Grattis Vodka


Den 31 januari firas i Ryssland informellt som den ryska vodkans födelsedag. Denna dag år 1865 redovisade den världskände kemisten Dmitrij Mendelejev sin doktorsavhandling om spritens föreningar med vatten. Han lyckades fastställa den idealiska proportionen, tack vare vilken den legendariska fyrtioprocentsdrycken uppstod.

skål

Det finns en legend som påstår att forskaren experimenterade på sig själv och med sin egen hälsa bevisade varför vodkan med 40 procent sprit är fördelaktigast. Mendelejev bevisade att den exakta fyrtioprocentsandelen enbart kan uppnås ifall sädesspriten blandas med vatten på basis av viktproportioner, och inte volym. Dessutom lade han fram metoder på att rena mönsterdrycken från sediment.

Kvalitén på den ryska vodkan kom att förvåna hela världen. Den ryska sädesspriten brukade 2014-01-31_1809egentligen köpas av vinländer som Grekland, Turkiet, Egypten och Spanien redan i slutet på 1800-talet för tillverkning av starkviner. Intressant är att Polen år 1977 gjorde anspråk på upphovsrätt på vodka. Den ryske mathistorikern William Pochljobkin lyckades då hitta obestridliga bevis på att Ryssland var först om detta. Som resultat avvisades den polska stämningsansökan av internationella skiljedomstolen. Då uppkom även slagordet: Enbart vodka från Ryssland är äkta!

Somliga säger att vodkan är lömsk. Detta är inte sant. Man måste helt enkelt förstå sig på hur den dricks. Konnässörer brukar exempelvis avråda finsmakare från att förtära vodka med ost, kokt fisk eller korv. Vodkan lämpar sig bäst för det ryska nationalköket och smakar som bäst med rom och kaviar, sill, kokt potatis, inlagda svampar, saltgurkor och surkål. Och naturligtvis rågbröd. Dessa tilltugg framhäver vodkans bästa smak och samtidigt minskar chanserna för kraftig berusning. Viktigast är dock i umgänget med denna legendariska dryck är att känna till vad man tål och inte försjunka i drickandet.

-Pettersson var en gång i Haapsalu, gammal svenskbygd som ligger i nuvarande västra Estland och endast 35 mil från Stockholm. Där blev jag, på ett gammalt avdankat badhotell serverad en underbar förrätt som jag inte vet namnet på – saltgurka, flytande honung och smetana* på en tallrik, ”sött, surt, beskt och starkt allt på en gång eftersom det sköljs ned med ett rejält glas vodka…enkelt och fulländat och sedan dess en regelbunden besökare i det Petterssonska köket…

…nu blev jag törstig. Skål!

Rysslands röst

*finns inte smetana i din butik, så blanda gräddfil och crème fraiche men be dem ta hem. Smetana är bra till mycket…


19 responses to “Grattis Vodka

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: