SVT viker ned sig – Danmark tar strid om Kalle Anka

Inför den traditionsenliga visningen av Kalle Anka på julafton har Disney beslutat sig för att klippa bort några sekvenser. Det handlar om tre dockor i ”I jultomtens verkstad” som Disney anser speglar de negativa stereotyper som på 1930-talet användes för att förlöjliga hudfärg och religionstillhörighet.

Stephen Mowbray, chef SVT Programinköp: Det är en svart docka som kommer ned till jultomten i hans verkstad och får ett OK i baken, en äldre man i skägg i grön frack som gör en kosackdans och som kan uppfattas som en judisk karikatyr, samt en ljuslockig docka som har klippts bort.

Sveriges Television har själva ingen rätt att ändra i Disneyfilmerna. – Vi har precis kollat våra avtal och SVT har ingen rätt att klippa själva i programmet, säger Stephen Mowbray, chef för SVT:s Programinköp. Rasistiska stereotyper har ju diskuterats i Sverige på sistone, kan man se som att Disney löser ett problem åt SVT? – Jo, man kan säga så, men deras bild är global. De tänker inte särskilt på Sverige. De levererar samma program världen över.

Så långt SVT, i Danmark låter det helt annorlunda. Där tänker dansk tv ta strid mot Disney angående den nya versionen av ”I jultomtens verkstad” där Disney klippt bort tre dockor som anses spegla negativa stereotyper.

– Om Disney säger till oss att vi inte kan visa den i originalversion så tar vi striden och säger att det är vi som tar ansvar för vad vi kan visa i programmet, säger Jakob Stegelmann, redaktör på tv-bolaget Damnarks Radio.

-Pettersson säger att allt är som vanligt, när någon säger hoppa, hoppar Sverige trots att dockorna är från 1932…Pettersson har sett detta i generation efter generation men inte haft en tanke på att det är negrer och judar med i filmen.

Disney docka

Tidigare HÄR.

4 thoughts on “SVT viker ned sig – Danmark tar strid om Kalle Anka

  1. ett skäl till att jag aldrig tittar på svt, och då menar jag aldrig, lyssnar föresten inte på sr heller, finns mycket bra tv och radio ändå idag, nätet är fullt, utan pekpinnar vad jag ska tycka.

KommenteraAvbryt svar