Nekades jobb efter abortvägran

EKSJÖ. En kvinna som fått sin barnmorskepraktik på Höglandssjukhuset i Eksjö nekades fortsatt jobb då hon inte vill utföra aborter. Nu anmäler kvinnan arbetsgivaren till diskrimineringsombudsmannen (DO), uppger lokala medier. I anmälan till DO skriver kvinnan att hon under praktiken på förlossningsavdelningen blivit lovad sommarjobb samt vikariat när utbildningen var klar. Innan sommaren valde kvinnan dock att berätta att hon inte var kapabel att utföra aborter på grund av sin tro.

Jobberbjudandet drogs tillbaka och kvinnan fick slutföra sin praktik utan studielön. Höglandssjukhuset vill inte lämna några kommentarer innan DO har fattat beslut om fallet tas upp eller inte.

-Pettersson tycker det är intressant att kvinnan fått vikariat som barnmorska på ett annat sjukhus och allt är frid och fröjd. Är det pengarna eller yrkesvalet som är problemet?

SVT 

 

 

7 thoughts on “Nekades jobb efter abortvägran

    • Lady Di:
      Du får troligen enbart bejakande och instämmande svar för dina tankar hos/i Dagen.
      Betvivlar att du finner en liknande respons på denna blogg. Personligen förmodar jag att flertalet här instämmer i ”Varg i Veum” ….(se under kommentarer)

  1. Jag kan tycka att det är okej att vägra utföra abort, vare sig man vägrar av religiösa skäl eller ej. Att vara barnmorska måste ju innebära att man bejakar livet och att man inte vill ta livet av ett påbörjat liv. Jag är inte abortmotståndare men jag förstår fullt ut om man vägrar att utföra en abort.

  2. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    Yrkesvalet är problemet. Om hon vet med sig att hon inte tål någonting inom yrket så är det naturligtvis hon som ska anpassa sig till verkligheten, inte att arbetet anpassas efter henne.

KommenteraAvbryt svar