Guds hand

RYMDEN. Nasa har fångat något som kan vara Guds hand på bild, men om handen tillhör något högre väsen är inte fastställt men det är i varje fall inte Maradonas.

Enligt forskarna rör det sig om en nebulosa eller ett moln av gas runt en neutronstjärna som kallas PSR B1509-58 eller bara B1509. Stjärnan B1509 har ett intensivt magnetiskt fält som uppskattas vara 15 biljoner starkare än jordens.

Neutronstjärnor bildas när stora stjärnor dör. När stjärnan kollapsar skapas en stor explosion som sprider ut gas och materia i rymden.

– Handen krymper på bilden, det ser mer ut som en knytnäve som är angett av den blå färgen. Den nordliga regionen, där fingrarna är placerade, krymper mer än den sydliga delen. Något som tyder på att de två områdena är fysiskt olika, uppger Nasa.

Bilden som fått namnet ”Guds hand” eftersom den liknar Michelangelos målning i Sixtinska kapellet. Den togs av Nasas teleskop i samband med en spaning efter svarta hål i rymden.

Astronomer tror att B1509 är 1700 år gammalt och att det befinner sig 17 000 ljusår från oss, skriver Nasa på sin hemsida. Nasa tror att bilden på Guds Hand kan ge dem ledtrådar till universums gåta.

2014-01-12_1207

 

3 thoughts on “Guds hand

  1. “Astronomer tror att B1509 är 1700 år gammalt och att det befinner sig 17 000 ljusår från oss”. Då borde vi alltså inte kunna se B1509 förrän om c:a 15 300 år 🙂 Källkritik och faktakontroll är fina grejer!

    • Fakta är från Nasas hemsida. Bilden är tagen på röntgenstrålar som rör sig betydligt snabbare än ljus så det är inte så konstigt.

      Nyfiken lenstrut kanske kan mejla Nasa och be om ytterligare förklaring.

Kommentera