Egypten är på väg mot religiöst styre


Den egyptiske presidenten visar nu att han är fast besluten att införa mer religiöst styre, och att han inte tänker släppa fram den politiska oppositionen annat än som samtalsgrupp. Utvecklingen i Egypten visar att politisk islam inte går att kombinera med verklig demokrati, skriver forskarna Madeleine Sultán Sjöqvist och Magnus Norell.

-Pettersson undrar hur det står till i huvudet på forskare, politiker, journalister och andra specialister. Att politisk islam, det vill säga all islam inte går att kombinera med demokrati har alla som kan tänka insett för länge sedan…

SvD 


One response to “Egypten är på väg mot religiöst styre

  • Pica pica

    Efter att de avsatt Mubarak och utlyst val sade MB att de inte skulle blanda sig i politiken – Egypten skulle bli en fri demokratisk stat. Mursis FJP (Freedom and Justice Party) lät så bra och det var väl meningen. I själva verket var det också Muslimska Brödraskapet. Sen har vi sett vad som hänt. Mohamed Mursi är en kuliss för MB – han får nog sina order. Först tvingades sekulära moderna liberaler ur den församling som skulle arbeta fram en ny konstitution. Kvar blev islamisterna. Sen kom Mursis dekret som gjorde honom maktfullkomlig, han sparkade riksåklagaren och satte de juridiska systemet ur funktion. Nu har de resterande (islamister) stressat fram konstitutionen (som vore otänkbar på Mubaraks tid) och folkomröstning skall ske den 15 december.
    Stackars egyptier! MB har stulit revolutionen från de unga, liberala och sekulära i Egypten som tog striden på Tahrir-torget och avsatte Mubarak.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: