Äntligen jobb

Arbetsförmedlingen erbjuder företag att anställa akademiskt utbildade invandrare under en period upp till 36 månader (3 år) och låta skattebetalarna stå för upp till 80 % av lönen. Projektet kallas ”Äntligen jobb” av arbetsförmedlingen som meddelar att projektet är framgångsrikt och att bland annat Swedbank är mycket tacksamma över de skattefinansierade invandrarna och banken har mycket att vinna på att få invandrare som andra betalar lönen för säger de.

Vi förstår att Swedbank är tacksamma, med en vinst för det senaste halvåret på ”endast” 9 287 miljoner och för helåret 2012 på drygt 14 miljarder är det nog svårt för dem att finansiera den egna rekryteringen av ”Mytens” kompetenta nysvenskar.

-Pettersson har fått ett mejl från där vi får lite insyn i universitetvärlden och utbildningsdepartements utbildningar av invandrare i Sverige. Läs denna spännande historia…

Svenska utbildningsdepartementet hade ett avtal med motsvarande myndighet i Indonesien i slutet av 80-talet. Ett dussintal indonesiska universitetslärare(!) var i Sverige för att vid olika universitet komplettera sin utbildning och förkovra sig. Syftet var att de skulle disputera i sitt ämne här i Sverige. Gruppen var blandad, män och kvinnor, kristna och muslimer. De var planerat så att under de år de var här kunde de också ta med sig sin familj.

Jag tror inte någon enda disputerade, några av dem kom till lic examen för de hade så dåliga grundkunskaper, att mottagande universitet var tvungna att anordna introkurser för att de skulle kunna hoppa på doktorandutbildningen. Det skulle i praktiken betyda att de hade en lägre utbildning änvad vår magisterexamen motsvar, dvs vissa låg på kandidatnivå i vissa ämnen.

De som fick resa ut var handplockade av den indonesiska myndigheten, men inom gruppen var mycket bråk, då det påstods att vissa – i synnerhet en man – köpt sin plats. Han lyckades inget vidare i sina studier här, och än värre blev det då hans medföljande fru, lyckades på alldeles eget bevåg komma in på parallell utbildning som maken, och dessutom klarade studierna.

En av personerna, en muslims kvinna med medföljande make och barn, var trevlig, duktig och ihärdig med mycket trevlig familj. Flickan gick i skolan här, lärde sig svenska fort som bara den, utan något SFI etc. Jag frågade hur det gick med skolmaten. Svaret jag fick var Att nu är vi i Sverige och anpassar oss till svenska seder och bruk när vi går utanför vår lägenhetsdörr. Det är så man gör när man är en intelligent människa. Häpp!

Mutor i universitetsvärlden förekommer, eller rättare sagt försök till. Det fanns en mexikansk studentska som skulle läsa in typ en Master, men klarade inte studierna. Kom tydligen från en ganska rik mexikansk familj. Att inte klara sig var givetvis en chikan så hon försökte muta lärosätets rektor. Detta anmäldes till polis, samtidigt som hon hade börjat förfölja honom, sabotera hans cykel t ex. Hon blev riktigt galen och hamnade på Beckomberga, tills familjen kom från Mexiko och hämtade hem henne.

Fusk bland studenter är också vanligt. Studentkåren vid ett lärosäte gjorde ett år en undersökning av alla fall anmälda till Disciplinnämnden och hade en artikel i sin studenttidning med intervjuer med utländska studerande. Studenter med indisk bakgrund berättade att det i Indien är kutym att fuska, och i värsta fall muta läraren. En student som inte gjorde så saknade självaktning. Och fusket har ökat men ingen talar om att de studenter som anmäls har svåruttalade namn. Och värre och värre blev det att uttala namnen.

Har haft en polska som studiekompis. Vi satt och pluggade innan tentan, så jag vet vad hon hade i sin stora väska. Den behöll hon vid sin skrivplats trots att vi var tillsagda att ställa väskorna vid väggen. När hon skulle gå på toa så lyckades hon ta med hela sin väska. Förkalringen var att et i Sverige är så lätt att fuska, medan det i Polen var snudd på kroppsvisitering innan man gick in i tentasalen.

Hade en annan studiekompis från Pakistan som blev fälld i Disciplinnämnden då hon kopierat in annans material i sin hemtenta utan att ange källa. Ovanligt puckat. Hade hon bara angivit källa i stället för att iklä sig lånta fjädrar, så hade hon klarat tentan. Läraren var typ världens snällaste och man fick godkänt nästan bara på att gå på alla föreläsningarna, och givetvis göra sin hemtenta även om den var dålig.

Det är mycket stimulerande att jobba inom universitetsvärlden kan jag tillägga…

3 thoughts on “Äntligen jobb

  1. Jag ska försöka låta bli att utbrista i svordomar. Dessutom tillhör jag en äldre generation där minsann inte resurserna tilldelades bara för att man fanns till.

    Hur som helst är jag stolt över mina barn och barnbarn som – de äldre – läser på universitet när de inte doktorerar och gör någonting av sina liv. De har alla samvetsgrant arbetet under sommarloven för att få ihop pengar för egna små behov. Jag är stolt över dem!

    Just nu läser jag om arbetslösa ungdomar som blir sjuka av att inte få något arbete. Hur gamla är dessa ungdomar? Vad för slags arbete kan de utföra? Det här är ju ett mänskligt slöseri av stora mått.

    Mina barndoms somrar – läs som 14-åring – bestod av jobb hela tiden. Och det var jag stolt över, plus att jag lärde mig någonting från andra, äldre människor. Jag bar tunga väskor på ett hotell, senare putsade jag tågfönster – jag tittar alltid kritiskt på dagens tågfönster, jämmerligt putsade, vi var ett trevligt gäng. Men vinstlotten drog jag senare under min utbildning – diskplockare på restaurang! Det fixade maten plus att jag fick pengar över till hyran.

    Det finns massor av jobb som behöver göras i vårt samhälle. Borde inte länsstyrelserna här gå in och se till få stränderna röjda? De växer ju igen eftersom inga kreatur går längre där och betar. Förutom alla små vattendrag som behöver rensas och saneras.

    Jobb finns – för den som vill jobba! Och det tror jag alla ungdomar vill.

  2. BRA förslag! Detta skulle ju minska arbetslösheten i landet…..tänk att alla högskoleutbildade skall få ett så här bra 3-års jobb…..högskolelön….400.000kr/år…..skattefinasierat 320.000kr/ARBETANDE…..1000personer 320 miljoner….100.000 personer 32Miljarder…..varför inte låta fler studenter få en högskoleexamen och sedan detta…..som i ett nafs är alla arbetslösa i arbete….. MEN vore det inte ännu bättre att skattefinasiera till 100% så skulle företagen få ännu fler arbetande? Och varför bara högskoleutbildade…….och naturligtvis skall man inte göra skillnad på folk och folk…..dvs även de med studielån etc. skulle givetvis gilla detta…..14Miljarder i vinst motsvarar bara 40.000 banktjänstemän…encl. ”Antal heltidstjänster 14 861 ” i banken alltså….

  3. Vem är förvånad? Och visst förtjänar vi att bli betraktade som dumma. Fast ett antal av oss befinner oss i den verkliga världen och kan berätta för idioterna bakom skygglapparna.

KommenteraAvbryt svar