Alla passagerare räddade ur isen

KLIMAT. Samtliga passagerare är nu räddade från det fastfrusna forskningsfartyget Akademik Sjokalskij i Antarktis, uppger myndigheter enligt BBC. De räddade har förts över med helikopter till ett australiskt fartyg. Expeditionsledaren Chris Turney publicerade tidigare i dag en video som visar hur en röd helikopter från den kinesiska isbrytaren Xue Long testlandar på den landningsplats som passagerare och besättning trampat upp bredvid det strandade fartyget.

74 ombordvarande, varav 52 passagerare, har tvingats att fira både jul och nyår på Akademik Sjokalskij. Men Amsa försäkrar att samtliga mår bra och befinner sig i säkerhet.

De 22 ryska besättningsmedlemmarna på fartyget kommer att vara kvar ombord tills dess att packisen eventuellt spricker och fartyget kommer loss. Fartygets kapten säger att det finns förnödenheter för ”en mycket lång tid” på fartyget.

-Pettersson tycker detta är småkul, i Antarktis är det högsommar och ”jättevarmt” enligt klimatforskare och PK-press. Ändå blev expeditionen med forskningsfartyget Akademik Shokalskiy inte riktigt som man hoppats på. Ombord finns bl.a. ett antal reportrar från BBC, The Guardian och ABC. Enligt expeditionsledaren och klimatforskaren Chris Turney så var syftet att ”upptäcka och kommunicera miljöförändringarna som sker i syd”.

”Upptäckten” blev att det fortfarande finns otroliga mängder is kring Antarktis. Så mycket faktiskt att man har kört fast och behöver assistans från andra isbrytare i närheten. Anthony Watts har mer om expeditionen HÄR. Dessutom körde den kinesiska isbrytaren Xue Long ”Snödraken” fast under räddningsförsöken.

I somras fastnade även en expedition i norr. Enligt forskare skulle Nordvästpassagen i Arktis vara isfri men det bar sig inte bättre än att ett dussintal fartyg fastnade i isen i det på grund av klimatuppvärmningen och det ”isfria” havet…

2014-01-02_1315

5 thoughts on “Alla passagerare räddade ur isen

 1. Nu visar klimatuppvärmningen sina värsta sidor…
  Det Kinesiska fartyget som ”räddade” de fastfrusna från ryska fartyget,ligger nu själv infrysen i ismassorna…
  För äventyrarna ombord måste detta var en stor upplevelse,att dagligen på nära håll,få uppleva hur sydpolens is sakta smälter bort, Med tiden hotar smältvattnet att sänka tusentals mindre öar i Indiska oceanen och Stilla Havet ! Ack ja det var bra mycket bättre på ”den gamla goda tiden”. 😉

 2. Miljöarbetarna försöker tag sig fram i motvind jaa värre ändå i snö och drivis……i stället för det förväntade att Antarktis skulle vara som Bahamas typ…….

 3. Nu har världspressen fått en klar bild hur det ser i vid våra väl uppvärmda poler.
  Hur bar sig Amundsen åt 1911,för att upptäcka själva Sydpolens mitt ? Visserligen påstås att han i verkligheten ville upptäcka Nordpolen,men av någon underlig anledning kom helt fel !
  Har själv aldrig haft ”nöjet” att se sådana mängder is.Det närmsta jag kan komma (och erinra mig av),var is-vintern 1942…Detta var ju långt innan vårt klimat värmdes upp till dagens nivå !Men likväl en liten fjäder i hatten jag är stolt över…. 🙂

 4. Jag tror ärligt talat inte ett dugg på klimatförändringarna. Jag tror mest att det är åldersförändringar i hjärnan på 40-talisterna. Ett sätt att smygvägen införa planekonomi.

Kommentera