Romsk inkludering

År 2032 ska den rom som fyller 20 år ha samma möjligheter i livet som den som alla andra. Helsingborg är en av fem kommuner som ska se till att det blir verklighet. Fokus ligger på att förbättra romers situation inom arbete, skola och hälsa.

Regeringen har beslutat om en långsiktig strategi för romsk inkludering för åren 2012-2032. Målet är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som alla andra.

Helsingborg är en av fem pilotkommuner som just nu arbetar med att ta fram olika arbetssätt för att nå målet. Under fyra år kommer myndigheter och romer i Helsingborg att arbeta tillsammans med att utveckla metoder för att förbättra romers situation inom arbete, skola och hälsa. De metoder som lyckas i Helsingborg är tänkt att användas av andra kommuner i framtiden. Pilotprocessen pågår mellan 2012-2015.

  • Avsluta skolan, få ett arbete samt fokus på kvinnor och barn
  • Staden har tillsammans med romska representanter kommit fram till tre mål under pilotprocessen:
  • Romska barn och unga ska avsluta grund- och gymnasieskolan med godkända betyg
  • Vuxna romer i åldern 18-55 år ska påbörja arbete, studier, eget företagande eller praktik som kan leda till jobb
  • Kvinnor och barn ska prioriteras

Arbetet med romsk inkludering innebär att många aktörer arbetar tillsammans. Nedan följer några konkreta exempel på hur pilotprocessen i Helsingborg arbetar för att främja arbete, studier och hälsa hos romer:

  • Brobyggare arbetar i skolan med att hjälpa romska elever klara grund- och gymnasieskolan med godkända betyg
  • Brobyggare arbetar på arbetsförmedlingen med att stödja arbetssökande romer samt förmedla kunskap till personal kring romer och romers situation
  • Hälsokommunikatörer arbetar på vårdcentralerna med att informera romer om hälso- och sjukvården samt informera vårdpersonal om romer och romers situation
  • Med ökad kunskap om varandra kan fördomar brytas och då kan också arbetet med arbete, skola och hälsa nå resultat.

-Pettersson har svårt att förstå varför inte romer har samma möjlighet som alla andra redan nu. Romer har funnits i Sverige i 500 år, de har kommit tillsammans med Hansatyskar, Savolaxfinnar, judar, valloner, skottar, italienare och andra haft samma chanser att integreras i samhället. Ingen grupp har fått så mycket stöd och särbehandling som romerna och det har inte hjälpt.

Det är inte svenskar som hindrar romerna och att gå i skola och skaffa sig ett hederligt arbete…det är romer som bygger sitt eget varumärke.

Helsingborgs kommun 

9 thoughts on “Romsk inkludering

  1. ”Löfman”:
    Verkligheten är för många oftast svår att acceptera,när den äntligen står klar framför dem !
    Har du som påstår dig vara en äldre person,gått genom hela långa livet fullständigt blind ?

    • Regeringen med Myten i spetsen, hundratals journalister och romerna själva påstår att det är svenskarnas fel. Är du blind och döv?
      Romerna själva har ansvar för sin situation.

      • Pettersson det var inte svar på min fråga. Jag har inte påstått att det är nåns fel. Självklart har alla människor ansvar för sin situation. Du hänvisar ju ibland till kulturarvet. Hur bryts ett negativt kulturarv.
        Jag tror inte heller på kravlöshet.
        Nej jag både ser och hör bra, varför frågar du det vill du att jag ta illa upp, så har du lyckats!

  2. Konstigt att politikerna i Sverige satsar mest resurser på andra grupper än den inhemska befolkningen. Förhoppningsvis kan det bli ändring på det efter valet.

KommenteraAvbryt svar