Talmannen ändrar sig – deltar inte när Timbuktu får pris


Efter debatten om Timbuktus nya raplåt ändrar riksdagens talman Per Westerberg (M) sina planer. Han kommer inte att delta när artisten på onsdag tar emot ett pris i riksdagshuset, kan SvD.se berätta.

Den nya singeln ”Svarta Duvor & Vissna Liljor” med Timbuktu och rapgruppen Kartellen har orsakat en politisk kontrovers som nått ända till riksdagen. I låten rappar Timbuktu om Sverigedemokraternas partiledare med orden ”dunka Jimmie gul och blå och hissa i en flaggstång”.

Sverigedemokraterna uppfattar låten som hotfull, och har uppmanat politiker från alla partier att bojkotta en ceremoni mot rasism och främlingsfientlighet i riksdagen på onsdag. Där ska Timbuktu – Jason Diakité – ta emot ett pris som han tilldelades av Fem i tolv-rörelsen förra året.

Timbuktu belönas för att han ”visat hur man både i ord och toner kan förena ett stort artisteri med ett personligt engagemang i viktiga samhällsfrågor. Han har även genom konkret handling gjort många värdefulla humanitära insatser över världen”.

– Jag förutsätter att även andra partier tycker att det här är märkligt och att de därför inte förärar Timbuktu med sin närvaro, sade Jimmie Åkessons presschef Linus Bylund.

Riksdagens talman Per Westerberg (M) ska inledningstala och deltar också vid den partiöverskridande manifestationen mot rasism och främlingsfientlighet i Bankhallen. Han kommer då att uttrycka ”sitt starka avståndstagande mot all användning av våld”.

Debatten om Timbuktus raptext har dock gjort att talmannen avstår från att medverka när artisten tar emot ”5i12-priset”.

– Som talman undviker jag prisutdelningar som kan uppfattas som kontroversiella, säger Per Westerberg i en kommentar till SvD.se.

Priset delas ut av riksdagsledamoten Jasenko Omanovic (S). – Han är fjolårets pristagare, som tilldelades priset i december i fjol, men har inte haft möjlighet att ta emot det förut, säger han.

Hur ser du på texten i raplåten? – Artister och konstnärer gör som de vill, men jag hade säkert inte skrivit så om jag hade varit konstnär. Men nu är jag inte konstnär, så det blir hypotetiskt, säger Jasenko Omanovic.

2013-12-02_2006


7 responses to “Talmannen ändrar sig – deltar inte när Timbuktu får pris

 • Ruben

  Nu kan den kolorerade tänka sig en politisk karriär.
  http://www.dn.se/kultur-noje/jason-diakite-jag-vill-in-i-riksdagen/

  Gilla

 • Kalasbetalaren

  Banka gul och blå? Får mig att tänka på klassikern: vet du vad som är genomskinligt och ligger slängt i ett dike i Alabama?
  En neger som klu klux klan har bankat skiten ur!

  Gilla

 • Eagle

  Tack Westerberg! Ett bevis på att Du har fungerande hjärnceller i behåll. Vi behöver fler som Dig.

  Gilla

 • Ruben

  Man kan ju faktiskt undra om inte folkvalda politiker har viktigare uppgifter att utföra, än att dela ut ”priser” åt idioti.

  Gilla

 • Pica pica

  Det hedrar Per Westerberg att han tar avstånd. Det är skamligt att ge pris till en skitlåt som uppmanar till våld mot ett riksdagspartis ledare.

  De som tycker detta är värt att uppmärksammas sätter ribban för vad som är värt att belönas som god konst. Skäms Timbuktu! Jag trodde du var bättre!

  Gilla

  • Lars Å Månsson

   Ibland undrar jag vad det är för städer/länder ni diskuterar på bloggen !
   Timbuktu är väl en afrikansk stad ? Varför skall denna hedras i Absurdistan? Och vad f-n har talmannen i Riksdagen för gemensamt med denna ?

   Gilla

 • ossie

  Klokt beslut, men klokast vore ju att ställa in helt.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: