Asylsökande barn ljög om ålder och att han var föräldralös

NEWCASTLE. För några dagar sedan skrev vi om den asylsökande etiopiern Yonas Admasu Kebede som med stöd av lagen tvingat Newcastles kommun att stå för flygcertifikat och broderns studieavgifter på universitetet samt levnadskostnader för båda två.

Yonas Admasu Kebede tvingade Newcastle kommun att betala för pilotutbildning när han sökte asyl som ett 2013-11-09_1042föräldralöst barn.

Nu visar det sig att han var 20 istället för 15 som han uppgav när han sökte asyl. Som 20-åring är man vuxen och inte berättigad till fri utbildning och fria levnadskostnader.

Kebede påstår också att han förlorat kontakten med sin familj – men har dem som Facebook-vänner – Kebede hävdade att hans far var död eller satt i fängelse och modern var saknad när familjen i själva verket äger ett trevåningshus i en välbärgad förort till Addis Abeba, huvudstad i Etiopien.

Eftersom han var ett så kallat ”ensamkommande barn” så har det inneburit att myndigheten har varit tvungna att betala för hans uppehälle och flyglektioner, trots att han fyller 26 denna månad. Enligt etiopiska register är han född den 17 november 1987.

Avslöjandet från Daily Mail har väckt upprördhet bland politiker som säger att det brittiska systemet är alltför lätt att utnyttja.

-Pettersson påstår att det svenska systemet är ännu lättare att utnyttja men att journalister på tex Expressen, Aftonbladet eller varför inte SVT Uppdrag granskning skulle göra motsvarande koll på ett “Ensamkommade….” är totalt osannolikt, dessutom skulle våra politiker inte bli upprörda – de skulle tycka synd om de små ”barnen” som ofta är kriminella, ljugande unga män över tjugo.

Läs HÄR om ett hem för nio ensamkommande med nio anställda uppassare där de ensamkommande kan ha kontakt med FAMILJEN över Facebook och telefon på skattebetalarnas bekostnad utan att någon reagerar.

2013-11-09_1043

2013-11-09_1120

One thought on “Asylsökande barn ljög om ålder och att han var föräldralös

Kommentera