Illegal jakt på jobb

Allt fler från krisländerna i Europa söker sig nu till Sverige.

På två år har antalet personer som registrerat uppehållsrätt från Grekland, Irland, Italien, Portugal och Spanien fördubblats. Trots det hävdar ordföranden i det Spanska riksförbundet att 80% av alla nyanlända spanjorer i Sverige befinner sig här illegalt.

Under 2012 fick 4 000 personer från ovan nämnda länder uppehållsrätt i Sverige. Jakten på jobb gör att allt fler söker sig hit, men även om antalet nya uppehållsrätter fördubblats på två år, är alla aktörer ense om att mörkertalet är mycket stort. Francisco Rodriguez Vita vid det Spanska riksförbundet hävdar att han aldrig sett något liknande.

Dock är de som anländer inte främst vanliga spanjorer, italienare eller greker, utan tredjelandsmedborgare från Sydamerika och Afrika. Bl.a. meddelar spanska myndigheter att de som lämnar landet är till 90% utlandsfödda. Ryktet om Sverige och vårt sociala skyddsnät ligger i fokus, men även tron att vi kan ordna fram både bostäder och jobb till alla. Idag anländer cirka 55 familjer till Stockholm varje vecka och detta till ett Stockholm som saknar bostäder. Majoriteten av de som anländer pratar dessutom inte engelska och olika hjälporganisationer ser hur problemen hopar sig.

Vissa lyckas dock och det gäller de med höga utbildningar och språkkunskaper som får jobb inom yrkesområden där arbetskraft efterfrågas. De flesta hamnar dock utanför, förutom de som lyckas hitta lågavlönade svartjobb.

Källa: SvD

1 thoughts on “Illegal jakt på jobb

  1. Publicerad på Fox News 22 jan 2013

    McDonalds går halal-vägen

    Ahmed Ahmed köpte en kycklingburgare på en McDonald´s restaurang i Dearborn, i tron att den var halal!
    Till sin stora fasa och förskräckelse ”upptäckte” Ahmed senare att restaurangen, som är en av två halal-skyltade restauranger i området, hade lurat honom genom att servera en icke-halal burgare under falsk etikett.
    Ahmed hävdar att han fått information av en insider-källa om att restaurangen sålde icke-halal produkter när halal-maten tog slut och att de hade gjort det vid flera tillfällen.
    Ahmed lämnade in, via en muslimsk advokatfirma, en stämningsansökan, som en del av grupptalan, i detta ärende mot McDonald´s.

    Nu har McDonald´s gått med på en uppgörelse där företaget pungar ut med 700,000 dollar i skadestånd till den muslimska församlingen i Detroit.
    Trots att McDonalds förnekar både ansvar och skuld anser man ändå att uppgörelsen ligger i företagets intresse.
    Företaget betonar att man noggrant utarbetat ett system för tillredning och servering av islamisk mat. Man ser till att alla halal-produkter märks, förvaras, avkyls och tillagas endast i för ändamålet avskilda halal-zoner. Personalen har utbildats i att förbereda halal-mat och rutinerna följs strikt och omsorgsfullt. Trots Ahmeds påstående om att restaurangen varit försumlig finns inga bevis på att kedjan ägnat sig åt att vilseleda kunderna.

    Ahmeds advokat säger sig vara glad över uppgörelsen. McDonald´s agerade resolut och tog det här fallet på stort allvar; säger advokaten. De gjorde klart från början att de ville lösa det på bästa sätt och de lyckades göra det snabbt.

    Skadeståndskravet i stämningsansökan var avsett att kompensera alla som köpt en halal-märkt produkt på någon av McDonald´s restauranger i Dearborn från september 2005 fram till i fredags. Men eftersom detta är omöjlig att avgöra har parterna kommit överens om att istället skicka pengarna till verksamheter som gagnar den muslimska församlingen i området.

    ————————————–
    Dearborn har en av USA´s största arabisk-muslimska församlingar. Staden ingår i storstadsområdet Metro Detroit. Totalt bor ca 150 000 muslimer i Detroit-området av olika etniciteter.
    ————————————–

    Källa:
    http://www.foxnews.com/us/2013/01/21/mcdonald-settles-case-alleging-sandwich-sold-at-mich-store-wasnt-halal-as/

KommenteraAvbryt svar