Islamisterna i Mali brände två byggnader som innehöll ovärderliga böcker

Islamistiska rebeller reträtt från Timbuktu tände eld på ett bibliotek som innehöll tusentals ovärderliga historiska manuskript, enligt den västsahariska stadens borgmästare, han beskrev branden som en ”förödande slag” för världens historiska arv. Borgmästare Hallé Ousmani Cissé berättade att al-Qaida-allierade soldater i lördags brände två byggnader som innehöll läderinbundna handskrifter från 1200-talet unika för subsahariska Afrikas rika medeltida historia.

Cissé säger att ”detta är fruktansvärda Nyheter. Manuskripten var en del av Malis arv och världens kulturarv. Genom att förstöra dem hotar de världen.

Manuskripten fanns på två olika platser: ett åldrande bibliotek och ett nytt sydafrikanskt finansierad forsknings centrum, Ahmad Babu Institutet. Manuskripten hade överlevt i århundraden i Timbuktu, i den sydvästra utkanten av Saharaöknen. Det stora flertalet av texterna är skrivna på arabiska. Några var på afrikanska språk, Songhai, Tamashek och Bambara. Där fanns även hebreiska texter och någon på turkiska. Texterna omfattade en mängd olika ämnen som astronomi, poesi, musik, medicin och kvinnors rättigheter. Det äldsta daterade från 1204.

Seydou Traoré, som har arbetat vid Ahmed Baba institutet sedan 2003 och flydde strax innan rebellerna kom sade att bara en bråkdel av manuskripten hunnit digitaliserats. Texterna täckte geografi, historia och religion. Han sade att manuskripten var viktiga eftersom de tog död på myten att det ”svarta Afrika” bara hade en muntlig historia.

-Pettersson inser att islamisterna förstört och förstör allt som funnits och finns för de inser att allt är bättre än den skit de själva sprider…

Guardian 

7 thoughts on “Islamisterna i Mali brände två byggnader som innehöll ovärderliga böcker

 1. När Mohammed vaktade getter och kameler i sitt ökensamhälle på 600-talet fanns de flesta stora religionerna sedan länge. När han så småningom hittade på ”sin” religion hade han stulit lite här och lite där. Både från judar och kristna. Det fanns också bland ökenstammarna en kult som dyrkade bl a mångudinnan. Måste också komma ihåg att profeten vara analfabet. Han kunde alltså inte kontrollera vad som skrevs ned senare.
  Nu kallar dessa allt som skapades före och mycket efter islam detta för hedendom som skall förintas. De ska ju ”rädda” Afrika för de är ”pagans”
  alltså hedningar även om utvecklingen går mycket snabbare i de afrikanska länderna än i MENA.
  Om denna dödskults anhängare får som de vill blir det alltså inte mycket kultur kvar i världen. Vad som förvånar mig är att de befattar sig med bilar, flygplan, datorer och inte minst mobiler? Det rimmar illa. Men så är det hela vägen. Allt är motsägelsefullt – inte minst Koranen.

 2. Till semesterparadiset Maldiverna kom islam på 1100-talet med arabiska sjöfarare, historien om de tidigare invånarna är fullständigt utplånat.

 3. Och våra politiker (och svensken i gemen) har förtfarande inte fattat att islamister är farliga. Islam är nazism i sin renaste form. Enller som någon sa: Den som börjar att bränna böcker slutar med att bränna människor….

 4. Man ska i sammanhanget inte heller glömma Salafisternas anlagda brand på Napoleons bibliotek i Kairo eller var det Alexandria. Egypten var det i vilket fall. Det har ju även i dessa kretsar talats om att spränga bort pyramiderna. Ja fredens religion är lika med skammens religion. De kan inte ha mycket annat än unken luft mellan öronen.

 5. Vad bryr sig muslimer om kultur, historia och utbildning? Det enda de tycker är viktigt är att som ett fån kunna rabbla koranen, om de förstår vad som står där eller kan läsa, det är inte så viktigt. Det är så man blir mörkrädd

 6. Såg denna nyhet i New Tork Times tidigare idag. Blir lika bedrövad när jag läser de här. Att den så kallade fredliga religionen islam håller på med sånt här visar bara vilken outvecklad ideologi det är. Sen är de ju inte första( inte heller sista) gången, tänker då på Buddha statyerna i Afghanistan.

  • Ja och det var helt galet, talibaner förbjuder dans men när dom kallat på ingenjörer från Iran för att kunna spränga Buddahastatyerna då dansade dom av lycka och glädje. Helskruvat och sjukt.

Kommentera