Asylsökande har egen vårdcentral

Sedan asylförläggningen Stora Ekeberg utanför Skara öppnade sina dörrar i november har trycket på närmaste vårdcentral, Vilan i Skara, varit stort. För att klara av den ökningen har en mottagning öppnats på plats. Eva Överman, Vilan: ”De har svårt att ta sig till olika vårdinrättningar”

Katharina Verheijer är distriktsläkare på Vilans vårdcentral, och en av dem som nu jobbar på Stora Ekeberg. – Vi har en annorlunda problematik här. Mycket infektioner, men också en hel del stress. De kommer från krigsområden. De mår inte bra, de är oroliga, säger hon.

Vilans verksamhetschef Eva Överman berättar att det var kaotiskt när de i november helt plötsligt fick 250 nya patienter inskrivna hos sig. Det är den så kallade närområdesprincipen som avgör vilken vårdcentral man tillhör, och Vilan är den som ligger närmast Stora Ekeberg.

– De här personerna har inte samma förutsättningar. De har svårt att boka tider för de kan inte språket. De har svårt att ta sig till olika vårdinrättningar. De kommer i dåliga kläder och det är få bussförbindelser från Stora Ekeberg, så de måste gå med sina barn genom skogen i minus 20 graders kyla, säger Eva Överman.

Sedan ett par månader tillbaka jobbar en sjuksköterska och en läkare ute på Stora Ekeberg, i ett provisoriskt mottagningsrum där kön ringlar lång utanför dörren.

Verksamheten inne på vårdcentralen i Skara har inte blivit lidande, säger Eva Överman. En ny sjuksköterska har anställts och extra läkare har kallats in. Under våren kommer två nya läkare att tillsättas permanent.

Vilan får inga extra resurser från regionen för att utföra de här förändringarna. Men Eva Överman tror ändå att det kommer att fungera bra rent ekonomiskt, eftersom en vårdcentral får ersättning per patient.

– Det är lika viktigt att det fungerar för de här människorna som kommer till Sverige som det är för alla. Här har vi ett viktigt ansvar att ge så bra vård vi kan, säger Eva Överman.

-Just det säger Pettersson som håller med verksamhetschefen Eva Överman. Det är lika viktigt att det fungerar för ALLA och att ALLA får så bra vård som möjligt.

Vart ringer man när man inte pallar för att boka tid och hellre vill ha hembesök?

Märkligt är också att ingen annan verksamhet blir lidande, myndigheterna måste kunna trolla…

SVT 

16 thoughts on “Asylsökande har egen vårdcentral

  1. Lika bra tycker jag. Har ingen lust att trängas i väntrummet med dom. Tar bara så mycket längre tid för de skall alltid gå före. Dessutom vet man inte vilken smitta man drar på sig. En annan synpunkt vore att jämföra kostnaderna mellan hälsocentralerna.

  2. ”så de måste gå med sina barn genom skogen i minus 20 graders”
    Så jävla synd om de stackars flyktingarna bu hu !

    Vi etniska svenskar ( mitt i livet ) befinner oss i kylan sedan ärkesvinet palme beslutade att vi skulle ha ett mångkulturellt samhälle istället för ett homogent.
    Så vad gnäller snyltarna om ,hoppas de går vilse i skogen…grrr !

  3. 🙂 De har svårt att hitta vårdinrättningar, men klarar av att ta sig till Sverige?

    Var det Maud O, eller någon annan, som utropade sin stora beundran över att klara av att ta sig hit? Men sen då … 🙂

  4. Tänk så olika det kan vara. I Malmö hinner ”flyktingarna” knappt sätta sina fötter på våra gator förrän de sitter i tandläkarstolen och eller befinner sig i full färd med att konsumera sjukvård.

    Och här går jag och väntar på en kallelse från folktandvården som inte kommer för dom tar in fler och fler patienter och tolkbehovet är STORT.

    • Jo men Ewa-Marie, du är ju Svensk, och är då
      per automatik placerad längre ner på listan,
      dessutom får du betala ur egen börs, mycket
      enklare för klinikerna att debitera staten, för
      då kan dom salta räkningarna, du vet att guldbryggor
      kostar en del, det är inte enkla rotfyllningar det handlar
      om här , nej fint ska det vara, nej dåliga tänder är
      sådant som fattigpensionärer och folk som själva
      tjänar sitt leverbröd får hållas med!

KommenteraAvbryt svar