Utbildnings och skolextra

Jag brukar undvika att skriva om eller kommentera Svenska nyheter då jag inte tittar på Svensk TV eller lyssnar på Svensk radio, lätt hänt att man ger sig på nått som redan är uttjatat.

Men ibland kan jag inte låta bli!

Högste chefen för den i fritt fall varande Svenska skolan Jan Björklund har insett att han måste komma med några utspel som han sedan kan hänvisa till i kommande valrörelse. I dagens DN vill han satsa på ”elitforskning” främst utländska ”elitforskare”.  Man kan ju fråga sig om det är alla ”Svenska taxichaufförer” från Afrika han tänker på? Dom är ju enligt uppgift mycket välutbildade.

Sen kan man ju försynt undra varför Sverige inte skall satts i första hand på sin egen elit? Den finns!

Den eminente bloggaren Cornucopia har HÄR en  artikel med rubriken” Nej, läxhjälp gör inte barn smartare” där han påpekar att ”Läxhjälp visar sig inte göra att underpresterande skolbarn får bättre betyg”  och ”Vad läxhjälp, som alltså gör att de som redan har måttliga eller bra betyg, får ännu bättre betyg, visar är alltså att skolan misslyckas att lära de mer begåvade eleverna tillräckligt på egen hand. Samtidigt visar detta att skolan tar väl hand om de svagaste eleverna, eftersom läxhjälp inte hjälper – de har redan nått sin fulla potential.

Alltså: satsa på de Svenska ungdomar som är duktiga och intresserade i skolan.

2 thoughts on “Utbildnings och skolextra

  1. Läxor är för övrigt inte ett krav inom skolans värld utan snarare ett sätt att få de elever som inte hängt med eller gjort annat under lektionstid, en möjlighet att komma ikapp.

    Dessutom vet jag ingen skola som inte har läxhjälp för de svagare men inte för de som är ”duktiga”. Där håller jag med om att man behöver utöka ”läxhjälpen”.

    Jag hade gärna startat en elit skola med fokus på de ”duktigare” eleverna men jag saknar cirka 20 miljoner. Allt annat såsom lärare, lokal och transporter är lätt införskaffat…. 🙂

  2. Det enda som nu satsas på är att använda sig av svenska elever som tvingas integrera sig i invandrarklasser och i första hand hjälpa dessa elever med deras uppgifter. Resultatet blir att svenska ungdomar inte ska hinna med sitt eget skolarbete. Alltså blir alla lika dåliga.

Kommentera