Barn med cancer skickas utomlands för vård

Bristen på sjuksköterskor gör att barncanceravdelningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna inte kan hålla alla sina vårdplatser öppna.

Normalt kan de ta hand om 14 barn samtidigt, men i sommar får bara sex barn plats åtgången.

– Vi har försökt flytta sjuksköterskor från andra avdelningar, som kan ha den här kompetensen. Vi har försökt rekrytera från Radiumhemmets vuxenavdelning. Men det är det här alternativet som kvarstod, säger Svante Norgren, chef för Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Sjuksköterskekrisen har hållit i sig i flera år och att det blir värre över sommaren är väl känt.

Men det här är första gången som barncancerkliniken har börjat leta platser utomlands för att deras patienter ska få bra vård.

På cancerkliniken på Astrid Lindgrens barnsjukhus har man plats för 14 barn. Men eftersom det fattas sjuksköterskor har man under lång tid bara kunnat ta emot 10 barn. I sommar blir det ännu värre. En del dagar får bara sex barn plats.

Enligt sjukvårdsledningen beror det här på att det fattas sjuksköterskor. Resultatet blir att flera familjer kan få åka till Finland för att få sin cancerbehandling.

Olle Björk, Barncancerfondens generalsekreterare: – Naturligtvis blir det ett oerhört stort problem om barncancervården blir en resebyrå, där familjer splittras, syskon kan inte besöka sitt sjuka syskon, föräldrarna kan inte hålla igång sina arbeten. Det blir ju dramatiska problem om man ska åka omkring för att få vård.

-Pettersson föreslår att barncancervårdens resebyrå används till ensamkommande ljugande unga män, och resurserna vi frigör där används till att utbilda och anställa sjuksköterskor.

Är du stolt över din prioritering Fredrik?

Sveriges Radio 

3 thoughts on “Barn med cancer skickas utomlands för vård

  1. I dagens Sverige skall man naturligtvis se till att inte alls bli sjuk, åtminstone ingen sjukdom som inte albyl kan bota.
    Och för Guds skull se också till att tänderna sitter där dom ska sitta och att inga hål tillåts. Men får man trots det tandvärk så är det bara att vara tacksam och le tills tanden ramlar ut själv. Sen blir det välling och mosade bananer resten av livet!
    Och sen ska vi också komma ihåg att absolut inte bli gamla för det finns inga pensioner kvar till oss! Antingen så lever vi på barkbröd och grus eller tar hoppet från ättestupan!
    Såväl gratis sjukvård som tandvård och höga pensioner, slott och herresäten är redan öronmärkta för illegala asylturister!
    Fy fan!
    Janne

  2. Det står allt mer tydligt.
    Det finns inte längre pengar till den svenska välfärden, trots världens högsta skatter.
    Som Pettersson skriver. Det är annat som prioriteras i dagens Sverige.

  3. Inte endast barncancersjukvården, all sjukvård är nu en katastrof i Sverige. Har mycket och tre års erfarenhet av sjukvård i annat EU-land , min man hade varit död om vi inte befunnit oss utanför landet Sverige. De barn som får vård i annat land tillhör de som har en chans.
    Allt är bättre än vården i Sverige, UK undantaget för där är det lika illa eller sämre.

KommenteraAvbryt svar