av dessa miljarder som går till lugnande icke svenskar som Skallepär och Ullefjanten lockar hit för att sabotera vår surt förvärvade välfärd.

    Några frågor i all enkelhet…..

  4. Det låter väligt mycket när det presenteras på detta sätt i SEK. Ställt i
    relation till det föräldlingsvärde som bankerna genererar med tillhörande marknadsmässiga kostnader för kapital och personal så är effektiviteten eller den ”rena vinsten” definitivt väldigt bra men inte lika svulstig som i SEK perspektivet. Jag har hellre mina pengar i en bank som tjänar pengar än står som en Grek med sparbanksboken i handen och bankar på dörren till en konkursmässig bank……

  5. Ja så ser en hycklares ansikte ut, Samma Östros som
    när han var politiker Svamlade om företagens vinster
    sitter nu med och bestämmer fantasi ersättningar till
    Aktieägare, pengar som dom lånat in gratis från vanliga
    människor!
    Men det är klart 9o miljarder är kanske kaffepengar för honom,
    han var ju med när Göran Persson Stal 258 miljarder ur
    pensionsfonderna som dom lovade betala tillbaks, men inte
    gjort

KommenteraAvbryt svar