Snälla Reinfeldt, hjälp mig att förstå varför*Uppdaterad

Hej Fredrik Reinfeldt – varför är lagen hårdare mot någon som dödar en farlig varg än någon som dödar en 12-årig flicka, undrar Moa Hansback.

Nu granskar vi Reinfeldt på Petterssons

Mord utan straff!
Mord utan straff!

Hej statsminister Fredrik Reinfeldt.

Tisdagen den 21 augusti förra sommaren förändrades allt i mitt liv. Min kusin och bästa vän Emma Karlsson, 11, kördes ihjäl av en 21-årig kille. Hon gick på trottoaren utanför Lillhärdals kyrka en fin sommareftermiddag när crossmotorcykeln träffade henne bakifrån i en så hög fart att hon dog direkt av skadorna. 21-åringen hade inte körkort för motorcykel och fordonet var oregistrerat.

Emma kände till killen som körde ihjäl henne. Han hade bland annat kört runt på skolgården med bil och skrämt barnen genom att köra rakt mot dem och tvärnita i sista stund. Emma ringde till sin mamma och berättade att hon och hennes kompisar var rädda. Emma varnade också andra mammor och pappor när han körde omkring så att de skulle hämta sina barn.

Vi fick vänta i 15 månader innan det blev en rättegång. Under tiden gick killen fri, åkte på semester och körde först runt i Lillhärdal utan körkort. Sedan fick han körkort trots dödsolyckan.

Jag skrev till dig i mars för att berätta om den värsta dagen i mitt liv och att jag inte förstår hur lagen fungerar, men du svarade inte. Istället skrev din assistent att det inte kan bli ett straff innan det blivit en rättegång. Nu skriver jag igen för att berätta vad som hänt.

Rättegången mot killen pågick i sex dagar: Tre dagar för olyckan med Emma och tre dagar för allt annat han gjort. Han åtalades för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik, misshandel, grov stöld, olovlig körning och tillgrepp av fortskaffningsmedel med mera.

Nyss kom domen. Han fick 60 timmars samhällstjänst för den olovliga körningen och de andra brotten, men ingenting extra för Emmas död.

Hur kan man komma undan så lätt när man tagit en annan människas liv? Hur? Varje dag står det i tidningen att någon blivit mördad, knivhuggen, våldtagen, misshandlad eller rånad.  Kommer de också undan med att jobba några timmar om dagen?

Det är för milda straff i Sverige för brottslingar som skadar och dödar andra människor. Hade det varit tjuvjakt på varg hade det blivit fängelsestraff direkt.

Det är vi i Emmas familj och hennes vänner som får det hårdaste straffet. Inget kommer någonsin bli som det ska för oss igen.

Jag kommer aldrig glömma dagen när Emma kördes ihjäl där på trottoaren. Sommarlovet hade precis tagit slut och jag hade gått i skolan två dagar. Pappa ringde mig när jag satt i bussen. Jag trodde att hon kanske hade brutit armen eller ett ben. Sedan kom pappa hem och berättade att hon inte klarade sig. Allt föll samman och jag grät så mycket. Sedan åkte vi till farmor, bilresan upp dit kändes så himla lång. Jag skakade och grät. När jag kom upp så satt alla tysta och grät och kramades. Saknaden efter min bästa vän känns lika svår i dag.

Emma och mina andra kusiner har varit som mina syskon. Varje vinter lekte vi i snön, åkte pulka, tolkade bakom skotern och hittade på olika egna lekar. På somrarna brukade vi cykla, fiska och bada i älven.

Julen brukade vara en av de bästa dagarna på hela året. Hela familjen samlades för att ha det mysigt tillsammans, äta julmat, öppna paket och ha det roligt! Nu vill jag inte ens fira jul eftersom det känns så tomt utan Emma vid julbordet och i soffan vid julgranen.

Tänk dig in i vår och alla andra familjers situation som råkar ut för det här. Meningen med straff tycker jag är att man ska lära människor vad som är rätt och fel. Men hur ska alla i Sverige lära sig att det är fel att skada andra människor om de inte får ett riktigt straff?

Mannen som körde på henne sa att han körde 35 kilometer i timmen och 15 till 20 kilometer i timmen vid kollisionsögonblicket. Det är omöjligt. Alla vittnen sa att det handlade om hastigheter mellan 80 och 100. Hade han kört så sakta som han påstår hade Emma aldrig dött. Man krossar inte hela huvudet i den hastigheten.

Innan olyckan hände så ville jag bli billackerare. Men nu efter olyckan så vill jag antingen bli polis eller så ska jag bli politiker och försöka ändra lagarna i Sverige. Emma är värd tusen gånger bättre än det här.

Hur kan lagen vara så konstig så att om man dödar en människa går man fri med samhällstjänst men dödar man en farlig varg så blir det fängelse?

Fredrik Reinfeldt, jag hoppas att du läser mitt brev och svarar denna gång.

Hoppas du får en bra jul!

Moa Hansback, 15, är studerande och Emma Karlssons kusin.

Expressen

Uppdaterat 2014- 01-12  kl 13:52

Östersundsposten har lite mer detaljer från rättegången.

