Åtta års fängelse för grekisk socialdemokrat

Det var hårda besked från den grekiska domstol i Aten där den förre försvarsministern Akis Tsochatzopoulos stod anklagad för skattebrott. 73-åringen befanns på måndagen skyldig och döms därmed inte enbart till åtta års fängelse, han ska även böta 520 000 euro eller en bra bit över 4 miljoner kronor.

Tsochatzopoulos ska enligt tidningen der Spiegel, som följer rättegången, ha dolt att han äger ett lyxigt hus på Akropolisklippan samtidigt som han inte redovisat att han äger värdepapper och kontanter till ett värde av 100 000 euro. Domstolen kommer nu att beslagta huset.

Akis Tsochatzopoulos blev vice premiärminister för socialistpartiet Pasok 1995, och var sedan försvarsminister mellan 1996 och 2001. Han är den andre grekiske ex-politikern som blir dömd till fängelse på kort tid. I förra veckan dömdes en före detta borgmästare i Greklands andra största stad, Thessaloniki, till livstids fängelse för förskingring. Det var då den första gång på flera år som en grekisk politiker blivit fälld i domstol.

För den före detta försvarsministern är affären inte över i och med dagens dom, han kommer också åtalas för korruption. Tsochatzopoulos misstänks för att tillsammans med släktingar har mottagit flera miljoner euro i mutor när det grekiska försvaret köpt in missiler från Ryssland och ubåtar från Tyskland. Enligt nyhetsbyrån AP sitter även hans fru och dotter häktade misstänkta för penningtvätt.

Tyvärr är inte nyheten fullt så god som den verkar – det grekiska skattesystemet är inte på väg att bli fullt fungerande. I förra veckan kom IMF och EU med en rapport som visar att skattemyndigheten inte lyckas driva in så mycket skatt som utlovat. Tillsammans är grekiska folket skyldigt staten 55 miljarder euro. Rapporten vittnar dessutom om att många anställda på myndigheten saknar såväl kontorsplats som datorer.

Det finns även rapporter om att greker har så mycket som 600 miljarder kronor gömda i banker utomlands…

-Pettersson inser att Grekland är utfattigt men många greker är stenrika…

Kommentera