”Offren njuter av det”

Domares uttalande väcker ramaskri – En indonesisk domare anser att våldtäktsmän bör slippa dödsstraff för att både gärningsmän och offer kan njuta av våldtäkten menar domaren Daming Sunusi.

Uttalandet gjorde Muhammad Daming Sunusi i måndags då han frågades ut inför sin kanditatur till Högsta domstolen i Indonesien.

På frågan från parlamentet om lämpligheten att införa dödsstraff mot våldtäktsmän sa han enligt CNN – Man bör betänka dödsstraff noga för en våldtäktsman eftersom i våldtäktsfall njuter både gärningsmannen och offret.

Enligt rapporter ska uttalandet ha mötts med skratt av hans kollegor men bemötandet är ett helt annat från flera politiska partier, människorättsorganisationer och allmänheten. På bloggar och i tidningar krävs hans avgång och flera partier har sagt att de inte kommer att stödja Daming Sunusis kandidatur.

En indonesisk barnrättskommission säger i ett uttalande. – Vet Daming hur det känns att bli våldtagen? Det är extremt opassande av en domare i Högsta domstolen att skämta om människors lidande och om deras känslor.

Muhammad Daming Sunusi har efteråt bett om ursäkt och sagt att han bara försökte lätta upp stämningen.

Den 6 januari avled en 11-årig flicka i Jakarta av skador hon fått efter att ha blivit våldtagen av ett okänt antal män. Polisen har ännu inte gripit några misstänkta gärningsmän.

cnn våldtäkt

Kommentera