Misslyckat amerikanskt bistånd ledde till jihadistisk framgång

UD:s meddelande att Sverige ska bidra med militärinstruktörer till Mali  inger knappast något förtroende. De senaste åren har USA gjort en stor satsning på att bygga upp arméerna i staterna i Saharas södra utkant. Malis militär tränas av USA 121101-f-og799-001thHotet från Al Qaeda i islamiska Maghreb (AQIM) har setts som ett internationellt hot, indirekt mot Europa. Miljarder har satsats på US Armys Africa Command och på utrustning och utbildning av det som den franska kolonialarmén en gång lämnade efter sig. Mali är en strålande exempel. Så fort den nya officerskåren utbildats, vad gör de? Naturligtvis genomför en militärkupp…

Den amerikanskutbildade kaptenen Amadou Sanogo (kursetta hos Africa Command) gjorde så i mars 2012. Strax efteråt tycks den nya armén närmast ha imploderat. Tre fjärdedelar av de maliska arméenheterna i norra delen av landet deserterade till tuaregrebellerna. I söder försvann 1.600 nyutbildade soldater…

Malis trupper utb. av USA 227018_467661109946286_204096493_nNär jihadistgrupperna i höstas startade sin offensiv mot huvudstaden Bamako fanns det knappast något kvar av Malis armé… Såväl soldaterna som all den nya utrustningen fanns hos AQIM, MOJWA och Ansar Dine. När läget vid årsskiftet blev riktigt kritiskt måste franska Främlingslegionen än en gång gripa in. De gör uppenbarligen inget försök att bygga upp en ny malisk armé utan sätter in egen trupp och eget flyg för att lösa uppgiften.

Därför låter det närmast löjligt att att ”12-15 svenska instruktörer” ska börja utbilda maliska rekryter ”om några månader” (ska de åka buss till Mali)? Lyckas inte Legionen med sin uppgift så blir det nog jihadistiska tuareger Svenska Armén får utbilda till våren…

JIHAD I MALMÖ

På Södermanlands Nyheter försöker sig Charlotte Boström på en egen analys av krigssituationen i Mali och dess förbindelse med händelserna vid det Algeriska gasföretaget Amenas i en ledare hon kallar ”Den vite ska inte lyfta bördan” I den ledaren kommer Charlotte fram till att det är rimligt att EU skickar utbildare för att hjälpa Malis regering att bekämpa islamisterna, ett beslut som unionens utrikesministrar fattade i torsdags. Att EU ska  stödja utomeuropeiska regeringar som vill etablera eller förstärka demokratin är grundmurat i unionens fördrag. Det är inte nykolonialism, skriver hon.

Endast som en parentes ges unionens ledare nu chansen att visa  att EU kan vara den demokratiska kraft som förlöjligades  efter Nobelutnämningen i december, skriver Charlotte Boström i slutet på sin ledare i Södermanlands Nyheter (SN) Resten av ledaren finns HÄR och titta på det som står i inlägget ovan, så tror jag att de flesta kommer fram till något helt annat än Charlotte Boström.

Vad ska de svenska och europeiska trupputbildarna göra om två månader. Då är det sedan länge kört, och alla politiskt korrekta har åter hjälpt till att islamisera en stor del av Afrika, som själva vill vara fria från islamisternas ok. Dessutom tror jag inte på Charlottes teorier om att det bara handlar om den franska militära närvaron i södra Mali. Men ekonomin för Algeriet behöver den produktion man tappar om man skulle förhandla, och att det mera handlar om att få islamistiska fångar utväxlade mot gisslan, vilket kan få ödesdigra konsekvenser om man ser att den här gruppen lyckas. Då kan de som sysslar med att ta upp den energi som fortfarande styr den ekonomiska utvecklingen, aldrig känna sig säkra på sina arbetsplatser. Det kan de inte heller idag, men med en islamistisk triumf här , kommer det att få priset på olja att raka i höjden, på grund av nya utgifter när det gäller säkerheten.

Högre energipriser på olja och gas tar inte Världen ur den lågkonjunktur de flesta av oss känner av. Då jag var nere i Australien för att träffa min dotter före jul, så fick jag höra från de som drev någon form av turistberoende verksamheter, att det bortsett från några aktivitetsarrangemang, var väldigt låg aktivitet inom turistnäringen som helhet. Det var mest australier som turistade i sitt eget land, och på bostadsmarknaden gjordes få avslut, då glappet mellan vad köparna ville ge var för stort för att säljarna skulle kunna acceptera. Det fanns dock ett antal fastigheter på exekutiv aktion, men där brukade ägaren låna upp de pengar som fattas för att de ska kunna bo kvar. Betalar de sina skulder så får de fastigheten tillbaka, och på grund av detta var bostadsmarknaden nästan helt stillastående.

Kommentera