Kungsbacka bygger nytt för ensamkommande

KUNGSBACKA. Nu finns två förslag på tomter där boende för ensamkommande barn kan byggas. De båda tomterna, en i Anneberg och en i Särö, har tagits fram av kommunstyrelsens förvaltning. Nämnden för Individ & Familjeomsorg har godkänt förslagen. Nu ska kommunstyrelsen besluta vilket av förslagen som kommunen ska gå vidare med.

Idag finns ett boende för ensamkommande barn, Fyrtornet, med sju platser. Behovet av fler platser är stort. Kommunen har under hösten mera intensivt börjat söka efter lämpliga platser för ett nytt boende.

På nämndmötet den 23 oktober godkände nämnden för Individ & Familjeomsorg förslagen på tomterna i Anneberg och Särö. För att tomterna ska bli aktuella för flyktingboende har nämnden ställt ett antal kriterier, till exempel närhet till skola, kollektivtrafik och annan service.

Området i Anneberg ägs helt av kommunen och ligger söder om Annebergs centrum, nära både pendelstationen och skolan. Om platsen blir aktuell för ett boende är tanken är att sätta upp tillfälliga moduler i anslutning till platsen tills en permanent byggnad är klar.

Det andra området, väster om Särö centrum, ligger också inom gångavstånd till skola och kollektivtrafik. Kommunen äger större delen av marken och bostadsbolaget Eksta äger en mindre del. Innan bygglovet är klart måste detaljplanen ändras eller tas bort.

-Pettersson tycker det är märkligt att det finns pengar, mark och vilja att bygga bostäder centralt för ensamkommande ”barn”. Tänk om det var lika enkelt att ordna bostäder till alla svenska ungdomar som saknar egen bostad…

Kungsbacka.se