Göteborg får rösta på luciamunnar

Glöm bilderna med välkammade luciakandidater. I år får göteborgarna rösta fram sin favorit utifrån sångröst och anonyma munnar.

Förändringens vindar har nått lussetåget. Nu kan ung som gammal lämna in sitt bidrag till uttagningen, via en app eller på hemsidan. Ett sångprov spelas in och en presentationsbild tas – enbart på munnen.

– Tanken är att så många som möjligt ska kunna vara med, även om man inte tycker att man passar in i luciaboxen, säger Ulrika Dybler, projektledare på eventbyrån insideout som driver Göteborgs Lucia.

Lucia

I urvalsprocessen ska sångkvalitén stå i fokus. En sångpedagog får säga sitt, därefter presenteras de slutgiltiga sju kandidaterna för allmänheten. Men inte genom tjusiga bilder med lingonris och vit lusseskrud. Munnarna och de anonyma röstproven är det man får ta ställning till.

– Vem som blir lucia ska inte styras av hur man ser ut. Vi har alltid gått efter rösten men vi märker det att de som röstar tänker på den traditionella lucian. Det vill vi få bort, säger Dybler.

TT: Är göteborgarna redo för exempelvis en manlig lucia?

– Ja, det tror vi men det avgörs i omröstningen. Hittills har vi fått en otroligt bra respons, alla säger att äntligen får vi rösta på den som kan sjunga bra, säger Dybler.

– Pettersson anser att detta är den grövsta formen av diskriminering på många år, varför får inte de man inte ser munnen på vara med…

burka

SvD 

11 thoughts on “Göteborg får rösta på luciamunnar

  1. Nu får det väl ändå vara nog. Ska vi rösta på politikers munnar och röster också? Jag röstar på en svensk traditionell lucia det passa bra i Sverige.

  2. Man arbetar febrilt i vissa kretsar för att radera ut alla svenska traditioner. Lucia betyder den lysande eller ljusbärerskan. Hon var ett helgon från Syrakusa på Sicilien.
    I Norden inföll vintersolståndet den 13 december och Lucia firades för att lysa upp årets mörkaste dag.

    Det måste förefalla mycket märkligt om ljusbärerskan ska symboliseras av en svart somalisk man, eller? Både för oss och honom.

    Jag håller med Kurt – TRAMS! Ber samtidigt alla PK- och vänstermuppar hålla fingrarna borta från svenska traditioner. Vi utsätts dagligen för så många ”nya kulturyttringar” så det räcker och blir över.

  3. TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS TRAMS

  4. Vilket land vi har! Inte bara nymodigheter som överraskningssex. Nu ska vi ha överraskningslucia också. Men jag tycker färgen på läpparna är väl rasistiska, kränkande och exkluderande.

Kommentera