Landstinget – dårarnas paradis

Ännu ett skarp brev från Inger-Siv Mattson till våra myndigheter.

Nacka den 24 april 2013

Landstinget – dårarnas paradis

Stockholms stad v g diarieför och meddela dnr tack

  • Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt
  • Sveriges kommuner och landsting, SKL vd Håkan Sörman
  • Socialdepartementet, statsråden Göran Hägglund
  • Maria Larsson och Ulf Kristersson  f k

Alla vi som i decennier undrat vad alla högavlönade landstingspolitiker, landstingsdirektörer och tjänstemän sysslar med i den lekstuga de kallar sin ”arbetsplats” har nu fått svaret. De fördriver tiden med att göra ordlistor eller som de själva kallar det ”termlistor.

Enligt Maciej Zarembas artikel i DN den 24 april under rubriken ”Förlåt dem, ty de visste inte vad de gjorde” har Stockholms läns landsting publicerat en ”termlista” till de vårdnadsanställdas upplysning med 1 255 begrepp vars betydelse och innebörd fastställts efter  noggrann  utredning och analys.

Några exempel: 131 – Ansvar: det ansvar som gäller för en viss typ av katalogkomponent  samt vilka typer av aktörer som har detta ansvar. 60.Aktör – roll som innehas av fysisk person som är delaktig i aktivitet i vård- och omsorgsprocessen.  107 – Arbetslös – person som saknar yrkesarbete.  529. Efternamn – namn som anger släkt- eller familjetillhörighet.  651. Fritidssysselsättning – det som patienten normalt ägnar sin fritid åt. 580. Ensamboende – en som bor ensam. 857. Hyllmeter – en meter handlingar ställda bredvid varandra på hyllor (jfr löpmeter). 879.Hälsoproblem – ett hälsotillstånd som av någon kompetens bedöms motivera åtgärder eller insatser riktade mot hälsoproblemet  1416. Patient – patienten är utgångspunkten för en önskad beställning respektive beställning. 1443 Person – kan ibland anta rollen som utförare respektive beställare. En utförare respektive beställare är alltid en viss person. 1532. Problem – okänd underliggande  orsak till en eller flera incidenter. 1837. Språk – det vi använder när vi talar och skriver. 1946. telefonnummer – sifferföljd som man slår för att komma i förbindelse med viss abonnents telefon.  996. Invånare – användare som inte tillhör kategorin eller uppträder i rollen medarbetar.  

Man tar sig för pannan. Detta måste vara det ultimata exemplet på det galopperande vansinnet.  Det ställer dock ett antal frågor som finansiärerna av vanvettet  – dvs skattebetalarna – måste få svar på. Till vilka vårdanställda riktar sig denna  infantila ordlista?  Utgår sjukvårdsansvariga politiker från att alla som arbetar i vården är kretiner?  Är inte detta i så fall kränkande?

Finns det inget bättre sätt att använda skattebetalarnas pengar och landstingspolitikerns eventuella kompetens? Med tanke på sjukvårdens haveri – överbeläggningar, vårdköer, personalnedskärningar, skandalöst låga sköterskelöner etc etc  – bör det finnas hur många hål som helst att stoppa de miljoner skattekronor  Filippa Reinfeldts  och landstingets lekstugor kostar skattebetalarna.

Statsminister Reinfeldts med ett gökurs envishet upprepade –men till intet förpliktigande –  mantra ”skattepengar ska alltid användas med klokskap” tycks inte ha nått fram vare sig  till den f d hustruns fögderi  eller till SKL.

Bland de 1 255 ordförklaringarna saknas – som Maciej Zaremba konstaterade  – föga förvånande definition av ett ord –  nämligen läkaretik.   Varför ?

Avslutningsvis påminner landstingets ”termlista” skrämmande mycket om den ordlista ”Att studera  på högskolan” som Högskoleverket år 2000 gav ut på lätt svenska.  Där förklarades ord som  ”dina närmaste:   din familj, t ex dina barn eller syskon, forskare: en person som studerar något ämne vetenskapligt,  mångfald:  här finns folk från många olika länder, generell: allmän, veterinär:  läkare för djur, förkunskaper: man behöver kunna en del saker innan man går den här utbildningen.”

Behovet av förklarande ordlistor bevisar att utbildnings- och bildningsnivån i Sverige är katastrofalt låg – i vissa avseenden uppenbarligen obefintlig. Men vad annat kan man vänta sig när den politiska klassen prioriterar import av ett illitterat trasproletariat från tredje världen?  Arma Sverige!

Inger-Siv Mattson, f d internationell sekreterare vid ett statligt forskningsråd, Nacka 

11 thoughts on “Landstinget – dårarnas paradis

  1. Ja rulla in Reinfeldt i tjära och fjäder. Det vore nåt att se det. 🙂

    Lägg ner ”Paradis dåre”, och spärra in dom störda, på sluten psykriatisk vård. På livstid. Obotligt sjuka.

  2. allt går till en viss gräns, men jag gissar att snart kommer efterfrågan öka på tjära och fjäder… och våra politiker kommer att kila runt som vettskrämda kaniner…

  3. Förstår om svenska kvinnor vare sig orkar eller hinner att ha barn, de ges ju inte tid att vara med sina barn, vilket svek mot duktiga kvinnor.
    Importen har inga sådana problem, usch för etablissemanget, fy !

  4. Vilket samhälle som har skapas av obildade ”goddagspiltar” till politiker på alla nivåer.Hörde på radion idag om kommunanställda i hemtjänsten som arbetar skift. De kan starta klockan sju på morgonen för att efter lunch ha tre till fyra timmars obetalda håltimmar för att återvända till jobbet för att fullfölja sitt arbete till klockan tio på kvällen.

  5. Listan över dåskap i ”nya Sverige” kan göras hur lång som helst..
    Läste just i Skånks Dagbladet,att man rapporterar från en olycka där två fotgängare råkade kollidera !! Oooootroligt men sant…

  6. Ekonomi = Skattebetalarnas bekymmer
    Invandring = Läkare som tas från ett land med stort behov av vård till Sverige.
    Läkare = Person med tolkbehov.

    • Naivtive tror sig tusan att det är svårt, de som jobbar i vården tycker om sitt jobb det måste uppmuntras, de är fantastiska. ( Din kommentar kom som svar till mig, hur är det möjligt ?)

KommenteraAvbryt svar