Stäng

Sextrakasserier tilltar i Egypten

Sexuella trakasserier har länge varit en del av vardagen för egyptiska kvinnor. Allt fler anar nu en politisk dimension i attackerna.

Trakasserier mot aktivister eller journalister har blivit vanligare och angrepp till exempel vid demonstrationer tycks vara organiserade, säger Engy Ghozlan, grundare till sajten Harassmap som kartlägger trakasserierna.

På väg mot bron, som löper över Nilen mellan Kairoområdena Muhandisin och Zamalek, kände en kvinna plötsligt en ovälkommen hand på sin kropp. Hon örfilade den leende mannen, men snabbt klev han fram och tvingade upp henne mot en vägg. Kvinnan, som väljer att inte ge sitt namn, ropade på hjälp och när några andra män närmade sig flydde angriparen.

– Männen frågade mig vad han stal. Jag svarade att han inte stal något, men att han tafsade på min kropp. Då sade de: ”Jaha, inget att oroa sig för alltså.”

Det här är bara en av många berättelser som Harassmap fått ta del av. Historierna vittnar om allt från de verbala trakasserier och det tafsande som blivit en dyster del av Egyptens vardag, till direkta våldtäkter.

– Det tvingar bort kvinnor från det offentliga livet. Budskapet är att kvinnor inte är välkomna, säger Engy Ghozlan.

-Pettersson är inte förvånad. Vi tillåter ju skiten här också med könssegregerad undervisning, nybyggda moskéer med särskild avdelning för kvinnor, en riksdagsledamot som tycker det är rätt att fysiskt tillrättavisa olydiga kvinnor…det går inte att vara tolerant mot de intoleranta, de kommer steg för steg att tvinga oss kliva bakåt ända till medeltiden.

Svd 

7 reaktioner på “Sextrakasserier tilltar i Egypten

  1. Känner en stor sorg över utvecklingen i Egypten. De där skäggubbarna i MB ser bara till att sko sig själva. Hoppas verkligen att väst inser att Egypten är på väg att bli ett nytt Iran och slutar ösa pengar över dem. Arbetsbristen och den dåliga ekonomin kommer att försämra situationen i landet. Naturligtvis är det kvinnorna som får ta smällen. Trots ökad ”påklädning” har de sexuella trakasserierna inte minskat, snarare tvärtom. En bekant egyptier sa att MB skickat ut ”gäng” att trakassera kvinnor för att får bort dem från protesterna.

    1. Jo här sitter vi hemma i soffan och har genomskådat läget, kvinnorna skall skrämmas hem. Känns lite som i Sverige här sitter många hemma för att slippa bli rånade och misshandlade av killar/män i flock.

  2. Jävla sexgalningar, när man även blir pilsk av att se en cyklande kvinna.
    Förstår inte mentaliten, men vi har ju alla våra laster sååå…..

    1. Men hur uppfostrar de sina söner?? När ska kvinnor resa sig på riktigt i dessa länder, dom måste börja med barnen. Pojkar och flickor lika värda kanske behöver dom en genuspedagog 😉

Kommentera

%d bloggare gillar detta: