Dukat för hundra när Soppköket bjöd flyktingar på julfest

HELSINGBORG. Skratten var många och maten smakade gott. Soppkökets julfest på Kärnpunkten i Helsingborg fick många ensamma flyktingbarn att glömma kriget.

Lilla Malak Hamze med mamma Nada Khachan och bror Eyad Hamze trivdes på Soppkökets julfest för ensamkommande flyktingbarn och flyktingfamiljer på Kärnpunkten på måndagen.

2013-12-23_1954

Med stora ögon och spänd av förväntan tar lilla flyktingflickan Malak Hamze från Palestina emot ett par julklappsskor vid Soppkökets julbord på måndagen på Kärnpunkten på Nedre Långvinkelsgatan.

Med sina nya skor och påhejad av bland andra mamma Nada Khachan tar Malak först ett steg framåt och sedan två bakåt för att till sist bli sittande på rumpan.

Hennes yviga och stapplande steg lockade till glada och hjärtliga skratt bland de ensamstående flyktingbarnen och flyktingfamiljer som bjudits in till måndagsmiddagens julbord.

– Förutom att vi dukat upp med julmat från Sofiero Slottsrestaurang kommer vi under dagen att ha fiskdamm, olika lekar och pyssel, säger Nathalie Roswall, initiativtagare till Soppköket i Helsingborg.

Soppköket har tidigare bjudit hemlösa i Helsingborg på julbord.

– I år ville vi utvidga vår verksamhet till att även omfatta ensamkommande flyktingbarn med tillfälligt boende på Oasen i Åstorp samt flyktingfamiljer som på Råå vallar i Immigrationsverkets regi. Vi har också sökt upp flyktingfamiljer som på annat sätt ordnat tillfälligt boende, säger Nathalie Roswall.

Maten från Sofiero Slottsrestaurang kom på plats tidigt på måndagen.

– I grunden serverar vi julmat men vi har bytt ut skinka och fläskkött mot lamm och kyckling. Totalt har vi sedan söndagskvällen lagat runt 100 portioner. De portioner som blir över när alla fått sitt på Kärnpunkten skickas vidare till kvinnojouren, säger Markus Nermin, kock på Sofiero Slottsrestaurang.

Efter julmaten bjöds gästerna som flytt från bland annat krigets Syrien på julskoj i form av fiskedamm, sång och musik och luciatablå.

– Vi kommer också att dela ut julklappar till våra gäster. Presenter som till allra största delen skänkts av privatpersoner och av Helsingborgskorpen, säger Nathalie Roswall.

Efter julfesten med inbjudna flyktingfamiljer bjöd Soppköket in alla hemlösa i Helsingborg på traditionellt julbord med paketutdelning.

-Pettersson gratulerar kvinnojouren till att de får det som blivit över när de ensamma flyktingbarnen fått sitt och att alla hemlösa i Helsingborg får äran att äta efter flyktingarna…

HD.se 

23 thoughts on “Dukat för hundra när Soppköket bjöd flyktingar på julfest

  1. Det verkar som det är dags att ge information till de som verkligen inte kan lägga i hop et och ett. Jag är personen bakom denna tillställning och är den som vet hur det ligger till, just i detta fallet. Soppköket som jag är initiativtagare till har suttit i ändlöst långa möten för att få till bättre villkor som fler härbärgen, bättre möjlighet till akutvård samt tandvård. kläder och mat har vi delat ut var 14 e dag till de hemlösa under ett halv år. Hemlösa är både svenskar och andra. Det gör vi ingen skillnad på. För vi ser inte till utsidan utan till situationen. För er som inte vet det så firar kristna muslimer jul men inte som vi. Anledningen till att vi bjöd in ja ENSAMKOMMANDE BARN var för att de tillhör en minoritetsgrupp. De finns inte med på bild. Det är mycket som inte kommer med på ett uppslag. Tänk själva. Bilden är på en mamma med sitt barn som flytt kriget i Syrien och varit i Sverige i tre veckor. Anledningen till att vi ville göra något för den gruppen av människor också beror på att de har sält vad de äger, rest i månader från krig, kommit till Sverige under den värsta tid vi har på året, de kan inte språket och får bo på förläggning. Hur svårt ska det vara att fatta att det är rena helvetet att genomlida. Vi bryr oss inte om att det är den 23 dec för det spelar ingen roll, kan vi ge så gör vi det oavsett dagsdatum. Att de hemlösa kom senare på dagen beror på att de har ett härbärge de kan vara på under förmiddagen samt att de har en dygnrytm som gör att hade vi bjudit in de till kl 10 så hade ingen kommit. Så på eftermiddagen passade det bättre. Bättre för de hemlösa. Vem säger att de fick sämre mat för att de kom efteråt. Tror ni på fullaste allvar att vi skulle servera någon sämre mat för att det är eftermiddag. Och för alla er som tyckte att det ar så dåligt att kvinnojouren fick maten sist så kan jag meddela att de fick ingen mat alls från oss en de fick tre soppsäckar med julkappar och kläder för de hade redan fått kanonfin mat från annat håll. För Guds skull, ta reda på hur det ligger till, var lite mer empatiska och mindre rasistiska. Känns rent ut sagt för jävligt att läsa era kommentarer som inte vet ett skit. Ställ er inte över andra. Gör nåt istället för att sitt och klaga. Gör något för en annan människa oavsett kön, färg , sexuell läggning, vi är människor. det räcker. Och vissa har det mindre bra och de fick alla så klart samma typ av bemötande från oss. Värme och omtanke. Mer än vad man kan säga om era kommentarer ovan.
    Nathalie Roswall, initiativtagare till Soppköket i HBG.

  2. Pettersson:
    Valdimar har hämtat kraft under helgerna och nu kreverar han som sitt hemlands vulkaner !Bäst är att låta honom tömma ut allt MP-skit som samlats i hans huvud….Trodde ju att han fallit ner i någon Gjökel sedan han plötsligt försvann förra året !

    • Fail. Jag är inte islänning, jag är finne. Och i Finland finns inga vulkaner. Nu visade sig rasismens allmänbildning dessvärre :/

      • Larvsten:
        För dina finnländska landsmän skull borde du då hålla detta hemligt Valdimar…
        Varför drar du ner ett helt oklanderligt folk i smutsen ?
        I mina ögon rena landsförräderiet….

  3. Pettersson, du förutsätter att man måste välja mellan biståndsarbetare och flyktinginvandring. Man kan göra både och, de är inga motsatser till varandra. Du kan inte ge biståndspengar till ex. Syriens regim, de skulle inte gå till det du talar om. Institutionerna själva släpps inte in i Syrien. Vem ska bygga de skolorna du pratar om?

    • Politik är att välja Dennis, lär dig det. Pengar räcker inte till allt. Det går heller inte att höja skatterna för mycket eller slösa bort stålarna, då slutar folk betala skatt.

      Att du vill välja på ditt sätt och jag på mitt är det som kallas demokrati. Hade vi följt kulturen från Mellanöstern hade vi försökt att lösa det med våld. Nu diskuterar vi. Jag vill inte ha hit Mellanösterns kultur.

      Det påstås att regeringen sänkt skatterna med 100 miljarder, det är fel, det kommer in betydligt mer skattepengar nu än 2006. Trots lågkonjunktur. Skatterna är omfördelade.

      • Fast det fungerar inte som du säger. Jag kan inte säga skola eller välfärd till dig och tvinga dig att välja. Man kan satsa på både områdena. Därför är din syn på politik skev.

        Det är just dessa kommentarer som gör att din blogg klassas som en rasistblogg, detta är en rasistisk åsikt:

        ”Hade vi följt kulturen från Mellanöstern hade vi försökt att lösa det med våld. Nu diskuterar vi. Jag vill inte ha hit Mellanösterns kultur”

        Du förutsätter för det första att alla människor från Mellanöstern är våldsamma. Sedan förutsätter du att kulturen i alla länder i Mellanöstern är likadan. Om jag skulle fråga dig om alla människor i Finland är alkolister för att man hört om en finländsk alkolister så skulle du säga nej. Du vill inte dra alla finländare över en kam. Om jag frågar dig om fransk och svensk kultur är likadan, skulle du säga nej. Så då frågar jag dig igen, hur kan du säga att alla människo från Mellanöstern är våldsamma och hur kan du säga att all kultur är likadan?

