Unga oanställningsbara

Över 112 000 unga i Sverige mellan 16 och 25 år varken jobbade eller studerade under hela året 2011, visar en kommande rapport som flera av landets myndigheter står bakom. Rapporten pekar även på stora skillnader mellan olika delar av landet.

Det handlar om unga mellan 16 och 25 som under årets alla månader, varken jobbat i Sverige eller arbetspendlat till grannländerna, inte haft studiemedel, varit utbildningsregistrerad någonstans eller läst SFI, svenska för invandrare, mer än 60 timmar.

Araby i Växjö är det område som är drabbats hårdast. Där skyller de unga männen på samhället som inte ordnar jobb åt dem och hotar med att det snart blir som i Stockholms förorter.

Växjös kommunalråd Bo Frank (M) tycker inte den höga arbetslösheten är så konstig. Den har drabbat de kommuner som tagit emot flest invandrare, de unga invandrarna är ofta lågt utbildade och jobb där deras kompetens passar finns helt enkelt inte. Bland svenska ungdomar är problemen inte alls lika stora säger Bo Frank.

-Pettersson undrar vem det är som säger att landet skriker efter arbetskraft och samtidigt importerar oanställningsbara och sedan skyller på samhället, det vill säga sig själv. Han kan inte vara klok.

Det delade Sverige 

One thought on “Unga oanställningsbara

  1. Tänkte på en intervju efter Husby-kravallerna där en kille intervjuades. Han såg ut att vara ca 25. På reporterns fråga varför de inte jobbade svarade han att vi jobbar från gatan och kanske inte aldrig så ärligt och att han minsann inte tog vilket jobb som helst.
    Den invandrade kille som fått jobb åt Af (jag blev inte klar över vad han egentligen gjorde) sa att “de” måste förstå att invandrarna bara ville ha arbeten som innebar att de kunde leva kvar i sin kultur på samma sätt som hittills.
    Hur sjutton ska dessa någonsin kunna integreras i det svenska samhället? Bli produktiva medborgare som försörjer sig själva och betalar skatt?

Kommentera