Det blev 60 timmars samhällstjänst för den 21-åring som i augusti förra året körde på 11-åriga Emma Karlsson i Lillhärdal. Mannen döms för olovlig körning. Tingsrätten har dragit fel slutsatser, säger Malin Dromberg, målsägandebiträde åt Emma Karlssons familj.

Olli vill bara nämna att 21-åringen heter Joni Kristian Sergei Ahola 911215-7038 adress Hängbrovägen 7 ; 840 80 Lillhärdal och att målet numera ligger hos Hovrätten för nedre Norrland i Sundsvall för överklagande.

Det var i augusti förra året som Emma Karlsson promenerade längs Enanders väg i Lillhärdal tillsammans med tre kamrater. Plötsligt dök den nu 21-åriga mannen upp på en motorcykel. Av någon anledning kom han upp på trottoaren där flickorna gick och körde in i Emma Karlsson bakifrån. Hon omkom på platsen av skadorna hon fick i olyckan.

Åklagare Mikael Bäckström ville ha mannen fälld för vållande till annans död och grov olovlig körning men tingsrätten tycker inte att det är lett i bevis att mannen med vilje styrde upp på trottoaren. Det är inte heller bevisat att mannen hade någon avsikt att skada flickorna, enligt tingsrätten. Domen går i stället på 21-åringens linje, som i tingsrätten erkände olovlig körning och hävdade att det var en olyckshändelse att han kom upp på trottoaren och körde på Emma.

– Jag tycker att tingsrätten dragit helt fel slutsatser på flera punkter, säger Malin Dromberg, målsägandebiträde åt Emma Karlssons familj i tingsrätten.

– Bland annat så har inte tingsrätten tagit hänsyn till de omfattande skador som Emma Karlsson fick i olyckan. Enligt domen körde 21-åringen i 20 kilometer i timmen när han körde på henne. Det är cykelfart. Sådana skador som hon fick får man inte om man blir påkörd i den hastigheten, inte ens om det handlar om en motorcross, säger hon.

Det var Malin Dromberg som gav familjen beskedet om domen på tisdagsmorgonen.

– De är bestörta, säger hon.

Resonemanget kring farten presenterades på förhandlingarnas sista dag av 21-åringens advokat Joakim A Nyman. Med en uträkning visade han att medelhastigheten för motorcykeln, från det att mannen upptäckte flickorna fram till själva olyckan, inte kunde ha varit högre än 30 kilometer i timmen. Den uträkningen tar tingsrätten hänsyn till i sin dom.

– Det är den enda bevisning som med någon form av säkerhet visar hastigheten för motorcykeln, säger Joakim A Nyman.

Han tycker att domen är bra och välskriven.

– Tingsrätten har tagit hänsyn till de bevis som är relevanta i fallet och bortsett från annat som exempelvis vittnesmål om tidigare buskörningar. Det är sådant som inte hade någon relevans för det här fallet, säger han.

Brottsplatsen i Lillhärdal som synes är trottoaren mycket bred
Brottsplatsen i Lillhärdal
som synes är trottoaren mycket bred

Det skulle vara intressant att få ta del av den uträkning av hastigheten som försvarsadvokaten står bakom, samt hela tingsrätten tydligen. För att kunna beräkna hastigheten så behövs sträckan och tiden. Jag kan som vägtekniker inte inse att någon som inte ens var där vid olyckan, skulle kunna räkna ut hastigheten vid den tidpunkt olyckan fick sitt olyckliga slut. Det kräver flera antaganden, som inte går att komma fram till, utan gissningar av utgångshastigheten och  tiden. Sträckan kanske kan mätas på ett ungefär, men var hastigheten 80-100 km/h vilket flera vittnen säger, så var den inte 20 km/h vid olyckstiden. Den uträkningen vill jag följa, så jag kommer att ta ut domen från tingsrätten i Östersund. Den här domen luktar mygel lång väg tycker jag, Olli Rein.

Men vi har ju numera inte ens samma lagar för samma brott i det här landet. Att Fredrik Reinfeldt skulle skriva till dig och förklara domen för dig, finns inte på den mannens karta ens. Israel är till folkmängden mätt ganska likt Sverige eller omkring 9 miljoner människor. Trots att man bor och lever under ett ständigt hot av anfall från araber, så hade ändå premiärministern Benjamin Netanyau tid att ringa föräldrarna till en treårig flicka som skadats svårt i huvudet av en stor sten, som kastats mot bilens framruta under körning framåt på motorväg. Det var också under den judiska påsken, då folk normalt är upptagna av annat. Han pratade och lämnade information under ca en halvtimma med barnets fader. Mot alla odds har denna lilla flicka överlevt koma, och två hjärnoperationer och var efter ca 4-5 månader så bra att hon inte längre hotades till livet. Efter ytterligare rehabilitering hoppas jag att hon numera är hemma och fullt frisk.

