Mulla Krekar nekas norskundervisning

mulla_krekarNORGE. Islamistledaren mulla Krekar har under sin fängelsevistelse ansökt om att få norskundervisning fem gånger, men fått avslag. Kongsvinger-fängelset hävdar att han inte blivit diskriminerad.

I en krönika i Dagsavisen ställer Krekars dotter frågan om likhet inför lagen gäller alla, då en utländsk brottsling har rätt till utbildning och arbete i fängelset, men denna möjlighet fråntagits Krekar som har bott 22 år i landet.

Fängelset erbjuder engelsk-, data-, bygg- och truckförarkurser men någon kurs i norska har inte prioriterats.

Krekars advokat Brynjar Meling säger till Dagsavisen att det i hans ögon rör sig om en resursfråga som lätt borde kunna lösas.

-Pettersson undrar varför det behövs norskundervisning efter 22 år i landet…för övrigt tycker jag att ingen ska få permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap i Sverige utan grundläggande kunskaper i det svenska språket. Dessutom borde man inte har rätt till tolkhjälp efter 2-3 år i landet.

Krekar är dömd till fängelse i två år och tio månader för olaga hot och otillbörlig påverkan av en domstolsledamot.

3 thoughts on “Mulla Krekar nekas norskundervisning

  1. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    Han gnäller naturligtvis för gnällandets skull, han har ju tydligt visat hur intresserad han är av att integreras i ett normalt samhälle, och som Pettersson påpekar: hur intresserad han är av att lära sig norska egentligen. Han måste väl förresten bli utvisad efter sin hotellvistelse? Nån som vet nåt?

    Jag har ett förslag till norrmännen: Sätt fanskapet i samma cell som den där mördar-breivik.

KommenteraAvbryt svar