Gode män och socialdemokrater lurade gamla på miljoner

En handfull partikamrater som varit förordnade som gode män, har under en lång rad av år lurat till sig stora belopp av gamla och svaga. .

– Det rör sig om miljontals kronor som har stulits bland annat från en förståndshandikappad man. Jag trodde inte att det var sant när jag läste att det inte ens leder till åtal, säger NWT:s källa. 

Bengt, som vi kan kalla honom, slog larm när han för snart tio år sedan upptäckte att en handfull gode män förskingrade och stal pengar från ett okänt antal kommuninvånare.

– Om de inte ställs till svars för det de har gjort finns ingen rättvisa, säger han.

– De har fått samhällets förtroende att hjälpa de svagaste. Istället tar de deras pengar och slipper straff. Jag tycker att de ska tvingas ta ansvar för det de har gjort. Man ska inte stjäla från någon, speciellt inte från de svagaste.

För fem år sedan polisanmäldes tre gode män och en överförmyndare för grov förskingring och trolöshet mot huvudman. Fyra kommunpolitiker verksamma i en värmländsk kommun. Alla medlemmar i samma politiska parti. Alla med framträdande roller i kommunpolitiken.

De var utsedda att hjälpa andra kommuninvånare som av olika skäl inte kan sköta sin egen ekonomi. De fick betalt av kommunen för att utföra uppdragen. Överförmyndaren fick ett arvode motsvarande en heltidstjänst av kommunen, för att se till att allt gick rätt till. Överförmyndaren var också nämndeman och kyrkopolitiker. Alla fyra var framträdande kommunpolitiker.

Bengt började nysta i deras ”affärer” när en närstående fick en av dem som god man. – Hon hade det gott ställt. Men hennes pengar tog slut väldigt snabbt. Han fick kontakt med andra i kommunen som hade närstående som haft samma politiker som god man. Där det också försvunnit mycket pengar på märkliga vägar.

Bengt och några till började samla på sig information och tog fram de gode männens och överförmyndares redovisningar.

En av dem, han var bankman, hade sålt en fin Värmlandsgård som ägdes av hans huvudman, en äldre kvinna. Han tog ut 190 000 kronor åt sig själv i försäljningsarvode, en advokat fick 160 000 i arvode för samma försäljning. Kvinnans anhöriga överklagade till länsstyrelsen, utan resultat.

– När det kom en ny kommunchef till kommunen hittade man en skrivelse från en revisor hos den förre kommunchefen. Revisorn ville att en god man skulle fråntas sina uppdrag. Skrivelsen hade inte lett till några åtgärder.

– Personalen på ett äldreboende reagerade på att överförmyndaren ofta sprang hos en senil dam på boendet. Kvinnan hade ärvt flera miljoner efter en bror. Överförmyndaren skrev över 1 miljon av den gamla kvinnans pengar på sig själv. Jag vet att banken gjorde en polisanmälan.

– Hon sägs haft uppdrag åt Allmänna arvsfonden för att värdera lösöre i dödsbon. Saker som sedan dök upp hemma hos henne och på olika samlarmässor.

– Två av de gode männen var gifta, han hade varit polis. De var förmyndare åt en förståndshandikappad man som hade ärvt drygt 20 miljoner. Nästan hälften är borta nu. Det är dokumenterat att han betalade deras utlandssemestrar. Och att han hade deras dotter anställd som personlig assistent. Han betalade henne med egna pengar och hon tjänade då, för snart tio år sedan, över 30 000 kronor i månaden.

Stora investeringar

– De påstod att han hade gjort stora investeringar, bland annat i ett nytt kök, i sitt hus. Folk säger att alla investeringar hamnade hemma hos de gode männen. Jag vet bara att de fick dubbelt så mycket betalt när de sålde sin villa än vad liknande hus kostar i området.

Bengt och de andras granskning resulterade i en omorganisation. En överförmyndarnämnd tog över de gode männens uppdrag.

Kommunen anställde en jurist och efter en fördjupad undersökning polisanmälde man de gode männen.

– Det var en jobbig tid, säger Bengt. Jag blev deprimerad över allt ruttet de höll på med. Kommunen hade i många år misslyckats med sin myndighetsutövning och att ta hand om sina svaga. Men kommunen kan inte straffa någon varför man bad om hjälp för att få rättvisa.

Förra veckan berättade NWT att åklagaren lagt ner åtalet mot två av de gode männen, makarna.

-Pettersson har inte namnen men kan tala om så mycket att det rör sig om SOCIALDEMOKRATER som stulit från svaga människor…namnen tas gärna emot på mejlen och fundera gärna hur känt detta varit om det var Sverigedemokrater som härjat?

Läs även om Evert 85, jag litade blint på henne 

Det här har hänt:

2008

NN anmäls för grov förskingring mot en 84-årig man i Stockholm som hon är fullmaktshavare för. Brottssumman är drygt två miljoner kronor. Hon har då slutat som kommunens överförmyndare, har fått annan tjänst i kommunen och sitter kvar på sina övriga politiska uppdrag för S.

2010

NN polisanmäls både av Forshaga kommun och Evert Karlsson för grov förskingring på 800 000 kronor. Även två gode män, ett sambopar och tillika S-politiker, i Forshaga polisanmäls för grov förskingring på en miljon kronor mot sin myndling. I mars kliver NN av samtliga sina politiska uppdrag. Samma år dör mannen i Stockholm 86 år gammal.

2012

Polisutredningarna blir klara under sommaren, både gällande de två goda männen och NN, och överlämnas till åklagare.

2013

Åklagaren börjar titta på de båda fallen men i april dör den ene gode mannen varpå åklagaren avskriver detta fall helt. Åklagaren tror att beslut om åtal mot NN kan tas innan sommaren.

6 thoughts on “Gode män och socialdemokrater lurade gamla på miljoner

  1. Har en känsla av att Socialdemokrater figurerar nästan dagligen i olika rättsfall..Mailhot mot blondabella m.fl,den fula fisken på Gotland i går,Godemännen i Värmland samt otal många fler,som jag just nu inte kan påminna mig..Tänk vilka rubriker sådana fall skulle skapa om det varit SD-medlemmar.

    • Nej, inte alla år bara de senaste 40 åren. (Men det räcker i och för sig och blir över.) Sedan kan man konstatera att de andra måste också vara socialdemokrater eftersom man fortsatt plundrandet av det svenska folket när man väl råkat vinna ett val.

KommenteraAvbryt svar