Inget kan ursäkta intolerans eller rasism

Krönika i SvD av integrationsminister Erik Ullenhag.

Inget kan ursäkta intolerans eller rasism

Samtidigt som vi i helgen minns Kristallnatten och nazisternas övergrepp mot Europas judar presenterar EU:s byrå för grundläggande rättigheter en rapport om antisemitism i Sverige och Europa. Där framgår att många judar i Sverige undviker religiösa symboler av rädsla för trakasserier, skriver integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

Vi kan aldrig ducka för att bekämpa rasism bara för att avsändaren själv råkar tillhöra en minoritet.

Nu i helgen minns vi Kristallnatten. I år är det 75 år sedan som nazisterna natten mellan den 9 och 10 november 1938 under den så kallade Novemberpogromen genomförde en stor våldsaktion mot judar i Tyskland och Österrike. Under Kristallnatten förstördes synagogor och bönehus, judiska butiker plundrades och skyltfönstren krossade. Judar misshandlades och mördades och 30 000 judiska män arresterades och skickades till koncentrationslägren Dachau, Buchenwald och Sachsenhausen.

Samtidigt som vi minns Europas mörka historia nås vi av rapporter om antisemitism och intolerans i Europa och i Sverige. I hela Europa går populistiska och främlingsfientliga partier framåt och de levererar förenklade budskap. Att peka ut muslimer, judar, romer eller hbt-personer som ansvariga för alla tänkbara samhällsproblem har blivit vardagsmat. När en grupp pekats ut står nästa på tur.

EU:s byrå för grundläggande rättigheter offentliggör i veckan en studie om upplevda hatbrott, diskriminering och antisemitism i åtta av EU:s medlemsländer, vilka är hemländer för över 90 procent av EU:s judiska befolkning. I Sverige har 810 svenskar med judisk bakgrund intervjuats. Av dessa anger 60 procent att antisemitism är ett väldigt stort eller ganska stort problem i Sverige. Fyra av fem (79 procent) anger att de undviker att bära religiösa symboler till exempel kippa eller Davidsstjärna. Denna siffra ska jämföras med 68 procent som genomsnittssiffra för alla åtta länder som deltagit i studien. I studien framkommer också att många svenskar med judisk bakgrund får höra antisemitiska kommentarer som är kopplade till konflikten mellan Israel och Palestina.

Att svenska medborgare undviker att visa sin religiösa tillhörighet för rädsla av förföljelse och trakasserier är oacceptabelt. På samma sätt som judar drabbas många muslimer och romer av diskriminering, fördomar och ibland hat liksom homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt-personer).

På senare år har särskild uppmärksamhet riktats mot situationen för den judiska minoriteten i Malmö som utsätts för antisemitism. Regeringen tar situationen på största allvar och har vidtagit en rad åtgärder. Under 2012 avsattes fyra miljoner kronor för judisk säkerhet. Vidare har Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) beviljats bidrag för att genomföra utbildningssatsningar med fokus på antisemitism och islamofobi riktad till framför allt högstadielärare och annan skolpersonal i Malmö. SKMA förbereder just nu resor till Förintelsens minnesplatser för ett antal skolungdomar i Malmö. Utöver dessa insatser som riktats just mot Malmö pågår ett generellt arbete med att ständigt lyfta och uppmärksamma frågor om främlingsfientlighet och intolerans. Skolans roll i arbetet mot främlingsfientlighet och intolerans kan inte nog understrykas. Lärare måste kunna bemöta antisemitism, islamofobi och annan intolerans i klassrummen och får inte ducka för problematiken.

Alla former av främlingsfientlighet och intolerans är oacceptabla. Ibland finns det en tveksamhet när det gäller att ta avstånd från främlingsfientlighet när avsändaren av hatet själv har utländsk bakgrund eller tillhör en minoritet. Vi kan aldrig ducka för att bekämpa rasism bara för att avsändaren själv råkar tillhöra en minoritet. Hat är hat oavsett vem som hatar. Men vi ska självklart alltid passa oss för att kollektivt skuldbelägga olika grupper. Precis som att judar aldrig ska hållas kollektivt ansvariga för Israels politik gentemot palestinier kan muslimer i allmänhet inte hållas ansvariga för enskilda individers antisemitiska uttalande och attacker.

Främlingsfientlighet och intolerans måste bekämpas från alla håll. Det politiska ledarskapet är centralt. Regeringen är tydlig med att Sverige ska vara ett öppet och tolerant samhälle. Främlingsfientliga och andra uppfattningar som står i strid med principen om alla människors lika värde, utgör ytterst en utmaning mot hela den värdegrund som bär upp en demokrati. Dagens kränkningar av individens rättigheter kan bli morgondagens konflikter.

Det viktigaste sättet att hedra Kristallnattens och Förintelsens offer är att kraftfullt bemöta dagens antisemitism och rasism.

ERIK ULLENHAG (FP) integrationsminister

– Pettersson läser ”Vi kan aldrig ducka för att bekämpa rasism bara för att avsändaren själv råkar tillhöra en minoritet” och ”det viktigaste sättet att hedra Kristallnattens och Förintelsens offer är att kraftfullt bemöta dagens antisemitism och rasism” sedan är det precis detta Myten gör så gott som dagligen, han duckar och kryper den mest rasistiska, främlingsfientliga, intoleranta och hatiska ideologin som finns – nämligen Hitlers vänner och arvtagare islamisterna.

Stormuftin av Jerusalem inspekterar muslimska trupper i Jugoslavien 1944. Stormuftin som vare n ledande palestinier jämställde nazism och islam. 2013-11-09_1151

2013-11-09_1148

Skrämmande hearing om antisemitiska trakasserier i Köpenhamn.

8 thoughts on “Inget kan ursäkta intolerans eller rasism

 1. Mytens långa drapa är bara plattityder, alla vet vem som
  till exempel trackar Judar i Malmö, och dom har i alla år
  fått leva i fred här, ända tills ett visst folkslag fått upp ögonen
  för Sverige som sin försörjnings inrättning, och eftersom
  dom besitter mycket ledighet, så använder en del den
  till att trackasera judarna.

 2. Präster i alla religioner vill ju vara ledare för oss andra. Det är klart att dom jobbar för sina egna intressen ungefär som bönder som vill sänka skatten på diesel och höja priset på mjölk.
  En mufti från 40 talet är ju intressant ur ett historiskt perspektiv men inte mer. Jag tror få av dagens muslimer skulle göra en nazisthälsning det finns nog andra grupper som hellre gör det.

 3. TV 10 ikväll kl. 22:10 går ett program om Nazisternas Vapenbröder, det behandlar stormuftin av Jerusalem, Mohammed Amin al-Husseini. Mycket sevärt.

 4. Man söker sina allierade där man få dom, tänk på Finland som allierade sig med Tyskland under kriget. Inte var det för att dom gillade tyskar utan för att dom inte ville vara ockuperade ryssarna.

 5. Myten blir inte trovärdig förrän han erkänner den utbredda rasismen mot vita. ”Det får inte spela någon roll om hatet vänds mot majoritetssamhället och om hatet utfärdas av en minoritet”.

Kommentera