  4. Bara för att man har en vegetarisk rätt i skolan så säger det inte att alla är vegeterianer. Många flyktingar från ex. Mellanöstern är inte muslimer, utan kristna. Men vad spelar det för roll om de nu är muslimer?

  5. Jag har inget emot att flyktingarna bjuds på lunch. Det är ju de ideella krafterna som betalar. Att just göra det på en högtid som merparten av dem inte firar kanske är en illa vald dag.
    Det jag vänder mig mot är att muslimerna sätts i högsätet, för varför ska de boendes på kvinnojouren tvingas undvara julskinka som de säkert sett fram mot att få?

    • Hur vet du att de inte firar jul? Vet du vilka personerna är?
      Vart står det att personerna är muslimer?

      • Dennis, jag får gratulera, du verkar ha ett intellekt som passar en blivande politiker. Det står att skinka och fläskkött är utbytt mot lamm och kyckling…

    • Många av de boende, större delen i Malmö i alla fall, är kvinnor som flytt från sina galna muslimska män. Så de kanske inte äter skinka heller….

  6. Ni som skriver är sådana monster! Hur kan ni fan inte unna flyktingar ett mål mat under jul? Varför måste ni ställa människogrupper emot varandra? Varför måste flyktingar nödvändigtvis stå emot hemlösa?
    Lägg ned era rasistiska åsikter!

    • Dennis, du har politiska ambitioner. Politik handlar om att välja och så länge som resurserna inte är oändliga måste en politiker ställa människor mot varandra.
      Lägg ned din politiska karriär innan du ställer till för mycket skada.

      Jag ser att du har en (1) tumme upp på alla dina inlägg Dennis. Du har väl inte så ful så du betygsätter dina egna kommentarer? Det är fusk Dennis, politiker fusk! Vad blir nästa steg, bevilja dig själv anslag och lön?

      • Pettersson, då har vi någonting gemensamt. Du tycker jag är fusk, och jag tycker du är fusk. Du kan inte stå för dina rasistiska åsikter med namn och bild. Fortsättningsvis är du också feg när du går in på dessa inlägg och kommenterar med dina 10 olika användare. Det är också fusk 🙂

        Politik handlar inte alls om att ställa människor emot varandra och att prioritera resurser. Politik handlar om att skapa störst lycka för störst antal människor 🙂

      • Dennis är vi överens? Politik handlar om att skapa största möjliga lycka för störst antal människor säger du.

        För vad ett ensamkommande ”barn” kostar under ett år – som ofta är en ung man i 20 års ålder som behövs hemma – kan vi hjälpa c:a 100 barn med skolutbildning i Afrika. Ett eller hundra Dennis?

        Tyvärr blir inga hjälpa om MP får för mycket att säga till om, ni är extremister och skulle om ni fick möjlighet ruinera vårt land på en mandatperiod och sedan kan vi inte hjälpa någon alls, inte ens oss själva.

        Jag kommenterar med mitt riktiga namn och jag använder inga andra alias.

  7. Nu sitter jag här med tårar i ögonen…Kunde inte undvika gå in på HD och titta på deras film från denna generösa julfest för exoter.
    Speciellt gladde mig att resterna tilldelades de hemlösa,och delvis fattiga ensamstående svenska kvinnor från orten ! Nu måste julefriden vara skön att avnjuta,för dessa förebildliga arrangörer…Nu har även stadens hemlösa förhoppningsvis mätta,lagt sig tillrätta under stadens broar och event.öppna trappor.En verkligt God svensk Jul…..:(

    • Lars, dina ord fick mina tårar att rinna, för de är så tragiskt sanna. En God Jul och Gott Nytt År till dig och alla som skriver här.

  8. Ganska många muslimer tydligen , konstigt att man inte hör något om upplevd kränkthet från deras sida.
    Gratis är gott som bekant och då kan man kanske strunta i det där med religion…det var väl något med darura om jag minns rätt.

  9. Ja så kommer det att bli för Svensken i framtiden, när det
    nya frälset har fått sitt och ätit sig mätta, så kommer
    Svensken att få ta om hand om smulorna i konkurens
    med Gråsparvarna !

KommenteraAvbryt svar