Fastan ska inte vara en börda – köp dig fri från Ramadan

MALMÖ. Bejzat Becirov, vd för Islamic Center i Malmö tipsar om undantagen på Ramadan.

– Fastan ska inte vara en börda för dig. Du ska inte bli sjuk på grund av att du fastar, säger Bejzat Becirov, vd för Islamic Center i Malmö.

Den som är sjuk eller på resa får skjuta upp fastan. Barn, gravida och diabetiker ska inte fasta alls. En del hindras av sitt arbete från att fasta helt. De kan antingen fasta vid ett annat tillfälle eller kompensera med gåvor.

– Många donerar vad en lunch skulle kosta ute, runt hundra kronor. Denna summan multipliceras med trettio, så många dagar som ramadan pågår. De pengarna går till våra behövande som inte har det så gott ställt, säger Bejzat Becirov.

-Pettersson säger läs gärna om Darura HÄR.

Sydsvenskan 

10 thoughts on “Fastan ska inte vara en börda – köp dig fri från Ramadan

  1. Det var samma bedräglighet som Martin Luther reagerade på med avlatsbreven. Därför bröt han sig loss och skapade en mer ärlig friare gren av kristenheten. DÅ. Som han sedan HÖLL SIG TILL, för att han trodde på det. Skulle han sen gjort samma sak som katolikerna, men ursäktat sig. Att ”det var väl inte så farligt” ”en gång är ingen gång”, eller liknande. Så skulle han ju inte handlat eller varit friare. Utan han hade handlat bedrägligt och falskt och helt förkastligt, i förhållande till det han nu trodde på, och svurit sig till. Som svenska kyrkan nu idag, som säljer ut sig till PK-ismen. Inte bra och riktigt alls. Jag menar, man ska stå för det man är, och hålla sig till det.

  2. Jo Åsa, men det visar på falskheten hos islam. Att man säger en sak, men gör en annan, eller försöker undkomma sin religion. Taqiyya. Så är det ju när det gäller våld och övergrepp också. Man påstår att islam inte är så, samtidigt som det förekommer. Det visar att det inte håller. Det är två saker vi pratar om här. Religionen i sig, som är helt förkastlig, med all skit den innehåller. Sen hur plikttrogna eller falska människor är till denna. Personligen, så anser jag att man ska leva som man lär. Det är inte efterlevandet som det är fel på, utan läran i sig, som man ska efterleva. Och friare till VAD. Varför inte friare till ALLT då, även samhället. Och frihet från kristen medmänsklighet, kan ju göra att man tillåer sig att döda som kristen. Jag menar, det man tror på ska man följa, annars är det inget värt. Då är det falskt. Men det gäller att det man tror på är sunt och fritt. Det är det som gäller. Detta gäller även vid en sekulär övertygelse och tro. Men håller man sig inte till det man säger, vad är det då värt. Sen kan man diskutera om det man säger är sunt och friskt.

    Sen det här med att slingra sig undan fastan, handlar inte om frihet, utan att smita undan det man bekänt sig till, på ett fult sätt. Det är falskhet mot sig själv, de andra likasinnade, sin tro och sin överhet som är trons centralitet. Så detta är inget bra alls, när den förkastliga uppfattning ändå kvarstår i ens hjärna, fast man försöker undkomma dess krav, samtidigt som man lågt smiter undan med simpla ursäkter, och känner sig tillfreds med det, inför allt. Det är inte ett okej beteende, utan fullständigt bedrägligt och vidrigt beteende hos en osund förkastlig individ.

  3. Åsa ALLT är väl ett problem eller tillgång, vad det än är, och om det passar en, så länge det inte är påtvingat, som exempelvis islam. Religion som är öppen och tolerant är inte av ondo, om den inte är naiv. Däremot annars. Och om den inte är det i första rummet.

    Fastan SKA vara en börda. Festa utanför muslimers bostäder på dan under solen, under ramadan. Med grandiosa måltider och dryckesslag. Packa sen ihop, lagom till solens nedgång. Låt dom dräggla och plågas över det på dan ordentligt.

    • Jag förstår din kommentar om problem eller tillgång, absolut. Det jag tycker är mest intressant här är att när någon som förespråkar en religion säger att det är ok att bryta regler pga av t ex hälsoskäl så blir det ett liv om det också.
      Dessutom, om du skulle hålla en grandios måltid utanför någon fastandes bostad så tror jag inte att den personen överhuvudtaget skulle bry sig om det, vare sig det gäller muslimer eller ortodoxa, för de, som många andra troende, är övertygade på sitt sätt, Eller påtvingade, vilket jag har sett hos vänner från många olika kulturer. De flesta som hamnar i fundamentalistiska sällskap är påtvingade sin tro (och här ingår inte bara muslimer utan även Livets ord, Pingstkyrkan och Jehovas).
      Ska vi inte stödja folk som gör religioner friare från regler, och låta bli att klanka ner på dem som försöker kompromissa? Eller kan det vara så att man då inte längre kommer att ha någonting att ta avstånd från och kritisera?

  4. Kristendomen hade ju sin motsvarighet genom att prångla ut avlatsbrev, det är bara ruffel och båg för att lura gräsrötterna, så att de mer välsuttna kan smörja kråset ännu mer.

    • Ja, det var den naturliga tanken som slog en direkt när man läste det, billig kopia på katolicismens avlatbrev. Man kan ju undra vart pengarna går, för jag menar, vi har ju hört att det finns en och en halv miljard muslimer och de ska ju alla skänka pengar för att kunna köpa sig en plats i himlen, alltså även de som fastar, det ingår i konceptet ”muslim”.

      Det torde bli en jäkla massa pengar i muslimska länder som inte sällan har hundra miljoner invånare, ändå är det så fantastiskt fattigt där. Lägg på alla tvångsinkasserade bidrag från västs skattebetalare som hamnar i muslimska länder så förstår man hur mycket det handlar om. Vart hamnar pengarna? De fattiga?

      Kan det vara så att det inte finns en och en halv miljard muslimer som blir ”kränkta” och känner sig ”diskriminerade” och upplever sk ”islamofobi”? Det finns inga belägg för att alla är muslimer annat än till namnet, de råkar bara ha haft oturen att födas i islamska länder. Så det här med ”en och en halv miljard muslimer” som används i debatten för att beskriva alla som blir ”kränkta” kan man ta med några oceaner med salt.

  5. ”Behövande som inte har så gott ställt”,säger Imamen.
    Finns det motsatsen också ??
    Eller hamnar dessa pengar hos honom själv ?

  6. Bra att de själva talar om hur deras ”religion” kan tillämpas. Islam har lika många undantag som regler. En troende muslim kan t ex skjuta upp bönerna, behöver alltså inte följa muezzins ylande (varför då böneutrop från minareter?), han kan äta griskött om inget annat finns, han kan ljuga och mörda vid behov, osv osv. Ärligt talat är detta en religion?

    • Finns det någon religion där man följer ”reglerna” fullt ut? Hur ser det ut i kristendomen? Dessutom verkar det som att religiösa personer får skit om de är fundamentalister och skit om de bestämmer sig för att kompromissa. Spännande. Min egen åsikt är att religion (ALL religion) är ett problem, och att de som ruckar på de religiösa principerna borde få en eloge.

Kommentera