Aq-va-kul och ungdomsgäng sedan 2003

MALMÖ. Badhuset Aq-va-kul stängde förra veckan efter att ungdomsgäng slagit sönder inredning och hotat badgäster. Till helgen öppnar den kommunala badinrättningen igen – men tvingas hyra in väktare för att upprätthålla ordningen.

Bassängen har tömts på vatten, glaset har städats bort och bassängen fyllts på med nytt vatten så nu öppnar Aq-va-kul på nytt till helgen, skriver Sydsvenskan. Men badhusets ledning bedömer att det är nödvändigt att vidta säkerhetsåtgärder för att besökarna ska kunna känna sig trygga. Väktare har därför hyrts in för att patrullera badet under helgerna.

-Pettersson har googlat på Aq-va-kul och hittat artiklar ända sedan 2003, kanske är problemen ännu äldre men uppförande som var otänkbart för 15-20 år sedan har nu blivit vardagsmat. Politiker och journalister har ett stort ansvar som inte ser helheten och döljer, slätar över och ljuger om vilka ”ungdomsgängen” är. Etablissemanget borde kunna se att det inte hjälper att skydda förövarna, de blir bara värre och värre. Tala klarspråk om att det är ungdomar och vuxna från Mellanöstern och Nordafrika inkl. Somalia och Afghanistan och kalla det inte ungdomar när en som tafsade på en 13-åring var 38 bast och fälldes för det. Det är Menaslödder som inte kan uppföra sig och det är inte rasism att tala om sanningen! Men det är bara några få säger en del – jag säger i helvete heller några få skulle invandrarkollektivet kunna tystna men de gör inget och det är bråk med muslimer över hela vård land men även kristna från området borde lära sig hur man uppträder, se på Södertälje.

Läs om eländet sedan 2003 på nästa sida

Redan 2003 investerade badet 750 000 kr i en inglasad receptionsdisk, högre passergrindar och övervakningskameror och anställde en arabisktalande ”badvärd” för att komma tillrätta med säkerhetsproblemen.

2005 rapporterades – Det har blivit värre i år. Det är stora gäng på tio till tjugo ungdomar i olika åldrar som hotar och provocerar såväl badgäster som badvakter. De är inte här för att bada, de är bara ute efter bråk, säger förste badmästare Bertil Lindeberg.

Hoten mot badvakterna blir allt allvarligare: “Du måste ju gå hem någon gång – då väntar jag utanför.” “Jag ska plocka dig på stan”, är några kommentarer från tillrättavisade ungdomar.

De bråkiga ungdomarna utsätter övriga badgäster för fara genom att kasta saker omkring sig och dyka i de vanliga poolerna. Slagsmål mellan de olika ungdomsgängen är inte ovanliga.

– Det är ett rent helvete här på helgerna. Ungdomarna är väldigt hotfulla och vissa kvällar vågar jag inte gå hem själv, säger en av badvakterna som vill vara anonym.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/vakter-haller-koll-i-aq-va-kul/

2005: Skötseln av Aq-va-kul får skarp kritik i en granskningsrapport som blev klar på onsdagen. Rapporten beskriver badanläggningen som arbetsplats där cheferna både är överdimensionerade och inte klarar av sitt jobb och där de anställda känner sig mer som vakter än som badvärdar.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/granskning-riktar-skarp-kritik-mot-aq-va-kul/

2005: Problemet med badgäster som ofredas på Aq-va-kul fortsätter. I torsdagskväll antastades två 14-åriga flickor när de skulle ta ett kvällsbad. Claes Liljegren, Aq-va-kuls förste badmästare, ser utökad kameraövervakning som ett måste. Under årens lopp har flera badande sexofredats på Aq-va-kul. Förra året fick simhallen rätt att installera övervakningskameror efter stora problem med trakasserier och bråk.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/tonarsflickor-antastade-pa-aq-va-kul/

2008: Den 1 oktober i år, öppnade badhuset åter för  allmänheten. Detta efter en renovering som har kostat Malmös skattebetalare   28 miljoner kronor.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/aq-va-kul-rivs-nar-hyllie-far-badpalats/

2010: Kurser i självförsvar och att lära sig möta besvärliga personer startar i morgon för personalen på Aq-va-kul.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/badvardar-lar-sig-mota-stok-pa-sjalvforsvarskurs/

2010: Det var i februari i år som 15-åringen återvände med kniv efter att ha blivit avvisad av en badvärd. Kniven var bara 15 centimeter från badvärdens huvud när attacken kunde avstyras.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/ett-ars-avstangning-efter-knivhot-pa-bad/

2010: När den 13-åriga flickan satt i bubbelpoolen märkte hon plötsligt hur någon stoppade handen innanför hennes badshorts.

http://www.skanskan.se/article/20110127/MALMO/701279928/-/sexovergrepp-pa-aq-va-kul

2010: Många personer söker sig in till badhusen när sommarvärmen dröjer. På Aq-va-kul i Malmö har man nu fått problem med både hot och våld av ett större gäng ungdomar som härjar på äventyrsbadet.

– De här situationerna har blivit mycket mer komplexa än tidigare. Förr var det ett fåtal personer som stökade men nu är det en grupp på cirka 25-30 personer, vilket gör att det ställs helt andra krav på de anställda och verksamheten i sig, säger enhetschefen Gordona Vincic.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/hot-och-vald-pa-aq-va-kul

2012: En 13-årig pojke fick kindbenet söndersparkat av två jämnåriga vid ett besök på Aq-va-kul.

http://www.sydsvenskan.se/malmo/13-aring-misshandlad/ 

18 thoughts on “Aq-va-kul och ungdomsgäng sedan 2003

  1. […] at the indoor water park Aq-va-kul that on several occasions, the establishment was forced to close. Despite investing 750,000 kronor ($88,000) in taller entrance gates, a glass-enclosed reception […]

  2. Det räcker inte med att porta de störande. Få till stånd att ta ifrån dem de gratis badkort alla får!!! Inga svenskar får gratis tillträde till äventyrsbaden men alla MENA-invandrare får ett så fort de landar i en kommun.

  3. @FjärranÖsternRedaktionen
    Det var tal om det men nu är det nog Aqva-Kultur som gäller

    (Jag var där en gång. Enda gången jag har blivit mordhotad i en simhall.
    Jag kränkte en kulturare när jag sa att det var rökförbud där)

  4. Är det sant som jag hört att det skall namnändras till: ISLAMABAD?

Kommentera