”Tre skivor till kaffet” Sven Ingvars – Min Anita ur Frödingstolkningarna

Vi har nu så många artister som har varit verksamma sedan femtiotalet och sextiotalet att söka på vårt arkiv att det kan lyckas att finna just din artist, om han hon eller de har varit populära under den tid jag har nämnt. Prova gärna att lägga in namnet korrekt stavat i sökmotorn på Petterssons. Om inte önskeartisten är alltför ovanlig, kanske det lyckas. Ännu fortsätter vi dock att fylla på med artister och låtar från mestadels den tid vi valt.

Sven Ingvars finns också på ett eget inlägg. Det inlägget hittar ni  HÄR  eller här under

http://petterssonsblogg.se/2013/05/09/tre-skivor-till-kaffet-32/

4 thoughts on “”Tre skivor till kaffet” Sven Ingvars – Min Anita ur Frödingstolkningarna

  1. Jag har spenderat alla mina barndoms somrar hos min mors släkt, efter vägen mellan Torsby och Östmark och vidare mot Svulrya i Norge. Min släkt bodde ungefär mitt emellan Torsby och Östmark, men min mormor som vi bodde hos flyttade till en stuga i Bada, andra station från Torsby på Fryksdalsbanan, östra sidan av Fryken, men där blev hon bara kvar några år och flyttade till ca 2 km från Torsby i en omodern stuga.
    Min näst yngsta morbror köpte nog alla skivor Sven Ingvars gav ut. Han hade en grammofon där man kunde lägga på tror jag ända upp till 40 singel och EP-skivor. Även resten av släkten var galna i Sven Ingvars och min lillebror blev det också. Jag tyckte bra om en del men inte allt. Eller jag var ingen fanatisk anhängare. När var det de startade, det har jag nog skrivit vid presentationen av Sven Ingvars, men drar till med 1957 som kan vara 1 år fel åt båda hållen eller mitt i. Vi brukade vara tre -fyra veckor i Värmland på den tiden, så jag ska väl inte påstå hur de var de andra 49 veckorna, men det var makalös uppställning på deras rockband, som Sven Ingvars kallade sig i början. Det var stort i Värmland.
    Var ungefär i Värmland bor du, eller är född. Inga andra har hjälpt Sven Ingvars så mycket som värmlänningarna har gjort och bidragit till det de blev, kända i hela Sverige och halva Norden. Mina morbröder fyra stycken spelade alla musikinstrument, den äldsta trakterade fiol på underbart vis, har jag hört. Han dog nämligen i TBC ca 9 år innan jag föddes 20 år gammal. De andra spela väl mest dragspel. Min mor och hennes syster hade ingen sångröst ens och nu är alla utan en ingift oerhört snäll moster döda. Vi håller kontakt med henne och våra kusiner, som inte flyttat så långt från varandra.
    Sven Ingvars tolkning av Fröding är mästerlikt gjord i mitten eller slutet på 1970-talet. Känner du de trakter jag har nämnt. Det rinner ju två mindre älvar inom området, en från Rödgen i Norge, som delar sjön med Sverige, vilken rinner ut väster om Torsby i Fryken.
    Den andra älven är något mindre och rinner ut mer östligt i Fryken.

  2. Jag minns Sven-Ingvars första(?) sommarturné i Värmland, det satt en affisch uppe på anslagstavlan vid vid farbrors lada.

    • Vårt inlägg på Sven Ingvars är sökbara med Petterssons sökmotor, men den är kinkig med stavningen, den ligget strax under ”Antal besökare just nu”. Lycka till med sökningarna.

Kommentera