Två ministrar – samma jobb

I regeringen sysslar två ministrar med migration och ­integration, en fördelning av resurser som Sverige är ganska ensamma om. ­Tobias Billström (M) har hand om invandring och asyl, Erik ­Ullenhag (FP) ansvarar för integrationen.

Till sin hjälp har ministrarna etableringslotsar, nystartsjobb, arbetspraktik, prova-på-platser, yrkeskompetensbedömning, praktisk kompetensutveckling, en massa arbetsmarknads­politiska åtgärder och många tusen människor i mängder av olika av yrken.

Trots det funkar det inte. 36 procent av alla arbetslösa är födda utomlands, alltså är mer än var tredje arbetslös född utomlands, trots att den gruppen bara utgör en åttondel av befolkningen.

Vi kan uttrycka det mycket, mycket milt och säga att dubbelministrarna och deras företrädare de senaste 30 åren har misslyckats.

Tänk om vi istället för att envisas med att ta hit fler och fler låg eller outbildade under förespeglingen att de behövs på arbetsmarknaden kunde ta herrarna Billström och Ullenhag tillsammans med alla etableringslotsar, nystartsjobbordnare, yrkeskompetensbedömare, praktisk kompetensutvecklingsbedömare och alla andra flummare och sätta dem i åldringsvården så skulle det visa sig att arbetskraften vi har i landet räcker till och blir över…

KommenteraAvbryt svar