Egypten är på väg mot religiöst styre

Den egyptiske presidenten visar nu att han är fast besluten att införa mer religiöst styre, och att han inte tänker släppa fram den politiska oppositionen annat än som samtalsgrupp. Utvecklingen i Egypten visar att politisk islam inte går att kombinera med verklig demokrati, skriver forskarna Madeleine Sultán Sjöqvist och Magnus Norell.

-Pettersson undrar hur det står till i huvudet på forskare, politiker, journalister och andra specialister. Att politisk islam, det vill säga all islam inte går att kombinera med demokrati har alla som kan tänka insett för länge sedan…

SvD 

One thought on “Egypten är på väg mot religiöst styre

  1. Efter att de avsatt Mubarak och utlyst val sade MB att de inte skulle blanda sig i politiken – Egypten skulle bli en fri demokratisk stat. Mursis FJP (Freedom and Justice Party) lät så bra och det var väl meningen. I själva verket var det också Muslimska Brödraskapet. Sen har vi sett vad som hänt. Mohamed Mursi är en kuliss för MB – han får nog sina order. Först tvingades sekulära moderna liberaler ur den församling som skulle arbeta fram en ny konstitution. Kvar blev islamisterna. Sen kom Mursis dekret som gjorde honom maktfullkomlig, han sparkade riksåklagaren och satte de juridiska systemet ur funktion. Nu har de resterande (islamister) stressat fram konstitutionen (som vore otänkbar på Mubaraks tid) och folkomröstning skall ske den 15 december.
    Stackars egyptier! MB har stulit revolutionen från de unga, liberala och sekulära i Egypten som tog striden på Tahrir-torget och avsatte Mubarak.

Kommentera