Försvaret som försvann, del 5

Här nere i Västra Götaland så pågår fn Skaraborgs försvarskonferens. Hela gräddan med Försvarsministern och ÖB i spetsen deltar.
Av den anledningen så har ledarsidan i vår lokaltidning de senaste 2 dagarna varit fyllda med inlägg i försvarsfrågan.
Under gårdagen fanns ett inlägg från Försvarsministern mfl som diskuterade personalrekryteringsfrågor mm. Det var vackra ord som bla innebar att Försvarsmakten ska ge sig ut och konkurrera på den öppna arbetsmarknaden.
Försvarsministerns inlägg följs upp i dagens tidning med ett inlägg från ett antal regementschefer från olika förband i Skaraborg. I inlägget pekar man på vikten av att försvarsmaktens rekrytering får ett tydligt stöd. För att nå dit är det 3 villkor som behöver uppfyllas.
– För det första så måste man kunna erbjuda en bra verksamhet.
– För det andra så måste man kunna erbjuda god utvecklingsmöjligheter.
– Och för det tredje så måste Försvarsmaktens uppgifter uppfattas som trovärdiga.

Jag köper alla villkoren. De skulle kunna gälla för vilken verksamhet som helst. Men jag saknade något, nämligen lönefrågan.

Båda inläggen ter sig tämligen patetiska om man vet att en soldat i grundlön får drygt 18000 kr per månad. Det går väl möjligen att under knappa förhållanden leva på som ensamstående, men inte om man har familj.

Om en svensk soldat får avsevärt sämre betalt än de som har lägst lön inom vårdsektorn så tror jag att Försvarministern bara kan drömma om att konkurrera på den öppna marknaden. Möjligen kan man göra det med officerslönerna. Något stöd till rekrytering tror jag inte heller behövs för det är ingen som kommer att söka sig till ett yrke med en sådan lön.
Det finns bara en medicin och det är att höja lönerna för soldaterna. Men här kommer den krassa ekonomiska verkligheten in och får man tro Försvarsministerns uttalanden här nere på försvarskonferensen så är det snarast neddragningar som står för dörren. Vi har tidigare berättat om dem här på ”Pettersson”.
Det är skillnad på skit och pannkaka, för inom andra departement där står slussportarna på vid gavel för jämnan och pengarna bara väller in.

KommenteraAvbryt svar