Flitig invandrare blåste socialen på en halv miljon

NORGE. 35-årig har varit i Norge i år under sju falska namn. Med hjälp av två av de falska identitetshandlingarna lurade han socialen på 554 000 norska kronor (600 000 svenska) Samtidigt arbetade han för minst sex olika företag under de fyra falska identiteterna.

I Oslo tingsrätt valde mannen att lägga alla kort på bordet och erkänna. Han dömdes till ett år och två månader i fängelse i fängelse för bedrägeri och falska dokument. Dessutom ska han betala tillbaka det han svindlat från socialen. 113 000 kronor i kontanter beslagtogs också från honom.

Mannen har sedan 2002 varit i Norge eller något annat land inom Schengens gränser utan att ha nödvändig arbetstillstånd, men han har gång på gång hittat hål i systemet. 35-årig har systematiskt fått nya falska identiteter med pass från länder inom Schengens gränser så att han fritt kunna utnyttja systemet. Under falskt litauiskt namn lurade han till sig 407 919 kronor från 28 mars 2007 till hösten 2011. Detta var allt från sjukersättning, arbetslöshetsunderstöd och semesterersättningar. Som arbetslös tjeck fick han 146 684 kronor under samma period.

Under en tredje falsk identitet var han återigen litauer och krävde föräldrapengar för sitt nyfödda barn men nekades eftersom dokumentation på barnet saknades.

Att vara litauer är tydligen 35-åringen specialitet, han har verkat som fyra olika litauer. Han har också försökt att vara lett och det visade sig vara ödesdigert för honom. I ett rekommenderat brev kom en leverans med ett falskt lettiskt pass till mannens adress. Tullverket, som kontrollerar transporter från utlandet anade oråd och kontaktade polisen och sedan dess har han varit frihetsberövad.

Samtidigt som 35-årigingen utnyttjade de sociala förmånerna under falskt namn, arbetade han under fyra olika identiteter för sex olika företag.

-Pettersson säger att det är tur vi inte har sådana flitiga invandrare i vårt land – här har vi bara hederliga nybyggare som bor 60 stycken i en lägenhet utan att fuska med bidrag…undrar förresten om vi får läsa om detta i PK???

Aftenposten 

3 thoughts on “Flitig invandrare blåste socialen på en halv miljon

KommenteraAvbryt svar