Sparkade ambulanssjukvårdare erbjuden 210 000

GÄVLE. De två ambulanssjukvårdare i Gävle som fick sparken efter olämpligt agerande vid en insats för en asylsökande tonåring har erbjudits 210 000 kronor av landstinget i en förlikning. Den ene har tackat ja, den andre nej.

Det var i maj i år som landstinget i Gävleborg avskedade två ambulansanställda som deltagit i en uppmärksammad insats på Öster i Gävle där en asylsökande hotade att hoppa ut från ett fönster.

Den ene ambulanssjukvårdaren ska vid tillfället ha uttalat sig rasistiskt och stört polisens arbete, den andre ska ha nekat att ta med den asylsökande till sjukhusets akutmottagning för undersökning.

Ambulanssjukvårdarna tycker inte att arbetsgivarens skäl för uppsägning håller och har via sina fackliga organisationer drivit tvisteförhandlingar med landstinget.

Nu har landstinget erbjudit dem en förlikning. Den innebär att de skulle få 210 000 kronor var i ersättning. Den ene av ambulanssjukvårdarna (den som inte ansåg att den asylsökande behövde ambulanstransport till sjukhus) har accepterat, den andre inte.

Helena Björkman, chef för Division operation där ambulanssjukvårdarna var anställda, säger att förlikningserbjudandet är ett sätt att försöka undvika en fortsatt arbetsrättslig process.

– Den ersättning vi erbjudit motsvarar den uppsägningstid som hade gällt vid en vanlig uppsägning. Det har vi ansett vara rimligt för att vi ska kunna gå i mål i det här ärendet.  En arbetsrättslig process skulle bli både tids- och resurskrävande. Vi vill lägga vår kraft på annat, säger hon

Förlikningen skulle kunna tolkas som att landstinget erkänner att man gjorde fel som avskedade de två anställda. Men det förnekar Helena Björkman.

– Vårt ställningstagande ligger fast. De här två personerna har brutit mot hälso- och sjukvårdslagen, våra riktlinjer och vår värdegrund. De ska inte jobba hos oss, vi har inget förtroende för dem.

Hon beklagar att den ene inte accepterat förlikningen.

– Där fortsätter tvisten. Men vi kommer inte att höja ersättningen, säger Helena Björkman.

-Pettersson säger inte mer att pojken kunde gå från platsen själv så han var definitivt inte i behov av någon ambulans…men det får man tydligen inte säga om man är ambulansförare i Gävle.

GD 

3 thoughts on “Sparkade ambulanssjukvårdare erbjuden 210 000

  1. Vad jag förstår av denna artikel så hoppade han aldrig ut genom fönstret. Vad ska han då ha ambulanstransport till sjukhuset för? Polisen hade väl kunnat ta honom till psyk i stället.
    Jag vill tillägga att man förlikat inte behöver betyda att endera part gjort något fel. Det är för att undvika utdragna processen i AD vilket tar lång tid och kostar pengar. En årslön är oftast billigare för arbetsgivaren att betala än en massa advokatkostnader och eventuella viten.

KommenteraAvbryt svar