Något som detta skulle aldrig den hjärtlösa Fredrik Reinfeldt ens överväga att göra, och inte hans justitieminister Beatrice Ask bördig från Sveg heller, trots att det brukar vara kutym vid sådana här tillfällen om man har anknytning till området det gäller.  När en muslimsk familj förolyckades i en brand i Stockholmsområdet för något år sedan, var Mona Sahlin där som partiledare för Socialdemokraterna, och hon hade flera andra politiker med sig. Tyvärr kan inte politikerna vinna något på en sådan här olycka Moa Hansback och av vad jag förstår är du inte heller invandrare. Dessa människor hålls förmer än du och jag och våra vänner och bekanta, av i stort sett alla andra människor i Sverige. Det är bara Sverigedemokraterna som har en annan syn på daltandet med kriminella invandrare, än vad de sju andra partierna har.  Hade någon av SD:s politiker känt till ditt fall, så är jag nästan övertygad om att de skickat upp någon om det skulle ha efterfrågats.

12 thoughts on “Snälla Reinfeldt, hjälp mig att förstå varför*Uppdaterad

 1. Jag är Christina Mills med namn. Jag bor i turkiska, jag vill använda detta medium för att varna alla lånesökande att vara mycket försiktig eftersom det finns bedragare everywhere.Few månader sedan jag var ekonomiskt ansträngda, och på grund av min desperation jag var lurad av flera online långivare. Jag hade nästan förlorat hoppet tills en vän till mig hänvisade mig till en mycket pålitlig långivare som heter Peter Jackson som låna mig ett lån utan säkerhet på $ 85,000 i 2hours utan någon stress. Om du är i behov av någon form av lån bara att kontakta honom nu via: peterjacksonloan@gmail.com Jag använder detta medium för att varna alla lån arbetssökande på grund av helvetet jag passerade i händerna på dessa bedrägliga långivare. Och jag vill inte ens min fiende att passera genom en sådan helvete att jag passerade i händerna på dessa bedrägliga online långivare, jag kommer också vill att du ska hjälpa mig att vidarebefordra denna information till andra som också är i behov av ett lån när du har också ge dig ett lån från Peter Jackson, jag ber att Gud ska ge honom långt liv.
   
  Gud välsigne honom för evigt.

  Christina Mills

  Vittnesmål om hur jag fick mitt lån

 2. Statsfúhrern har bara tid att svara lilla Rode som tycker sååå synd om tiggarna på gatan, Hon kan börja att ge veckopengen, inte ha fredagsmys och skippa lördagsgodiset. Då kan minsann Reinfeldt uttala sig! Men ihjälkörda flickor, våldtagna flickor, rånade gamlingar osv sk*ter han fullständig i. Vad gäller gamlingar har han ju stöd av Umeåprofessor Hjerm.

 3. 60 timmars samhällstjänst för att ha mördat ett barn??
  Att parkera fel är snart ett grövre brott här i Absurdistan
  än att ta livet av en människa!

 4. Hej. Jag anser Sverige har spårat ur helt. Sju klövern anser jag har skadat Sverige så svårt att det kommer aldrig kunna läka sig. Jag anser också hela sju klövern borde ställas inför rätta i en specialdomstol. Skadan sju klövern har gjort + dödat Emma 12 år. Klart det är sju klövern som är ensam ansvarig helt klart. Det är nu vanligt med våld rån mord i Sverige. Sjuklövern har anser jag förskingrat min välfärd och gett bort min pension. Sverige är nu ett av de sämsta länderna i Europa med välfärd, men med högst skatt. Nu får vi alla personer som bor i Sverige vänja oss vid att bli dödade rånade skadade misshandlade av sju klöverns gäster. Mer än halva vår välfärd har sju klövern stulit för att ge den till okända personer från andra länder plus att Sverige lånar mellan 1000.- 2.000.000.000:-SEK
  varje dygn för att kunna betala för sju klöverns gäster. Vem skall återbetala dessa enorma summor? Jo de som blir kvar i Sverige. Jag anser att sjuklövern personligen skall återbetala vad detta kostat svenska folket. Sjuklövern är för mig detsamma som de “sju-kriminella” Jag kan inte få det till något annat. Märkligt för mig att sjuklövern får gå fria och det tycker säkert de flesta i Sverige, eller?

 5. Djur är ju viktigare än människor, vilken skepnad de än har, för de styrande besserwisserpacket, för att de själva är dem lik.
  Fråga Reinfeldt: “Varför har du så stora ögon allenarådande.”
  “Det är för att jag ska kunna ser er bättre, när ni går emot min mångkulturella vilja”.

  Om djur inte var viktigare än människor för etablissemanget, varför tillåts då det djuriska att härska fritt utan gräns, medan det mänskliga blir satt på undantag.

 6. Att utnyttja tragiska händelser för egen vinning är bloggens signaturmelodi .
  Vargar ska för övrigt inte tjuvskjutas.

  • Så det är alltså bättre att aldrig få reda på tragiska händelser?? Vem har sagt att vargar ska tjuvskjutas??

  • Men en och annan magister hade vi nog kunnat undvara,
   dom verkar helt värdelösa, det är bara att konstartera
   när man kollar Barnens kunskaper.

  • Om du nu mår så jävla dåligt av att läsa den här bloggen, så sluta då. Gå ut och samla ihop hästarna så du kan på in åtminstone en i stallet.

Kommentera